Artikkelin kuva
ruoka

Kiivi ja makupari tuorejuusto – teet leivän kerran, syöt päivittäin

Kiivi on yksi niistä hedelmistä, jonka parhaat puolet saat esiin, kun uskallat käyttää sitä aterioissa kokeillen. Sen ravintoarvot ovat hämmentävän hyvät ja maku toimii hyvin monessa ruuassa. Kiivejä saa ruokakaupoista Suomessa jo marraskuussa, mutta maukkaimmillaan se on talvella, erityisesti tammi-helmikuussa.

Testaa tätä kiivi-tuorejuustoleipää, josta et voi olla ihan varma onko se aamiainen vai jälkiruoka. Siitä voit kuitenkin olla varma: sen maku on koukuttava.

Yksi puraisu riittää

Kiivi on ravitsemuksellisesti yksi talvikauden kiinnostavimmista raaka-aineista. Yksi kiivi sisältää niin paljon C-vitamiinia, että päivittäinen saantisuositus täyttyy lähes yhdellä puraisulla.


Kiivi tarjoaa muutakin kuin C-vitamiinia. Se on yllättävän kuitupitoinen hedelmä ja sisältää reilusti kaliumia, joka tukee sydämen ja lihasten toimintaa. Lisäksi kiivi on täynnä antioksidantteja, kuten E-vitamiinia, ja sen luonnolliset entsyymit voivat helpottaa ruoansulatusta.

Se on hedelmä, joka on samaan aikaan makea, hapan, raikas ja aromaattinen. Juuri siksi se sopii niin moniin makupareihin: marjoihin, jogurttiin, sitruksiin, vaniljaan, kananmunaan ja erilaisiin leivonnaisiin.

Näin valitset ja säilytät

Kypsä kiivi on hieman pehmeä, mutta ei löysä. Se antaa kevyesti periksi puristettaessa, mutta säilyttää rakenteensa. Jos ostat kovia kiivejä, niiden kypsymistä voi nopeuttaa pitämällä niitä paperipussissa omenan tai banaanin kanssa. Valmiiksi pehmeät kiivit säilyvät paremmin kylmässä.

Kuorilla vai ilman?

Moni yllättyy kuullessaan, että kiivin voi syödä myös kuorineen. Kuori sisältää runsaasti kuitua ja antioksidantteja, ja sen syöminen lisää hedelmän ravintoarvoa merkittävästi.

Pinta on kuitenkin karhea, joten hedelmä kannattaa pestä hyvin ja valita mieluiten ohutkuorinen kiivilajike. Kuori pehmenee, kun kiivin viipaloi ohuiksi paloiksi tai lisää sen smoothieen, jolloin karheaa suutuntumaa ei huomaa lainkaan.

Ohje: Kiivi-tuorejuustoleipä – nopea ja raikas vihreä herkku


Tämä on resepti, joka näyttää siltä kuin siihen olisi käytetty aikaa, vaikka koko leipä valmistuu kolmessa minuutissa. Kiivin makeanhapan maku korostuu tuorejuuston kermaisuudessa, ja kokonaisuus toimii täydellisesti niin viikonloppuaamun hemmotteluna kuin arkipäivän piristyksenä.

Kiivileivästä tulee samaan aikaan raikas ja kermaisen täyteläinen. Resepti toimii sekä makeana jälkkärinä että “brunssimaisena” suolaisen ja makean yhdistelmänä.

Ainekset

1 pala hyvää vaaleaa leipää, kuten maalaisleipää tai briossia
2–3 rkl maustamatonta tuorejuustoa
1 kiivi
1 tl hunajaa tai vaahterasiirappia
1/2 tl limen mehua
muutama mantelilastu tai murskattua pistaasia
pieni ripaus suolaa
halutessasi mintun lehtiä koristeluun

Valmistus

  1. Paahda leipä kevyesti. Rapea pinta korostaa tuorejuuston ja kiivin rakennetta.

  2. Levitä päälle runsas kerros tuorejuustoa. Lisää pieni ripaus suolaa – se korostaa kiivin makeutta.

  3. Kuori kiivi ja viipaloi se ohuiksi, kauniiksi viipaleiksi. Asettele ne leivälle hieman limittäin.

  4. Valuta päälle hunajaa tai vaahterasiirappia. Purista päälle pieni tippa limemehua.

  5. Viimeistele mantelilastuilla, pistaasilla tai mintulla.

Jaa tämä yllättävä leipäresepti myös ystävällesi!


Kuvat: Unsplash

Lähteet: New Zealand Institute for Plant & Food Research, European Journal of Nutrition, THL

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!