
Makaronilaatikko kannattaa valmistaa uunipannulla – äiti: ”Rapeaa pintaa taivaallisen paljon”
Makaronilaatikko kypsyy huomattavasti tavallista nopeammin uunipannulla. Tällä valmistustavalla on useita hyötyjä, esimerkiksi rapeaa pintaa on ilahduttavan paljon.
Makaronilaatikko on arkiruokien klassikko, joka tyhjenee koko perheen lautasilta hetkessä. Perinteisesti tämä ruoka valmistetaan uunivuoassa, mutta tiesitkö, että makaronilaatikon voi kypsentää kätevästi myös uunipannulla?
Peltimakaronilaatikolla on muutamia mainioita etuja verrattuna perinteiseen versioon. Kokosimme tämän valmistustavan plussat alle.
Nopeampi valmistusaika. Peltimakaronilaatikko kypsyy uunissa noin 25—30 minuuttia, kun taas vuoassa valmistuvaa laatikkoa voi joutua odottamaan uunissa jopa tunnin ajan. Ajan säästäminen ruoanlaitossa on kotiin päin ainakin ruuhkavuosiarjessa.
Enemmän rapeaa pintaa. Onko sinustakin makaronilaatikossa parasta kauniin ruskea juustokuorrutteinen pinta? Peltimakaronilaatikossa sitä on rutkasti enemmän kuin vuoassa valmistuvassa versiossa. Tätä makaronilaatikon herkullisinta osiota riittää kaikille ruokailijoille.
Parempi koostumus. Ohuempi kerros estää makaronilaatikkoa muuttumasta liian vetiseksi tai pehmeäksi. Jos puolestaan olet kosteamman makaronilaatikon ystävä, ei peltiversio välttämättä ole oma juttusi.
Raaka-aineiden tasainen sekoittuminen. Peltimakaronilaatikossa lihaseos ja mausteet sekoittuvat paremmin joka puolelle, kuin perinteisessä versiossa. Myös ruoan annostelu helpottuu ohuemman kerroksen ansiosta.
Vähemmän tiskiä. Koska peltimakaronilaatikko valmistuu uunipannulla leivinpaperin päällä, ei tiskiä synny lainkaan. Sen sijaan likainen uunivuoka on aina jokseenkin luotaantyöntävä makaronilaatikon jäljiltä.

- Katso resepti: Hernekeitto uunissa

Makaronilaatikko uunipannulla
Mutsimedia testasi peltimakaronilaatikon reseptiä, joka osoittautui mitä parhaimmaksi. Vauhdikasta lapsiarkea elävä perheenäiti ilahtui, kun töiden jälkeen lasten suosikkiruoan sai valmistettua lähes puoli tuntia nopeammin kuin tavallisesti. Maku oli perinteisen makaronilaatikon tapaan erittäin herkullinen, ja ruoka meni kuumille kiville päivällisellä. Rapeaa pintaa oli taivaallisen paljon, mikä oli erityisesti vanhempien mieleen.
Testaajaperhe haluaa lisätä kasvisten määrää jokaisella ruokailulla, ja tähän makaronilaatikkoon pilkottiin joukkoon isohko punainen paprika. Vaihtoehtoisesti esimerkiksi kirsikkatomaatit sopivat loistavasti tähän klassikkoruokaan. Tällä reseptillä tulemme valmistamaan peltimakaronilaatikkoa säännöllisesti myös jatkossa.
Valmista herkullinen peltimakaronilaatikko 4—6 hengelle alla olevalla testaamallamme reseptillä!
Tarvitset:
400 g makaronia
400 g jauhelihaa
1 sipuli
1 paprika
3 kananmunaa
7 dl maitoa
150 g (1 ps) juustoraastetta
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
1 tl kuivattua basilikaa (tai oreganoa)
öljyä paistamiseen
tuoretta oreganoa koristeluun (myös timjami, basilika tai persilja käyvät)
Valmistus:
Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi. Valuta vesi pois.
Kuori ja hienonna sipuli. Pilko paprika pieniksi paloiksi.
Paista jauheliha pannulla öljyssä. Lisää hienonnettu sipuli. Mausta suolalla, mustapippurilla, paprikajauheella ja kuivatulla basilikalla.
Sekoita makaroni, jauheliha ja pilkottu paprika tasaisesti leivinpaperilla vuoratun uunipannun päälle.
Tee munamaito: Vispaa kananmunat ja maito yhteen. Kaada tasaisesti pellille.
Ripottele juustoraaste pinnalle.
Paista 200°C uunissa noin 25—30 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja rapea. Anna vetäytyä hetki ja nauti esimerkiksi ketsupin tai salaatin kanssa.
Jaa tämä peltimakaronilaatikon resepti kavereillesi somessa!
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti ja kuvat: Senni Loikala
