Artikkelin kuva
ruoka

Korppujauhojen korvaaminen – valitse korvaava raaka-aine sen mukaan, tarvitsetko sitä sidosaineeksi vai leivitykseen

Olet juuri aloittamassa ruoanlaittoa, luet reseptiä läpi ja katseesi osuu ainesosaluettelossa korppujauhojen kohdalle. Avaat keittiön kaapin ja huomaat, että korppujauhot ovat päässeet loppumaan. Älä heitä soppakauhaasi nurkkaan ja ryntää ärsyyntyneenä kauppaan, sillä korppujauhojen korvaaminen on mahdollista keittiöstäsi mitä todennäköisimmin löytyvillä muilla tuotteilla.

Kerromme tässä artikkelissa, millä korvata korppujauhot jokaista kotikokkia ennen pitkään tuskastuttavassa tilanteessa.

Korppujauhojen korvaaminen

Vaihtoehtoja korppujauhojen korvaamiseen on useampia. Valitse tilanteeseesi sopivin korvaava ainesosa sen mukaan, olisitko käyttänyt korppujauhoja sidosaineena vai leivittämisessä tai paneroinnissa. Lue kaikki hyödylliset vinkit alta!


1. Kaurahiutaleet

Korppujauhojen korvaaminen kaurahiutaleilla on mainio idea, mikäli haluat niiden toimivan sidosaineena ruoassa. Kaurahiutaleissa on myös enemmän kuituja kuin korppujauhoissa. Sen sijaan leivitys ei onnistu kaurahiutaleilla samaan tapaan kuin korppujauhoilla.

Kaurahiutaleet kannattaa ensin murskata esimerkiksi blenderissä. Lisää joukkoon myös kuivattuja yrttejä ja mausteita, sillä kaurahiutaleet kaipaavat lisää makua.

2. Maissihiutaleet

Kuva: stefarrio1968, pixabay.com

Nämä suosikkimurot toimivat mainiosti rapean paneroinnin tekemisessä esimerkiksi kanalle. Voit ensin voidella murot voista (tai öljystä) ja mausteista koostuvassa seoksessa ja paahtaa niitä uunissa 325 asteessa viidestä kymmeneen minuuttia.

Murskaa murot saadaksesi hienomman kuorrutteen. Voit jättää myös pieniä muropaloja joukkoon saadaksesi kuorrutteesta erityisen rouskuvan.

3. Perunalastut

Korppujauhojen korvaaminen perunalastuilla onnistuu hyvin, jos olet aikeissa käyttää niitä leivitykseen tai panerointiin. Sidosaineeksi perunalastut eivät kuitenkaan taivu.

Perunalastuissa on jo valmiiksi paljon makua ja rasvaa, joten niitä ei tarvitse esikäsitellä muutoin kuin murskaamalla. Korvaa korppujauhot perinteisen makuisilla perunalastuilla tai kokeile esimerkiksi barbeque- tai sourcream onion -lastuja.


4. Voileipäkeksit

Kuva: WikimediaImages, pixabay.com

Tiesitkö, että voileipäkeksit toimivat korppujauhojen tapaan sidosaineena? Niiden murskaaminen on helppoa ja nopeaa, ja keksimurske sulaa täysin esimerkiksi lihapullien tai lihamurekkeen seassa.

5. Pähkinät

Jos kaipaat rapean kuorrutteen esimerkiksi kala- tai kanafileeseen ja korppujauhot ovat loppuneet, kaiva pähkinät esille. Ne toimivat mainiosti kuorrutus- ja leivitystarkoituksessa, mutta pähkinäkuorrute voi palaa herkästi – joten ole erityisen tarkkana paistamisen aikana.

6. Siemenet

Kuva: Pezibear, pixabay.com

Siemenet ovat valmiiksi todella pieniä, joten niitä ei tarvitse murskata ennen leivittämistä tai kuorruttamista. Korppujauhojen korvaamiseen käyvät tällöin esimerkiksi niin chian-, seesamin -, auringonkukan -ja pellavan siemenet.


7. Kookoshiutaleet

Voit korvata korppujauhot kookoshiutaleilla, olipa kyse sidosaineen tarpeesta tai rapean kuorrutteen tekemisestä vaikkapa porsaankyljykseen. On hyvä kuitenkin muistaa, että kookoshiutaleet maistuvat hieman makeilta.

8. Leipä

Ovatko korppujauhot päässeet loppumaan, mutta leipää löytyisi? Paahda leipäviipaleita paahtimessa ja murskaa ne sitten riittävän hienoksi – ja mainio korppujauhojen korvike on valmis.

9. Riisi

Sekä kypsennetty että raaka riisi toimivat korppujauhojen tapaan sidosaineena, mutta leivittämiseen tai kuorruttamiseen ne puolestaan eivät sovi. Monilla on riisiä useimmiten keittiössään, joten korppujauhojen loppuessa voit hyödyntää niitä ruonlaitossa tällä ehkä yllättävälläkin tavalla.

10. Parmesaaniraaste

Kuva: Waldrebell, pixabay.com

Mikäli jääkaapistasi löytyy parmesaania, olet erittäin onnekas! Parmesaanikuorrute vie nimittäin kielen mennessään. Raasta parmesaani ja pyöräytä esimerkiksi leikkeet tässä maukkaassa juustoraasteessa ennen paistoa. Jos sinulla on pankojauhoja, voit tehdä niistä ja parmesaaniraasteesta seoksen.

Korppujauhojen korvaamiseen on olemassa useita eri vaihtoehtoja ja toivottavasti sait tästä artikkelista hyödyllisiä vinkkejä ruoanlaittoasi helpottamaan.


Lähde: Delish

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuvat: Shutterstock, pixabay.com