Artikkelin kuva
ruoka

Kuusenkerkkäsiirappia kahdella tapaa

Oletko koskaan maistanut kuusenkerkkäsiirappia? Mikäli et, nyt on erinomainen aika kokeilla tätä monipuolista ja käytännössä ilmaista superfoodia! Lue siis eteenpäin ja katso kaksi helppoa reseptiä, miten teet kuusenkerkkäsiirappia itse. Tämä pohjoisten metsien kultaa hyödyntävä makeuttaja sopii niin Michelin-ravintolan annoksiin kuin kotikeittiöön.

Kesällä luonto pullistelee ilmaista, ravinnerikasta ruokaa. Alkukesä on erityisesti kuusenkerkkien aikaa; kuusenkerkäthän ovat niitä vaaleanvihreitä versoja, joita kuuset kasvattavat oksiinsa alkukesästä.

Kuusenkerkän aromi on metsäinen ja sitrusmainen. Se onkin mahtava makupari vaikkapa kalan kanssa – esimerkiksi tillin sijasta – tai salaatissa sellaisenaan. Mikä parasta, parempaa sielunhoitoa kuin alkukesäisessä metsässä vaeltelu tuskin onkaan. joten kuusenkerkkien keräysretki on kaikin puolin suositeltava aktiviteetti.

Muistathan, että kuusenkerkkien poimimiseen tarvitaan maanomistajan lupa! Kuusta itseään ei kerkkien poimiminen vahingoita.


Miksi syödä kuusenkerkkää?

Kuusenkerkkä on varsinainen vitamiinipommi ja erinomainen C-vitamiinin lähde. Luonnonvarakeskuksen (LUKE) uudet tutkimukset osoittavat, että kuusenkerkässä on runsaasti C-, K1- ja A-vitamiinia.

Kuusenkerkistä puhutaan oikeana ihmelääkkeenä; kerkkien pureskelun sanotaan helpottavan tulehduksia ja auttavan yskään. Erityisesti kuusenkerkkäsiirappia on käytetty yskänlääkkeenä kautta aikojen. Kuusenkerkkäsiirappi sopii myös vaikkapa jogurtin joukkoon, piparitaikinaan, myslin sekaan, mausteeksi, lettujen päälle… vain mielikuvitus on rajana.

Kuusenkerkkä valittiinkin vuoden 2021 rohdokasviksi ja se on esimerkki luonnontuotteesta, jonka kaupallinen hyödyntäminen on vasta alkutekijöissään.


Tee itse kuusenkerkkäsiirappia

Katso alta kaksi reseptiä, joiden avulla teet kuusenkerkkäsiirappia kotona itse. Keitettävästä versiosta tulee paksumpaa, kuin perinteistä siirappia. Ilman sähköä, vain auringon avulla valmistuva siirappi on juoksevampaa – eikä tekeminen juuri helpompaa voisi olla.


Kuusenkerkkäsiirappi resepti


Tarvitset:

1,5 l kuusenkerkkiä
1 kg sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 l vettä
lasipurkkeja säilytykseen

Huuhtele kuusenkerkät ja laita kattilaan. Peitä kerkät vedellä ja keittele miedolla lämmöllä n. 3 tuntia. Nosta kerkät kattilasta ja purista ne siivilän läpi niin, että saat viimeisetkin mehut kattilaan.

Lisää kuusenkerkkäliemeen (tätä tulisi olla ohjeen mukaisilla määrillä nyt n. 1,5 litraa) sokeri ja vaniljasokeri. Keitä seosta vielä 1-2 tuntia, niin kauan että se muuttuu tummanruskeaksi ja siirappimaiseksi. Purkita seos lasipurkkeihin.


Kuusenkerkkäsiirappi ilman sähköä (juoksevampi versio)


Tarvitset:

Lasipurkin
Puoli purkillista kuusenkerkkiä
Puoli purkillista sokeria

Painele kerkät tiiviisti lasipurkin pohjalle (purkki puolilleen) ja kaada niiden päälle sokeri. Aseta lautanen kanneksi. Laita purkki aurinkoiselle ikkunalle, aurinko alkaa lämmittää purkkia ja sokeri sulaa. Kun kaikki sokeri on sulanut, siivilöi siirappi ja purkita. Säilytä viileässä, tämä siirappi säilyy jääkaapissa jopa pari vuotta!

Mihin kuusenkerkkää voi käyttää?

Siirapin lisäksi kuusenkerkällä on monia muitakin käyttötapoja, joita alla lueteltuna muutama:

  • Voit tehdä kuusenkerkkäteetä. Tarvitset vain kourallisen kuusenkerkkiä, kuumaa vettä ja halutessasi jotakin makeuttajaa. Voit myös lisätä minttua, sitruunaa tai kanelia ekstramauksi! Kuumenna vain vesi ja anna kuusenkerkkien hautua siinä vähintään 10 minuuttia. Siivilöi ja lisää makeuttaja/makuaineet.
  • Käytä kuusenkerkkiä salaatin ainesosana.
  • Lisää kerkkiä smoothien, jogurtin tai puuron sekaan
  • Jauhettu kuusenkerkkä toimii myös mausteena! Tuoreena voit käyttää sitä vaikkapa tillin korvikkeena.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Suvi Honkanen