Artikkelin kuva
ruoka

Kylmäuutettu jäätee – kurkkaa helppo resepti!

Kylmäuuttaminen on ollut suuri trendi kahvien parissa jo muutaman vuoden, mutta se sopii erinomaisesti myös teen valmistukseen. Kylmäuuttaminen eli cold brew on jo 1600-luvulla Japanissa käyttöön otettu menetelmä, jossa juoma valmistetaan täysin ilman kuumentamista. Kylmäuutetun teen maku säilyy parempana, kun tee ei käy läpi samoja lämpötilan vaihteluita kuin perinteiseen tapaan valmistettu jäätee.

Kylmäuuttamalla jääteen valmistus sopii hyvin kesähelteille ja on äärimmäisen armollinen tapa kiireiseen arkeen. Kaikki teenjuojat ovat varmasti joskus unohtaneet teepussin kuppiin liian pitkäksi aikaa – piti mennä vastaamaan puhelimeen tai napata pöydällä kiipeilevä taapero kiinni. Minuutit tekevät ratkaisevan eron kitkerän ja liian vahvan tai laimean litkun välillä. Cold brew teessä ei tätä ongelmaa ole. Tee voi tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin tai vuorokauden – maku jopa paranee ajan kuluessa!

Perinteinen jäätee valmistetaan keittämällä ensin kuumassa vedessä, joka sitten jäähdytetään. Kylmäuutetun teen maku on makeampi, sillä siitä puuttuu kokonaan pitkään kuumassa haudutetun teen tanniinisuus. Kylmäuutettu tee sisältää yhtä paljon antioksidantteja, mutta huomattavasti vähemmän kofeiinia kuin perinteinen kuumennettu tee.

Miten siis valmistetaan cold brew jääteetä?


Kylmäuutetun jääteen ohje


1 l kylmää vettä
4–5 pussia teetä (tässä versiossa käytettiin Earl Grey:tä sekä appelsiinilla maustettua vihreää teetä)
1 hedelmä (esim. appelsiini, persikka, mango tai kiivi)
hiukan yrttejä (esim. sitruunamelissa tai minttu)
jääpaloja  1. Mittaa vesi kannuun ja lisää teepussit. Voit myös käyttää irtoteetä.
  2. Halutessasi hedelmäisemmän maun, lisää muutama appelsiinisiivu jo nyt kannuun. Muista pestä appelsiini huolellisesti ennen leikkaamista.
  3. Anna juoman tekeytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia, mutta mielellään yön yli.
  4. Nouki teepussit pois, suodata tee hienolla siivilällä tai suodatinpussilla, mikäli käytit irtoteetä. Mausta halutessasi appelsiinisiivuilla ja sitruunamelissalla.
  5. Tarjoile jääpalojen kanssa.

Vinkki! Kylmäuutettu jäätee säilyy jääkaapissa muutamankin päivän hyvänä. Voit siis tehdä kerralla suuremman satsin.

Kylmäuutettuun teehen voit käyttää mitä tahansa teemakuja. Voit kokeilla rohkeasti erilaisia yhdistelmiä! Teelaadulla on jonkin verran vaikutusta uuttamisen kestoon; musta tee vaatii enemmän aikaa kuin vihreä. Seuraa omaa makua ja maistele teetä välillä, kunnes se on mielestäsi hyvää. Valmiin cold brew jääteen maku on pehmeä ja makea ja se sopii erinomaisesti kuumien kesäpäivien virkistysjuomaksi.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Anni Virtanen