
Maailman paras kukkakaalikeitto – äiti: ”En voi ikinä enää tehdä sosekeittoa muulla tavalla”
Tavallista herkullisempi kukkakaalikeitto syntyy paahtamalla kukintoja uunissa.
Kukkakaali on monipuolinen raaka-aine, josta saa esimerkiksi syntisen hyvää kukkakaaliriisiä, vegewingsejä ja -pihvejä ja arjen parhaimman uunigratiinin. Tällä kertaa valitsimme Mutsimedian koekeittiössä kokeiluun kukkakaalikeiton, joka ei ollut mikä tahansa sosekeitto – pienen vaivannäön ansiosta sopasta saa nimittäin aivan mielettömän herkullista!
Kukkakaalikeitto sopii monenlaisiin tilanteisiin, esimerkiksi kevyeksi lounaaksi focaccian kanssa. Tässä reseptissä kukkakaalit paahdetaan uunissa, mikä tuo maut esiin parhaalla mahdollisella tavalla. ”En voi ikinä enää tehdä sosekeittoa muulla tavalla”, testaajaperheen äiti päätti maistettuaan valmista kukkakaalikeittoa.


Kukkakaalikeitto
Valmista herkullinen kukkakaalikeitto neljälle hengelle alla olevalla reseptillä!
Tarvitset:
1 iso kukkakaali
3 rkl oliiviöljyä
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
8 1/2 dl kasvislientä
2 rkl voita
1 rkl sitruunamehua
suolaa maun mukaan
ripaus muskottipähkinää
Koristeluun
2 rkl persiljaa, ruohosipulia tai kevätsipulia
Valmistus:
Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen.
Pilko kukkakaali suupalan kokoisiksi kukinnoiksi ja laita ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Lisää 2 rkl öljyä ja kierittele kukintoja, kunnes öljy on tasaisesti levittynyt. Ripottele päälle suolaa. Kypsennä kukintoja uunissa noin 25—30 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Kääntele kypsennyksen puolivälissä.
Kun kukinnot ovat lähes kypsiä, kuumenna keskilämmöllä 1 rkl oliiviöljyä kattilassa. Lisää silputtu punasipuli ja ripaus suolaa. Paista 5—7 minuutin ajan, kunnes punasipuli pehmenee ja muuttuu kuultavaksi. Lisää murskattu valkosipuli ja sekoittele noin puolen minuutin ajan, kunnes sipuli alkaa tuoksua. Sitten lisää kasvisliemi.
Säästä kauneimpia kukintoja koristelua varten. Kaada muut kukinnot kattilaan. Nosta lämpötilaa ja anna seoksen kiehahtaa, sitten laske lämpöä niin, että keitto saa kiehua hiljalleen. Anna kiehua välillä sekoitellen 20 minuutin ajan.
Siirrä kattila pois kuumalta liedeltä ja anna vetäytyä muutaman minuutin ajan.
Siirrä keitto varovasti tehosekoittimeen. Lisää voi, sitruunamehu ja muskottipähkinää ja hurauta keitto. Tarkasta maku.
Kaada keitto soppalautasille. Koristele säästämilläsi kukinnoilla ja silputuilla yrteillä.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti ja kuvat: Senni Loikala
