Hernekeitto uunissa – isä: ”Näin hyvää hernekeittoa ei ole tässä kodissa syöty”
Perinteinen hernekeitto valmistuu kätevästi uunissa eikä jää maussa jälkeen liedellä keitetylle sopalle. Muistathan, että keitto vaatii pitkän haudutusajan.
Hernekeitto on yksi perinteisimmistä suomalaisista arkiruoista, joka maistuu kaikenikäisille. Monissa lapsiperheissä vietetään säännöllisesti hernaripäivää erityisesti talvella, ja jälkiruoaksi herkutellaan pannukakuilla, hillolla ja kermavaahdolla. Kaikki eivät välttämättä ole tulleet ajatelleeksi, että helpointa on valmistaa itsetehty hernekeitto uunissa.
Hernekeitto kypsyy uunissa kätevästi itsekseen, kunhan muistat käydä pariin otteeseen kurkkaamassa sitä. Joskus se kaipaa hieman lisää vettä kesken kypsennyksen, mutta muutoin uunissa valmistuva hernekeitto päästää tekijänsä helpolla. Sen sijaan, että joutuisit vahtimaan ja hämmentämään keittoa tunteja lieden äärellä, voit keskittyä esimerkiksi perheen kanssa olemiseen.
Tämän rakastetun keittoklassikon hauduttaminen uunissa vaatii kuitenkin aikaa, joten uunihernekeitto ei ole ratkaisu tilanteisiin, joissa tarvitaan nopeasti vatsantäytettä. Jos aikataulutat pitkän haudutusajan niin, että soppa on valmista lounas- tai päivällisaikaan mennessä, palkitaan odotus koko perheelle maistuvalla perinnesopalla.
Hernekeitto uunissa
Testasimme Mutsimediassa hernekeitto uunissa -reseptiä ja testaajaperheen isä totesi keittoa syödessään yhteisen aterian äärellä, ettei näin hyvää hernekeittoa ole tässä kodissa syöty. Soppa maistui mainiosti myös lapsille, erityisesti kuopukselle. Mainittakoon, että keitto tekeytyi uunissa lähes seitsemän tuntia – mutta tarvittaessa soppapadan voi nostaa muutamaa tuntia aiemmin pöytään.
Valmista hernekeitto uunissa alla olevalla Mutsimedian reseptillä!
Tarvitset:
500 g kuivattuja vihreitä herneitä
1 iso sipuli
1—2 porkkanaa
2 lihaliemikuutiota
2 l vettä (lisää tarvittaessa haudutuksen aikana)
1 tl kuivattua meiramia (vaihtoehtoisesti 1rkl tuoretta meiramia hienonnettuna)
1 tl mustapippuria tai maun mukaan
ripaus suolaa tai maun mukaan
500 g savukinkkua tai pekonia
LISÄKSI
sinappia
1 sipuli hienonnettuna
Ohjeet:
Jätä kuivatut herneet likoamaan runsaaseen veteen yön yli. Seuraavana päivänä kaada vesi pois, huuhtele herneet.
Lämmitä uuni 150°C asteeseen. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja pilko porkkanat pieniksi kuutioiksi.
Ota suuri uuninkestävä kannellinen pata tai kattila ja laita siihen liotetut herneet, pilkotut porkkanat ja hienonnettu sipuli. Lisää vesi, mausta suolalla, pippurilla ja meiramilla. Lisää liemikuutiot. Kiehauta ja poista sitten liedeltä.
Laita kansi päälle, siirrä pata uuniin. Anna hautua vähintään viisi tuntia, mutta keitto paranee mitä pidempään haudutat (me annoimme sen olla uunissa lähes seitsemän tuntia.) Kurkkaa keittoa muutaman kerran haudutuksen aikana ja lisää tarvittaessa vettä, jos se tuntuu kuivuvan liikaa. Lisää savukinkku tai paistettu ja hienonnettu pekoni viimeisen tunnin aikana.
Jaa tämä hernekeitto uunissa -resepti kavereillesi somessa!
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti ja kuvat: Senni Loikala