Artikkelin kuva
ruoka

Isoäidin raparperihillo saa väriä ja makua suosikkimarjasta – katso resepti!

Perinteinen isoäidin raparperihillo on yksi kesän rakastetuimmista lisukkeista esimerkiksi letuille, pannukakuille, lämpimiin voileipiin, puuroon tai vaikkapa maustamattomaan jogurttiin.

Isoäidin raparperihilloa voi tehdä läpi kesän, vaikka raparperin paras poiminta-aika on keväällä ja alkukesästä. Silloin nuoret raparperin varret ovat maukkaimmillaan, mutta raparperi tuottaa satoa läpi kesän.

Raparperihillon tekeminen ei vaadi suuria valmisteluja. Tarvitset vain raparpereja, hillosokeria, mansikoita, kardemummaa ja vettä. Varaa hillon valmistukseen myös puhtaita lasipurkkeja, joihin säilöt kesäisen herkun. Toki raparperihilloa voi myös pakastaa. Keittiötarvikkeista käyttöön pääsevät kattila, kauha, keittiöveitsi, leikkuulauta, siivilä ja liesi.

Isoäidin raparperihillo saa lisämakua mansikasta ja kardemummasta. Kuva: Senni Loikala

Raparperisatoa kannattaa hyödyntää kesäisiin hilloihin. Kuva: Senni Loikala


Raparperihillosta voi tehdä monenlaisia variaatioita, ja jotkut laittavat sekaan esimerkiksi vadelmaa, mustikkaa, minttua ja jopa banaania. Jos käytössäsi on runsaasti raparperia ja kaipaat muutakin kuin hilloa, voit kokeilla vaikkapa punaisen raparperimehun, raparperikiisselin,raparperipiirakan ja raparperiremmien valmistusta.

Isoäidin raparperihillo maistuu kesäisen kirpsakalta, ja makeutta lisätään hillosokerilla ja mansikoilla. Isoäidit eivät perinteisesti sokerissa säästele, mutta sitä voi tässä reseptissä lisätä 2,5-5 desiä oman maun mukaan.

Raparperihillon valmistaminen on erittäin helppoa. Muistathan kuitenkin huolehtia säännöllisestä hämmentämisestä, ettei hillo pääse palamaan pohjaan.

Raparperihilloa isoäidin tapaan. Kuva: Senni Loikala

Lasipurkit voi steriloida etukäteen esimerkiksi uunissa kuumentamalla. Pese purkit ja laita ne uuniin 125 asteeseen vähintään vartiksi. Kuva: Senni Loikala


Isoäidin raparperihillo

Nappaa tästä talteen helpon ja herkullisen raparperihillon resepti!

Tarvitset

900 g raparperia
2,5-5 desiä hillosokeria
200-250 g mansikoita
0,75 dl vettä
ripaus kardemummaa

Valmistus

  1. Pese raparperit, kuoriminen ei ole välttämätöntä. Saat hilloon enemmän väriä, kun et kuori niitä. Pilko raparperit ja mansikat pieniksi paloiksi.

  2. Lisää kattilaan pilkotut raparperit, mansikat ja vesi. Laita liesi päälle.

  3. Kun seos höyryää, tiputa lämpöä ja lisää hillosokeri. Anna hillon tekeytyä kevyesti poreillen noin 15-30 minuutin ajan, kunnes rakenne on sopiva. Muista hämmentää välillä välttääksesi pohjaan palamisen. Lisää lopuksi kardemumma, ja keitä vielä muutaman minuutin ajan.

  4. Siirrä hillo suoraan puhtaisiin lasipurkkeihin ja siirrä jääkaappiin. Nauti kylmänä esimerkiksi lettujen kanssa.

Katso ohjeet raparperihillon valmistamiseen vielä Mutsimedian videolta.

Jos video ei näy, pääset katsomaan sen tästä.


Liity mukaan Mutsimedian yhteisöihin Facebookissa, Instagramissa ja TikTokissa!

Teksti, kuvat ja video: Senni Loikala