Artikkelin kuva
ruoka

Laskiaispullat uudella twistillä? Kokeile laskiaistuutteja!

Mitäpä olisi sesonkiherkut ilman vuosittain vaihtuvia variaatioita? Kun viime jouluna moni innostui leipomaan joulutorttujen sijaan torttutuutteja, nyt laskiaisena voimme jatkaa samalla muodolla kikkailua ja valmistaa meheviä laskiaistuutteja! Nämä modernit laskiaispullat vievät kielen mennessään ja hurmaavat muodollaan myös pikkuväen.

Nämä tuutit leivotaan tietenkin kunnon laskiaispullan tavoin pullataikinaan, jonka voit valmistaa itse tai hiukan mutkia suoristaen ostaa valmiina kaupasta. Laskiaistuutin sisään voi pursottaa perinteisesti hilloa ja kermavaahtoa tai voit vaihdella täytteitä oman maun mukaan. Kokeile vaikkapa mantelimassaa, nutellaa ja omenahilloa! Kerman voit maustaa esimerkiksi vaniljalla tai korvata terveellisemmän herkun toivossa rahkalla.

Laskiaistuutit – ohje

Pullataikina:

2 ½ dl maitoa
1 dl sokeria
1 muna (+ toinen voiteluun)
1 tl kardemummaa
1/2 tl suolaa
1 ps kuivahiivaa
7-8 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia

Lämmitä maito 42-asteiseksi ja lisää siihen sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää taikinaan. Lisää mukaan kananmuna ja hiukan jauhoja. Lopuksi sekoita joukkoon rasva ja loput jauhoista. Alusta taikina kimmoisaksi ja anna kohota vedolta peitettynä, lämpimässä paikassa n. 40 minuuttia.


Tuutit:

Foliorulla
Rasvaa voiteluun
1 muna
Hilloa
Kermavaahtoa



  1. Muotoile foliosta napakoita tuuttimuotteja sillä välin, kun taikina kohoaa. Voitele muotit ohuelti rasvalla, jottei taikina tartu niin kovaa kiinni.
  2. Kun taikina on kohonnut, kaada se jauhotetulle pöydälle ja vaivaa tasaiseksi palloksi. Kauli sentin paksuksi matoksi. Leikkaa matosta muutaman sentin levyisiä suikaleita.
  3. Kieputa taikinasuikaleet muottien ympärille niin, että kierros kierrokselta muotti peittyy. Varmista, että kierrät taikinaa aina hiukan edellisen kerroksen päälle. Älä peitä tortun päätyä, vaan jätä se avoimeksi.
  4. Anna torttujen kohota vielä n. puoli tuntia ja voitele ne kananmunalla.
  5. Paista 220-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Ja anna jäähtyä täysin.
  6. Irrota varovasti jäähtyneiden tuuttien muotit. Pursota sisälle haluamasi täytteet ja nauti!

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Anni Virtanen