Artikkelin kuva
ruoka

Itse tehdyt sipsit ovat hullunhyviä – kannattaako valmistaa uunissa vai mikrossa?

Rakastan sipsejä, mutta ostan niitä kotiin ehkä kerran kolmessa vuodessa. Ne ovat mielikuvissani syntisen hyviä herkkuja, joilla ei voi kovin usein nautiskella. Jos sipsejä on tarjolla esimerkiksi juhlissa, napsin niitä kuitenkin mielelläni.

Entä jos sipsejä söisikin silloin tällöin pienemmän määrän hyvällä omalla tunnolla? Kokeilin ensimmäistä kertaa itse tehtyjä sipsejä ja niistä tuli taivaallisen hyviä! Juuri niin rapeita ja maukkaita, jollaisia sipsit parhaimmillaan ovat.

Itse tehtyjä sipsejä voi valmistaa helposti uunissa sekä mikroaaltouunissa, ja testasin molempia tapoja. Kummallakin tavalla valmistetuista sipseistä tuli hullunhyviä ja on vaikeaa määritellä voittaja. Jos on pakko, valitsen ehkä kuitenkin uunissa valmistetut sipsit. Niiden reunoista tuli erityisen rapeat ja herkulliset.

Toisaalta mikrosipsit olivat hieman uunisipsejä kuivempia, mikä on sipseissä hyvä asia. Uunissa valmistamista puoltaa kuitenkin se, että sipsejä pystyy valmistamaan kerralla isomman satsin.

Vasemmalla puolella pieni testierä mikrosipsejä ja oikealla puolella uunissa valmistettuja sipsejä. Kuva: Senni Loikala

Uunissa valmistetut sipsit saivat enemmän väriä kuin mikrosipsit. Kuva: Senni Loikala

Mikrossa valmistetut sipsit olivat kuitenkin upean rapeita. Kuva: Senni Loikala

Itse tehdyt sipsit uunissa

Jos haluat tehdä sipsejä uunissa, nappaa resepti talteen alta. Halutessasi voit korvata perunat juureksilla, esimerkiksi bataatilla tai palsternakalla. Tämän artikkelin lopusta löydät ohjeet myös mikrossa valmistettaviin sipseihin.

Tarvitset:

Kiinteitä suuria perunoita (meillä oli Annabelle-perunoita)
Oliiviöljyä
Suolaa (meillä oli Himalajan suolaa)
Halutessasi muita mausteita (esim. paprikajauhetta, mustapippuria)

Yksinkertaisimmillaan itse tehtyihin sipseihin tarvitaan vain kolme ainesosaa. Kuva: Senni Loikala

Valmistus:

  1. Pese perunat huolellisesti. Kuoriminen ei ole välttämätöntä, ja kuoret antavat jopa lisää makua.

  2. Tee perunoista juustohöylällä ohuita siivuja. Voit siivuttaa perunat vaihtoehtoisesti mandoliinilla.

  3. Laita perunasiivut kylmään veteen muutamaksi minuutiksi ja huljuttele välillä. Täytä astia uudelleen kylmällä vedellä, kunnes vesi on kirkasta.

Liottaminen kylmässä vedessä poistaa perunoista ylimääräistä tärkkelystä. Kuva: Senni Loikala

  1. Kuivaa perunasiivut huolellisesti molemmin puolin esimerkiksi talouspaperilla.
Huolellinen kuivaus takaa rapeat perunalastut. Kuva: Senni Loikala

  1. Sekoita oliiviöljy, suola ja haluamasi mausteet. Laita kuivatut perunasiivut astiaan ja pyörittele öljy-mauste-seos joukkoon niin, että siivut ovat kauttaaltaan siinä.
Meillä mausteena oli suolan lisäksi paprikajauhetta. Kuva: Senni Loikala

  1. Aseta perunasiivut leivinpaperilla vuoratulle pellille niin, etteivät ne mene päällekkäin. Paista 225-asteisessa uunissa 15—25 minuuttia. Sipsit eivät useinkaan ole kaikki valmiita samaan aikaan, joten poista sipsejä uunista sitä mukaa, kun ne valmistuvat. Varmista, että sipsit ovat riittävän rapeita.

  2. Anna jäähtyä, ja nauti esimerkiksi dipin kanssa!

Sipsit mikrossa

Tee kohdat 1—5 yllä olevasta reseptistä. Sen jälkeen laita talouspaperia mikronkestävän astian päälle ja aseta kuivatut ja öljy-mauste-seoksessa pyöritetyt perunasiivut sen päälle niin, etteivät siivut koske toisiinsa.

Sipsit juuri ennen mikroon laittamista. Kuva: Senni Loikala

Kypsennä mikrossa täydellä teholla kolme minuuttia, ja käännä perunalastut. Kypsennä vielä kolme minuuttia. Jos lastut eivät ole kypsiä, jatka kypsennystä aina minuutti kerrallaan.

Itse tehdyt sipsit vievät kielen mennessään, olivatpa ne valmistettu uunissa tai mikrossa. Hyviä herkutteluhetkiä!

Jaa tämä artikkeli ystävillesi ja tutuillesi, jotka rakastavat sipsejä!

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Senni Loikala