Joulun paras piparkakkutaikina – tiedätkö, miksi raakaa taikinaa ei suositella syötäväksi?
Perinteinen piparkakkutaikina on helppoa leipoa, mutta varaa riittävästi aikaa makujen tekeytymiseen jääkaapissa. Odotus palkitaan juuri sopivan mausteisilla jouluherkuilla.
Joulu lähestyy ja mikä olisikaan ihanampaa, kuin leipoa lasten kanssa piparkakkuja! Helppoutta arvostava hakee piparitaikinan valmiina kaupasta, mutta pienellä vaivalla pääset herkuttelemaan astetta paremmilla pipareilla. Piparkakkutaikinan valmistaminen ei ole vaikeaa, mutta taikinan pitää levätä yön yli jääkaapissa ja siksi leivontapuuhiin kannattaa ryhtyä ajoissa.
Valmistimme Mutsimedian ruokatoimituksessa perinteisiä piparkakkuja, sillä ne maistuvat parhaiten koko perheelle. Kokeilun haluiset voivat testata taikinassa esimerkiksi sellaisia makupareja kuin appelsiinia ja tummaa suklaata, espressoa ja kardemummaa, rommia ja rusinoita, lakritsia ja sormisuolaa tai suklaata ja chiliä.
Maustoimme piparkakkutaikinan perinteisesti kanelilla, kardemummalla, inkiväärillä, pomeranssilla ja neilikalla. Mausteiden määrää voi säätää omien mieltymysten mukaan, mutta tällä reseptillä saimme juuri sopivan mausteisia, silti mitä parhaiten myös lapsille maistuvia pipareita. Variaatiota voi halutessaan hakea esimerkiksi vaniljalla, muskottipähkinällä tai appelsiininkuoriraasteella.
Monessa perheessä saatetaan huomata, että lapset söisivät piparkakkutaikinaa niin paljon kuin napa vetää. Vaikka se on houkuttelevan makuista, raakaa taikinaa ei suositella syötäväksi sen sisältämän raa’an kananmunan ja vehnäjauhojen takia. Kovin sokeri- ja rasvapitoisen taikinan popsiminen voi myös aiheuttaa vatsavaivoja.
Tällä reseptillä valmistat jopa noin sadan piparin satsin, riippuen toki piparimuottien koosta. Osan piparkakkutaikinasta voi halutessaan sujauttaa pakkaseen. Taikinan voi muotoilla kelmuun käärittynä palloiksi tai litteiksi levyiksi, sillä litistyminen nopeuttaa taikinan sulattamista myöhemmin. Pakastettu piparitaikina helpottaa joulun leivontoja lähempänä h-hetkeä. Jääkaapissa piparitaikina säilyy oikein säilytettynä noin 5—7 päivää.
Piparkakkutaikinan ohje
Leivo joulun herkullisimmat piparit alla olevalla reseptillä.
Tarvitset:
2 dl tummaa siirappia
2 dl sokeria
250 g voita
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
2 tl inkivääriä
2 tl pomeranssia
1 tl neilikkaa
2 munaa
2 1/2 tl ruokasoodaa
9—10 dl vehnäjauhoja
Ohje:
Sulata voi kattilassa, sekoita joukkoon siirappi ja sokeri. Lisää mausteet ja sekoita, kunnes seos on tasaista ja kiiltävää. Anna jäähtyä.
Vatkaa munat kevyesti kulhossa. Sekoita huolellisesti jäähtynyt voi-sokeri-siirappiseos joukkoon.
Sekoita ruokasooda osaan jauhoja ja lisää taikinaan pieni määrä kerrallaan. Lisää loput jauhot vähitellen ja sekoita, kunnes taikina on pehmeää, mutta kiinteää.
Anna taikinan levätä kelmuun käärittynä tai kannellisessa astiassa vähintään yön yli.
Kauli taikina ohueksi levyksi jauhotetulla alustalla. Paina piparkakkumuoteilla kuvioita ja siirrä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200-asteisessa uunissa 5–7 minuuttia tai kunnes piparit ovat kauniisti ruskistuneita. Anna jäähtyä pellillä ennen siirtämistä.
Voit halutessasi koristella piparit helposti valmistettavalla pikeerillä. Katso ohje ja ideat koristeluun.
Jaa tämä piparkakkutaikinan resepti somessa ystävillesi ja tutuillesi!
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti ja kuvat: Senni Loikala