Artikkelin kuva
ruoka

Isoäidin raparperipaistos on kesäjälkiruokien klassikko – katso resepti!

Perinteinen raparperipaistos on yksi kesän herkullisimpia jälkiruokia. Se maistuu mainiosti koko perheelle vauvasta vaariin. Raparperin kesäinen kirpeys valloittaa paistoksessa, kun makua pehmennetään sokerilla.

Kaura-raparperipaistos on raparperikiisselin tapaan monelle tuttu jo lapsuudesta. Nostalgisella paistoksella herkuttelu on omiaan täydellisen lomatunnelman luomisessa. Jälkiruoan seurana maistuu kahvi, kylmä maito tai vaikkapa raparperimehu.

Raparperipaistos kruunataan perinteisesti vaniljajäätelöllä tai -kastikkeella. Kylmä jäätelö maistuu kuitenkin erityisen herkulliselta lämpimän paistoksen seurana.

Isoäidin raparperipaistos

Raparperipaistos maistuu paitsi taivaalliselta, on se myös erityisen helppoa valmistaa. Tämän jälkiruoan valmistaminen vaatii pelkästään pilkkomista ja ainesosien sekoittamisen keskenään, ja paistos kypsyy itsekseen uunissa. Kauramurua valmistaessa pehmeän voin tai margariinin voi joutua pehmentämään mikrossa, mutta työlästä ei sekään ole.

Maailman paras raparperipaistos isoäidin tapaan. Kuva: Senni Loikala


Kahvipöytä katettuna. Kuva: Senni Loikala

Kaura-raparperipaistos on kesäjälkiruokien helppo klassikko. Kuva: Senni Loikala

Moni valmistaa raparperipaistosta useita kertoja kesässä. Erityisesti vanhat raparperit voivat olla hyvin satoisia, ja paistoksen lisäksi satoa voi hyödyntää esimerkiksi raparperihillon, raparperipiirakan ja raparperiremmien valmistukseen.

Tällä isoäidin reseptillä valmistat kesän parhainta raparperipaistosta neljä reilunkokoista annosta.

Tarvitset

1 l (n. 600 g) raparpereja
1 dl sokeria
vaniljajäätelöä tai -kastiketta tarjoiluun

Murupaistos

3 dl kaurahiutaleita
100 g pehmeää voita tai margariinia
0,5 dl sokeria
1-2 tl kardemummaa tai kanelia


Valmistus

  1. Paloittele raparperit parin sentin paloiksi, ja laita voideltuun uunivuokaan. Lisää päälle sokeri tasaisesti. Esikypsennä uunissa 200 asteessa noin 20 minuutin ajan.

  2. Valmista sillä välin kauramuru. Lämmitä pehmeää voita / margariinia tarvittaessa mikrossa, jotta saat siitä juoksevaa. Sekoita kulhossa kaurahiutaleet, jäähtynyt voi ja kardemumma / kaneli.

  3. Kaada kauramuru esikypsennettyjen raparperipalojen päälle, ja anna kypsyä noin 25-30 minuutin ajan, kunnes raparperipaistos on saanut kauniisti väriä. Nauti raparperipaistos vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Katso vielä alla olevalta videolta, miten herkulliselta raparperipaistos näyttää!

Jos video ei näy, pääset katsomaan sen tästä.


Liity mukaan Mutsimedian yhteisöihin Facebookissa, Instagramissa ja TikTokissa!

Teksti, kuvat ja video: Senni Loikala