Artikkelin kuva
ruoka

Jätä vihreä peruna aina syömättä – pikkulapset saavat aikuisia herkemmin ikäviä oireita

Moni ruoanlaittaja huomaa kesken kokkailujen, että raa’at perunat ovat alkaneet vihertää. Mielessä voi herätä kysymys, voiko niitä syödä kuorittuina ja kypsennettyinä värimuunnoksesta huolimatta vai pitäisikö vihreä peruna aina heittää pois.

Vastaus kysymykseen on yksinkertainen: vihertävää perunaa ei tule syödä. Tämä siitä syystä, että tällainen peruna sisältää glykoalkaloideja, kuten suurina pitoisuuksina terveydelle haitallista solaniinia.

Solaniinin aiheuttamia oireita ovat muun muassa:

  • ripuli
  • oksentelu
  • vatsa- ja suolistokivut
  • hermosto-oireet

Ei ole olemassa tarkkaa tietoa siitä, kuinka suuri määrä solaniinia saa aikaan oireita ja myös yksilöllinen vaihtelu on suurta. Kuitenkin pienempikokoiset ihmiset ja lapset voivat saada oireita jo vähäisemmästä määrästä solaniinia. Usein oireet alkavat 24 tunnin kuluessa altistumisesta.

Tiesitkö? Myös varhaisperunat sisältävät suhteellisen paljon solaniinia, minkä vuoksi niiden syöttämistä pikkulapsille olisi hyvä välttää.


Älä syö vihreää perunaa edes kuorittuna ja kypsennettynä

Jotkut saattavat ajatella, että vihreän perunan voisi syödä täysin turvallisin mielin kuorittuna ja kypsennettynä. Näin ei kuitenkaan ole, sillä tutkimusten mukaan kuoriminen kotiolosuhteissa poistaa vain noin 30 prosenttia tällaisen perunan terveydelle haitallisista ainesosista. Näin ollen solaniinia voi jäädä pottuun niin paljon, ettei sen syöminen ole riskitöntä. Myöskään vihreän perunan kypsennys ei poista solaniinia.

Vihertävät perunat maistuvat myös kitkerämmiltä kuin tavallisen väriset perunat, mikä myös puoltaa niiden heittämistä biojätteeseen.

Ruonlaitossa tulee aina käyttää riittävän tuoreita pottuja. Tiesitkö, että uuniperunat mikrossa ovat erityisen helppo, nopea ja herkullinen arkiruoka?

Säilytä perunoita oikein

Perunan vihreä väri johtuu siitä, että pottu on altistunut valolle ja/tai liialliselle lämmölle. Näin ollen perunoita kannattaa säilyttää säkissä tai muovipussissa viileässä ja mahdollisimman pimeässä paikassa. Säilytys jääkaapissa ei kuitenkaan ole ihanteellista liiallisen kylmyyden vuoksi.

Joskus peruna voi muuttua vihreäksi suhteellisen lyhyessä ajassa, mutta se voi sisältää kuitenkin vain kohtuullisen määrän solaniinia. Toisinaan värin muuttuminen tapahtuu hitaasti, mutta pottu sisältää nopeasti paljon terveydelle haitallisia ainesosia. Turvallisinta onkin aina jättää syömättä peruna, joka on jo alkanut vihertää.

Yhtälailla myös tummempikuoriset perunat alkavat vihertää valolle altistuessaan, mutta tällöin värimuunnosta ei aina välttämättä huomaa helposti. Tarkasta väri kuorimalla perunaa ja jätä se syömättä, jos näet vihreitä kohtia.


Lähteet: Ruokavirasto, Healthline

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock