Artikkelin kuva
ruoka

Jättikokoiset suklaamarengit

Resepti on toteutettu yhteistyössä Electroluxin kanssa.


Käsillä olevan juhlakauden ongelma, pikkujoulut tulossa ja pöytään pitäisi loihtia sen seitsemän sorttia tarjottavaa. Tortut sekä piparit on kuitenkin niin nähty, että jotain uutta olisi kiva keksiä? Herkulliset, jättikokoiset suklaamarengit ovat varma hitti makean nälkään ja hienostuneen ulkonäkönsä ansiosta sopivat juhlaan kuin juhlaan. Jos käsityksesi marengeista rajoittuu niihin kaupoissa myytäviin teollisiin valmismarenkeihin, ovat nämä hyvin kaukana niistä. Rapea kuori ja ihanan tahmea suklainen sisus vievät kielen mennessään.

Marenkien onnistumiselle on kaksi kriittistä vaihetta: valkuaisten joukkoon ei saa päästä pisaraakaan vettä tai keltuaista, ja vaahtoa täytyy jaksaa vatkata tarpeeksi kauan. Käsikäyttöisellä sähkövatkaimella minuutit tuntuvat kuitenkin pitkiltä ja tässä tulee helposti oiottua mutkat suoriksi lopputuloksen kustannuksella.


Yleiskone onkin marenkileipurille korvaamaton apu, se jaksaa väsymättä vatkata valkuaisvaahtoa sillä välin kun itse makaat sohvalla jalat pystyssä. Tai kuten meillä, vahdit herkeämättä ettei muksu tee kaikkea mahdollista kiellettyä. Oli miten oli, yleiskoneen avulla saat lisättyä korvaamattomia minuutteja päivääsi kun se tekee ikävät hommat puolestasi. Parhaimmillaan yleiskone onkin resepteissä jotka vaativat vaivaamista tai pitkää ja huolellista vatkaamista.

Electroluxin yleiskone on korvaamaton apu suklaamarenkien valmistuksessa.

Jättikokoiset suklaamarengit (6 kpl)

4 huoneenlämpöistä kananmunan valkuaista
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
100 g suklaata
1 kpl Electrolux Assistent -yleiskoneita

Erottele valkuaiset huoneenlämpöisistä kananmunista ja kaada ne yleiskoneen metallikulhoon. Ole supertarkka – yhtään keltuaista ei saa sekoittua valkuaisten joukkoon! Lisää valkuaisten joukkoon sokerit ja anna yleiskoneen vatkata pallovispilällä niin kauan että massasta tulee kovaa ja kiiltävää.

Sulata paloiteltu suklaa miedolla teholla mikroaaltouunissa. Valuta sula suklaa ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon ja kääntele se varovasti marenkimassaan esimerkiksi nuolijan avulla niin, että se jää raidoiksi eikä värjää koko massaa. Ole nopea, muutama kääntelykerta riittää.

Valuta suklaa näin.

Nosta marenkimassasta kahdella lusikalla kuusi tasakokoista kekoa uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 125 asteessa noin 50 minuuttia. Marengit ovat kypsiä, kun ne irtoavat leivinpaperista helposti. Anna marenkien jäähtyä pellillä ja nauti!

Marengit säilyvät myös hyvin huoneenlämmössä. Tai säilyisivät elleivät katoaisi herkkusuihin alta aikayksikön, niin vastustamattomia nämä ovat!

Ja ei kun herkuttelemaan!


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Suvi Honkanen