Kanttarellikeitto kevyempänä versiona – katso resepti syksyn suosikkisoppaan!
Viime aikoina mieleni on tehnyt kovasti kanttarellikeittoa. Tunne on vahvistunut joka kerta, kun olen kävellyt marjoja, hedelmiä ja sieniä myyvän toripisteen ohi kotimme lähettyvillä. Okrankeltaiset kanttarellit ovat kuin kutsuneet luokseen.
Itse rakastan kanttarellikeittoa, mutta muu perheemme ei erityisemmin pidä sieniruoista. Sen vuoksi päätin valmistaa tätä klassikkokeittoa kattilallisen yksinomaan itselleni ja saan siitä useamman päivän lounaan. Ostin litran kanttarelleja torimyyjältä ja hän vielä antoi sieniä kaupan päälle reilun lisäkourallisen.
Arkena en kaipaa hirmu tuhteja lounaita, ja päätin tehdä hieman kevyemmän version kanttarellikeitosta. Valitsin kevyemmän juoksevan sulatejuuston (rasvaa 14 prosenttia) ja en käyttänyt keittoon koko purkkia. Korvasin lisäksi kuohukerman ruokakermalla. Eipä tämä varsinaista terveysruokaa ole, mutta kyllä sitä ihmisen täytyy kanttarellikeittoa saada vähintään kerran syyskaudella.
Kanttarellikeitto
Kanttarellikeiton valmistaminen on helppoa ja sitä on melko hankalaa pilata millään – eli tämä on juuri minulle sopiva ruoka! Maku on kuitenkin sitä herkullisempi ja täytyy sanoa, että lautasellinen kanttarellikeittoa parvekkeella istuskellen ja lämpimästä elokuun lopusta nautiskellen teki minusta erittäin onnellisen. Tulin myös hakeneeksi pari santsikauhallista, niin hyvää keitto oli.
Sienikeiton kanssa söin muutaman suolaisen muffinin, joita minulla oli jäänyt yli minun ja äitini suolaisten muffinien testistä. Ai että ne sopivatkin ihanasti höyryävän keiton kaveriksi!
Valmista sinäkin herkullinen kanttarellikeitto neljälle hengelle alla olevalla reseptillä.
Tarvitset:
1 l kanttarelleja
1 sipuli varsineen (vaihtoehtoisesti 1 keltasipuli ja 0,5 dl ruohosipulia silputtuna)
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita
200—250 g juoksevaa sulatejuustoa (itse käytin Koskenlaskijan kevyempää Voimakas-makua)
6 dl vettä
1 dl ruokakermaa
1 kasvis- tai kanaliemikuutio
½ tl suolaa
1/4 tl musta- tai valkopippuria
persiljaa
Valmistus:
Puhdista ja paloittele kanttarellit. Pienimpiä sieniä ei tarvitse edes paloitella. Hienonna sipuli varsineen.
Kuumenna voi kattilassa ja kuullota sipuliseosta hetken. Lisää kanttarellit ja paista, kunnes sienten neste on haihtunut. Ota pieni määrä kanttarelleja sivuun koristelua varten.
Lisää jauhot sieni-sipuliseokseen ja tämän jälkeen vesi ja liemikuutio. Keitä noin kymmenen minuuttia.
Lisää lopuksi ruokakerma, juokseva sulatejuusto ja mausteet. Kuumenna uudelleen. Koristele keitto lopuksi persiljalla ja kanttarelleilla.
Vinkki! Smetana ja crème fraîche sopivat niin ikään tarjoiluun kanttarellikeiton kanssa. Höyryäviä keittohetkiä!
Jaa tämä artikkeli ystävillesi ja tutuillesi, jotka rakastavat kanttarelleja!
Liity mukaan Mutsimedian yhteisöihin Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti ja kuvat: Senni Loikala