Artikkelin kuva
ruoka

Itse tehtyyn näkkileipään syntyy näkkärihimo: ”Näitä pitää tehdä useammin”

Kotiuunissa paistuvat täydellisen rapeat näkkileivät, joihin syntyy vastustamaton näkkärihimo.

Rouskuva näkkileipä on leipäklassikko, joka maistuu niin lapsille kuin aikuisille. Näkkäriin syntyy helposti himo ja näkkileipäpaketti voi tyhjentyä alta aikayksikön. Tiesitkö, että näkkileivän leipominen onnistuu karjalanpiirakan tapaan helposti myös kotiuunissa?

Mutsimedian ruokatoimitus testasi itse tehdyn näkkileivän ohjetta, ja lopputulos oli erittäin herkullinen ja täydellisen rapsakka! Nelihenkisessä perheessä uunituore näkkärisatsi rouskutettiin loppuun yhdessä päivässä. ”Näitä pitää tehdä useammin”, ekaluokkalainen tuumasi ties kuinka monetta näkkäriä mutustellessaan.

Näkkileipäohjeita on erilaisia, ja halusimme leipoa perinteistä näkkileipää pienellä tvistillä. Laitoimme taikinaan ruokalusikallisen hunajaa hienoista makeutta tuomaan ja pinnalle sormisuolaa, ja tämä makeuden ja suolaisuuden liitto osoittautui toimivaksi. Näkkäristä ei kuitenkaan tule liian makeaa tällä määrällä hunajaa.

Näkkileipää voi leipoa omiin tarpeisiin, mutta kauniisti paketoituna itse tehdyt näkkärit toimivat hurmaavana muistamisena esimerkiksi ystäville ja tuttaville. Voit leipoa minkä muotoisia näkkäreitä haluatkaan: Meidän satsiimme kuului reikäleivän, ympyrän, suorakaiteen ja kissan muotoisia näkkileipiä. Kisut painelimme piparkakkumuotin avulla.

Reikäleivän muotoisissa näkkäreissä käytimme muottina kulhoa ja suurta kahvimukia. Kuva: Senni Loikala

Tuorejuusto sopii näkkärin levitteeksi. Kuva: Senni Loikala

Piparimuotilla painetut kissanäkkärit olivat lasten suosikkeja. Kuva: Senni Loikala

Itse tehty näkkileipä

Valmista täydellisen rapeita näkkäreitä alla olevalla ohjeella.

Tarvitset:

2,5 dl vettä
25 g hiivaa (tai 1 pussi kuivahiivaa)
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 rkl oliiviöljyä (tai muuta öljyä)
2 dl ruisjauhoja
3—4 dl vehnäjauhoja
sormisuolaa pinnalle
halutessasi siemeniä (esim. seesaminsiemeniä, pellavansiemeniä tai auringonkukansiemeniä)

Ohje:

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa, vesi saa olla hieman lämpimämpää, noin 42 °C. Murenna tuorehiiva tai sekoita kuivahiiva veteen. Lisää suola, hunaja ja öljy.

  2. Sekoita ruisjauhot joukkoon. Lisää vehnäjauhoja vähitellen samalla taikinaa sekoittaen, kunnes taikina on kiinteää, mutta edelleen hieman pehmeää ja joustavaa. Vaivaa taikinaa noin 5–10 minuuttia.

  3. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin 30–45 minuuttia, kunnes se on kaksinkertainen.

  4. Jauhota leivonta-alusta runsaalla määrällä ruisjauhoja, ja kaada taikina alustalle. Kauli taikina ohuiksi levyiksi. Painele taikinaan kuvioita haluamillasi muoteilla tai leikkaa muodot veitsellä. Siirrä leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Painele haarukalla reikiä näkkileipiin ja ripottele päälle hieman sormisuolaa. Voit halutessasi ripotella pinnalle myös siemeniä tai vaihtoehtoisesti lisätä ne taikinan sekaan.

  5. Paista näkkileipiä 225 asteessa noin 8–12 minuuttia, kunnes ne ovat rapeita ja saaneet kauniisti väriä. Anna jäähtyä ritilän päällä. Näkkileivät kovettuvat vielä hieman jäähtyessään. Säilytä näkkäreitä ilmatiiviissä rasiassa tai paperipussissa.

Jää tämä näkkileivän ohje somessa ystävillesi ja tutuillesi!

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Senni Loikala