Artikkelin kuva
ruoka

Joulun helpoin jälkiruoka – puolukkakinuski-trifle

Joulu on rauhoittumisen aikaa, mutta herkkuja notkuva joulupöytä ei täyty itsestään. Mikäli et erityisesti nauti 20 ruokalajin tekemisestä alusta loppuun, on tässä sinulle jälkiruoka joka on a) naurettavan helppo tehdä, sekä b) tinkimättömän herkullinen ja jouluinen.

Lasiin jokaiselle ruokailijalle erikseen koottu puolukkakinuski-trifle on täynnä joulun makuja. Kerroksittain kootut piparkakut, kinuski ja puolukat pyöristettynä pehmeällä vaniljavaahdolla on mitä parhain kruunu jouluaterialle. Hapan puolukka ja makea kinuski ovat toisiaan täydellisesti täydentävä makupari!

Tässä reseptissä käytetty karamellisoitu kondensoitu maito on sitä oikeaa kinuskia, ihanan paksua ja ah niin hyvää. Tätä valmista kinuskia löytyy nykyään purkissa täysin käyttövalmiina hyvin varustettujen ruokakauppojen hyllystä. Tarkista vain, että etiketistä löytyy sana “karamellisoitu”. Mikäli käytät kondensoitua maitoa jota ei ole keitetty kinuskiksi, irrota purkin etiketti ja keittele suljettua purkkia 2–3 tuntia.


Trifle-tyyppiset – eli kerroksittain astiaan koottavat – jälkiruoat ovat kaikinpuolin loistovalinta jälkkäriksi. Ne ovat kauniita, herkullisia, helppoja tehdä ja niitä voi valmistaa juuri oikean kokoisen satsin ruokailijoiden määrästä riippuen. “Oikeaoppiseen” trifleen kuuluu myös kostutus jollakin alkoholilla, mutta tämä koko perheelle sopiva versio ei sitä kaipaa!

Puolukkakinuski-trifle (4 reilua annosta)

200 g puolukoita
100–150 g joulupipareita
1 prk kinuskiksi keitettyä kondensoitu maitoa
2 dl vispautuvaa vaniljavaahtoa (tai vispikermaa)
2 dl kreikkalaista jugurttia
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Murskaa piparit pieneksi muruksi. Vatkaa vaniljavaahto (tai kerma) ja lisää valmiin vaahdon joukkoon kreikkalainen jugurtti, sokeri sekä vaniljasokeri. Annostele tarjoilulasien pohjalle kerros piparimurua, sen päälle puolukoita, kinuski sekä vanilja-jugurttivaahto. Toista kerrokset, koristele koko komeus piparimurulla sekä puolukoilla ja tarjoile!


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuva: Suvi Honkanen