Artikkelin kuva
ruoka

Maidoton ruokavalio – 7 suosikkiruokaa allergiaperheeltä

Tässä hieman taustaa sille, minkä vuoksi koko perheemme noudattaa nykyisin maidotonta ruokavaliota: Meillä heräsi epäilys lapsen maitoallergiasta jo neljän viikon iässä. Kolmen kuukauden iässä vahvistettiin maitoallergia virallisesti.

Maitoallergia on edelleen päällä. Sen lisäksi meillä ollaan allergisia seuraaville ruoka-aineille:

  • Kaura
  • Maissi
  • Maissitärkkelys
  • Kananmuna
  • Bataatti
  • Porkkana
  • Kukkakaali
  • Päärynä
  • Rypälemehutiiviste
  • Mansikka
  • Nauta
  • Soija

Voin kertoa, että kesti hetken ennen kuin löysin sopivat ruoat mitä tehdä soseeksi, koska mikään kaupan vauvan valmisruoka ei sopinut. Voisin kasata toisella kerralla meidän soseruokareseptit myös!

Paljon puhuttiin, että moni allergia alkaa väistymään, kun ikää tulee 1-v. Ei ainakaan meillä käynyt näin. Silloin kuitenkin loppuivat soseruoat ja oli aika siirtyä samoihin ruokien meidän kanssa. Siinäpä uusi haaste! Isosiskolla todettiin samaan aikaan herkistyminen maidolle eli toisaalta myös hänelle tuli vaihtaa maidoton ruokavalio.


Maidoton ruokavalio koko perheelle

Päätin, etten tee kaikille omaa ruokaa vaan valitsemme maidottoman erityisruokavalion 1-v.- ja 8-v. -lapsille sekä minulle. Mutta mitä tehdä ruoaksi? Tässä olen koonnut meidän muutamat ruokaohjeet.

Pst. Meille käy vehnä, mutta ei kaura. Jos on gluteeniton, niin voi vaihtaa meidän vehnän käytön gluteenittomiin tuotteisiin.

Meillä käytettiin ennen Oivariinia leivän päällä. Se särki sydämeen, kun piti lopettaa. Todella lähelle tätä makua olemme päässeet Keiju sininen -paketilla. Monta olemme testanneet ja tähän aina palattu. Se sopii maidottomaan ruokavalioon.

Letut

2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1-2 tl sokeria
Vichyä/kivennäisvettä sen verran, että seoksesta tulee aika litkua. Mitä paksummaksi jättää, sen paksummat letut tulee.

Paistamiseen Sunnuntai Laktoositon Margariini (maidoton).

Voit tehdä näitä jälkiruoaksi, mutta myös suolaiseksi täyttämällä suolaisilla täytteillä.

Nämä letut sopivat maidottomaan ruokavalioon. Kuva: Mian kotialbumi


Perunamuusi ja kalafileet

Maidoton ruokavalio ei estä valmistamasta muusia ja kalafileitä, mutta muutama asia on hyvä ottaa huomioon.

Keitä perunat. Käytä keitinlientä soseuttamiseen. Voit lorauttaa tilkan soijakermaa saadaksesi muusista kermaisemman.

Tässä käytän Finduksen täysjyväisiä kalafileitä. Tämä tietenkin sisältää vehnää, mutta monissa tällaisissa kalafileissä on käytetty maissia sekä maitojauhetta, eli eivät sovi meille.

Hampurilaiset

Valitse itsellesi sopivat sämpylät sekä täytteet.

Hampurilaispihviin tulee:

Kanan jauhelihaa
1 melkein kokonainen raastettu kesäkurpitsa
Suolaa
Valkosipulijauhetta
Paprikajauhetta
Sipulijauhetta
Tilkka öljyä

Mausteita sen mukaan mitä voi syödä ja oman maun mukaan. Öljyn voi jättää pois, ne vaan tuo rapeutta mielestäni pintaan paistuessaan uunissa.

Rainbow-merkillä on vegaaninen eli maidoton cheddarjuusto. Tätä pitää aika pitkään lämmitellä, että sulaa kivasti päälle.

Lisukkeena lohkoperunat.

Kuva: Mian kotialbumi


Makaronilaatikko

Tämä lapsiperheiden klassikkoruoan tuunattu versio toimii myös maidotonta ruokavaliota noudattavassa allergiaperheessä.

  1. Paista jauheliha.
  2. Mausta valkosipulijauheella, suolalla, paprikalla.
  3. Heitä makaroni/pasta uunivuokaan, paistettu jauheliha sekaan.
  4. Kaada sekaan purkillinen soijakermaa ja kaksi samaa purkillista laitan vielä vettä ja samalla huuhtoutuu kaikki kermat.
  5. Samat mausteet vielä tähän sekä ruokalusikallisen verran tomaattipyrettä laitan tuubista. Sekoita kaikki.
  6. Lopuksi Oddly Good Veggie -mozzarellaraaste pinnalle (maidoton)
  7. Sitten vaan uuniin. Ollaan soijalle allergisia, mutta meillä kestää/sietää syödä, kun se on käynyt uunin kautta. Soijakerman tilalle voi käyttää myös kaurakermaa.
Maidottomaan ruokavalioon sopiva makaronilaatikko. Kuva: Mian kotialbumi

Pekonikiusaus

Tarvitset pussillisen peruna-sipulisekoitusta ja pekonisuikaleita.

  1. Paista pekonisuikaleet.
  2. Kaada kaikki vuokaan ja soijakerma (2 dl) mukaan. Mausta vähän suolalla, paprikajauheella sekä valkosipulijauheella.

Spagetti ja kanajauhelihakastike

  1. Keitä spagetti.
  2. Paista kanan jauheliha.
  3. Mausta valkosipulijauheella, sipulijauheella ja suolalla.
  4. Kun jauheliha on valmis, kaada sekaan purkillinen Mutti Datterini -tomaattimurskaa.
Kuva: Mian kotialbumi

Riisi ja kanakastike

  1. Keitä riisi normaalisti.
  2. Paista maustamaton kana/kanasuikale.
  3. Mausta suolalla ja valkosipulijauheella.
  4. Kaada mukaan soijakerma.
  5. Mausta currylla, suolalla ja valkosipulijauheella.
  6. Lorauta hunajaa mukaan. Anna maustua hetken aikaa.

Sovella reseptejä perheenne tarpeisiin

Jokainen luonnollisesti oman maun mukaan maustaa ruokiaan ja käyttää haluamiaan mausteita. Nämä voivat kuulostaa yksinkertaisilta ruoilta. Mutta erityisruokavalion kanssa eläessä sitä turtuu ja tuntuu, että kaikissa ruoissa on jotain kiellettyä eikä mitään voida syödä. Toivottavasti nämä ohjeet voivat auttaa eteenpäin ja muokkaamaan teille sopivia reseptejä maidottomaan ruokavalioon.

Kauniita ruokakuvia ei ole, pelkästään näitä puoleksi syötyjä ruokalautaisia. Selkeästi maistuvat lapsille!


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Mia Lappalainen, kuvat: Shutterstock, Mia Lappalainen