
Kasvishernekeitto saa lisäpotkua näistä kasviksista – katso resepti!
Höyryävän kuuma, täyteläinen kasvishernekeitto maistuu koko perheelle. Perinteisen hernarin vegeversio saa lisäpotkua muun muassa porkkanoista, palsternakasta ja sipulista.
Kasvishernekeitto on maistuva, terveellinen ja edullinen arkiruoka, joka vetää puoleensa erityisesti kylminä talvipäivinä. Mikä olisikaan ihanampaa, kuin nauttia höyryävän kuumaa kasvishernaria esimerkiksi pulkkamäen jälkeen? Jälkiruokana herkutellaan tuttuun tapaan pannukakuilla, hillolla ja kermavaahdolla.
Perinteinen kasvishernekeitto valmistetaan liedellä, vaikka hernekeiton voi hauduttaa myös uunissa. Liedellä valmistaessa soppaa täytyy muistaa hämmentää aika ajoin, jotta se ei pala pohjaan. Valmiin sopan saa eteensä kuitenkin huomattavasti lyhyemmässä ajassa verrattuna hernarin kypsentämiseen uunissa.
Kasvishernekeiton makuun tuovat lisäpotkua erilaiset kasvikset, kuten porkkana, sipuli ja palsternakka, sekä mausteet, kuten meirami, suola ja mustapippuri. Proteiinipitoisuutta voi lisätä sekoittamalla joukkoon esimerkiksi soijarouhetta, tofua, härkäpapuja tai nyhtökauraa. Keitto on luonnostaan gluteeniton ja vegaaninen, jos sitä ei viimeistellä esimerkiksi voilla tai maitotuotteilla.
Vinkki! Myös varsiselleri ja juuriselleri sopivat mainiosti kasvishernariin. Voit testata esimerkiksi myös perunaa, bataattia ja kesäkurpitsaa. Lehtikaalilla ja pinaatilla lisäät lopuksi halutessasi vihreyttä ja ravinteita.


Kasvishernekeitto
Mutsimedian testaajaperhe valmisti suuren kattilallisen kasvishernekeittoa, ja soppaa lusikoitiin hyvällä ruokahalulla koko perheen voimin. Valmista perinteisen hernekeiton kasvisversio alla olevalla reseptillä!
Tarvitset:
500 g kuivattuja herneitä
2 l vettä (lisää tarvittaessa)
2 porkkanaa
1 sipuli
1 palsternakka (200—250 g)
1 kasvisannosfondi (tai 2 kasvisliemikuutiota)
1 tl meiramia
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
LISÄKSI
sipulia
sinappia
ruisleipää ja margariinia
Ohjeet:
Huuhdo herneet. Mittaa kattilaan tai syvään kulhoon kaksi litraa kylmää vettä, laita herneet likoamaan yön ajaksi.
Keitä seuraavana päivänä herneitä liotusvedessään miedolla lämmöllä noin 1–1,5 tuntia, kunnes ne alkavat pehmetä. Hämmennä välillä ja lisää tarvittaessa vettä kypsennyksen aikana.
Kuori porkkanat ja sipuli, sitten kuutioi porkkanat ja hienonna sipuli. Lisää kasvikset ja fondi keittoon. Keitä vielä noin 30–45 minuuttia. Hämmennä aika ajoin, lisää tarvittaessa vettä. Tarkista kypsyys.
Mausta meiramilla, suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa hernekeiton kanssa hienonnettua sipulia ja sinappia. Ruisleipä ja margariini maistuvat keiton kaverina.
Jaa tämä kasvishernekeittoresepti kavereillesi somessa!
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti ja kuvat: Senni Loikala
