Artikkelin kuva
ruoka

Italialainen pesto ja pestopasta kotikeittiössä – katso reseptit!

Italian Ligurian alueelta peräisin oleva pesto on vuosisatoja vanha klassikkokastike, jota syödään erityisesti pastaruokien kanssa. Se on kuitenkin monipuolinen herkku ja se maistuu esimerkiksi myös levitteenä leivän päällä, salaattikastikkeena, pizzassa tomaattikastikkeen korvaajana, grillatun kanan ja kalan seurana kuin vaikkapa paahdettuihin vihanneksiin pyöriteltynä.

Pesto tulee italian sanasta ”pestare”, joka tarkoittaa “murskaamista” tai “jauhamista” ja tällä viitataan perinteiseen tapaan valmistaa pestoa morttelissa. Vauhdikkaassa lapsiperhearjessa on kuitenkin lupa oikoa mutkia ja tässä reseptissä pesto surautetaan kädenkäänteessä tehosekoittimessa.

Pesto

Peston valmistaminen on helppoa ja nopeaa ja siksi esimerkiksi pestopasta on mainio päivällisvaihtoehto, kun kaikilla on nälkä ja pöytään tarvitaan maittavaa murkinaa viipymättä.

Pesto ihastuttaa yrttisellä ja täyteläisellä maullaan. Pinjansiemenet ovat perinteinen peston ainesosa, mutta hintatietoinen korvaa ne huomattavasti edullisemmilla auringonkukansiemenillä.

Itsetehty pesto päihittää kaupan pestot. Kuva: Senni Loikala

Pesto tunnetaan kaikkialla maailmassa ja siitä on monenlaisia muunnelmia. Kuva: Senni Loikala

Valmista pesto alla olevalla Mutsimedian testaamalla reseptillä!

Tarvitset:

ruukullinen tuoretta basilikaa
¾ dl pinjan- tai auringonkukansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
100 g raastettua parmesaania tai pecorino-juustoa
1 rkl sitruunamehua
1—1 ½ dl neitsytoliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Valmistus:

  1. Surauta tehosekoittimessa neitsytoliiviöljy, sitruunamehu, hienonnettu valkosipuli, raastettu parmesaani, basilika ja siemenet sileäksi pestoksi. Voit alkuun laittaa oliiviöljyä desin, tarkastaa rakenteen ja lisätä tarvittaessa öljyä hieman.

  2. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile esimerkiksi pastan kanssa.

Vinkki! Jos haluat vielä enemmän makua pestoon ja sinulla on hetki aikaa, voit paahtaa siemeniä pannulla ja kuullottaa valkosipulin tilkassa öljyä ennen ainesosien sekoittamista keskenään.

Pestopasta

Pestopasta on yksinkertainen ja maukas ruoka, joka vie kielen mennessään. Voit lisätä pestopastaan halutessasi myös proteiinia, kuten grillattua kanaa, katkarapuja tai paistettua tofua. Paahdetut tomaatit, pinjansiemenet ja herneet sopivat niin ikään tähän suosikkipastaan.

Simppeli pestopasta on täynnä makua. Kuva: Senni Loikala

Nappaa alta perusohje pestopastan valmistamiseen neljälle hengelle.

Tarvitset:

400 g pastaa (esim. spagettia, penneä tai fusillia)
1 dl pestoa
1 dl pastan keitinvettä
ripaus suolaa ja mustapippuria
tilkka oliiviöljyä
basilikan lehtiä koristeluun
halutessasi hieman raastettua parmesaania pinnalle

Valmistus:

  1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaisesti.

  2. Ennen kuin valutat pastan, ota talteen desi keitinvettä.

  3. Valuta pasta ja sekoita se saman tien peston kanssa. Lisää keitinvettä hiljalleen, jotta pesto sekoittuu tasaisesti ja pastasta tulee mehevää.

  4. Viimeistele halutessasi raastetulla parmesaanilla, ja koristele annos basilikan lehdillä.

Katso alta vielä Mutsimedian video pestosta.

Jos video ei näy, pääset katsomaan sen tästä.

Jaa tämä artikkeli ystävillesi ja tutuillesi, joiden kanssa haluaisit herkutella pestopastalla ja ehkä lasillisella viiniä!

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Senni Loikala