Karjalanpiirakka on rakastettu klassikko – maistuvat parhaalta itse leivottuina
Karjalanpiirakka on aamu- ja iltapalapöytien kestosuosikki, joka on helppoa leipoa myös itse. Tällä ohjeella valmistat pellillisen herkullisia piiraita.
Karjalanpiirakka on perinteinen suomalainen ja karjalainen piiras, joka leivotaan ruis- ja vehnäjauhoista. Täytteenä on tavallisesti riisipuuroa, mutta piirakan voi täyttää myös peruna- tai ohrapuurolla.
Pitkän historian omaavat karjalanpiirakat ovat niin aikuisten kuin lasten kestosuosikkeja esimerkiksi aamu- tai iltapalapöydässä. Piirakka syödään perinteisesti munavoin kera, mutta jokainen oman makunsa mukaan. Mikä maistuisikaan paremmalta karjalanpiirakan kanssa kuin kylmä maito tai kuuma kahvi?
Karjalanpiirakka
Mutsimedia leipoi karjalanpiirakoita ja täytti ne yli jääneellä riisipuurolla. Kun täyte oli valmiina, kävi leipominen melko nopeasti. Riisipuuron voi halutessaan valmistaa edellisenä päivänä, jolloin voit keskittyä yksinomaan piirakkatehtailuun.
Tällä reseptillä saimme 16 herkullista karjalanpiirakkaa. Painelimme levyksi kaulittuun taikinalevyyn ympyröitä Muumi-mukilla. Jos käytät muottina pienempää lasia, voit saada jopa 20 piirasta.
Riisipuuro
4 annosta
Tarvitset:
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l täysmaitoa
1 tl suolaa
(halutessasi 1 rkl voita)
Ohje:
Kiehauta vesi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää riisit kiehuvaan veteen ja keitä, kunnes vesi on imeytynyt riisiin.
Lisää maito vähitellen ja sekoita huolellisesti. Kuumenna puuro kiehuvaksi ja laske sen jälkeen lämpöä. Hauduta puuroa miedolla lämmöllä noin 30–40 minuuttia välillä sekoittaen, jotta se ei pala pohjaan. Lisää suola lopuksi. Voit lisätä voin puuron joukkoon, jos haluat siitä erityisen täyteläisen.
Kuoritaikina
Tarvitset:
1 1/2 dl kylmää vettä
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa
Ohje:
Sekoita suola kylmään veteen. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kiinteää ja sileää.
Levitä pöydälle runsaasti ruisjauhoja. Kauli taikina noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Painele lasilla tai mukilla ympyröitä levyyn. Kauli ympyrän muotoiset palat ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi.
Täytä kuoret laittamalla ruokalusikallinen riisipuuroa keskelle ja levitä tasaiseksi. Täytettä saa olla noin sentin paksuinen kerros ja reunoille tulee jättää noin sentti tyhjää tilaa. Taita reunat sivuilta täytteen päälle ja rypytä piirakat tiiviisti sormin.
Paista piirakoita 275—300 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Voitele voisulalla, johon on sekoitettu tilkka vettä. Anna piirakoiden pehmentyä liinan alla ennen tarjoilua.
Ps, kun haluat herkutella perinteisellä makealla herkulla, paista taivaalliset köyhät ritarit.
Jaa karjalanpiirakoiden resepti somessa ystävillesi ja tutuillesi!
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti ja kuvat: Senni Loikala