Artikkelin kuva
ruoka

Herkullisen kurpitsakeiton salaisuus piilee näissä mausteissa – katso resepti!

Kurpitsakeitto on yksi syksyn suosikkikeitoista. Oikein maustettuna soppa on täynnä makua.

Kurpitsakeitto lämmittää mukavasti syksyn tullen. Maistuvan sopan voi valmistaa monista eri kurpitsalajeista. Mutsimedian ruokatoimitus valitsi keittoon jättikurpitsan, jonka hedelmälihaa jäi yli Halloween-kurpitsan kaivertamisesta. Jättikurpitsan maku on mieto ja sitä kannattaa piristää rohkeasti mausteilla.

Tässä reseptissä kurpitsakeitto saa pientä potkua chilimausteseoksesta, ja myös inkivääri lisää mausteisuutta. Jos et ole chilin ystävä, voit korvata sen esimerkiksi muskottipähkinällä, kanelilla, timjamilla, rosmariinilla tai salvialla – myös ne sopivat kurpitsakeittoon mainiosti. Voit myös lisätä pienen määrän limetti-, sitruuna- tai appelsiinimehua. Myös appelsiinin kuorta voi raastaa sekaan.

Monissa kurpitsakeitto-resepteissä soppaan lisätään sulatejuustoa, mutta huomasimme, että hyvin maustettuna keitto ei sitä kaipaa. Sen sijaan keittoon lorautetaan ruokakermaa, jonka voit halutessasi korvata kookasmaidolla tai -kermalla.

Täytyy sanoa, että kurpitsakeitto osoittautui mitä parhaimmaksi syyspäivän lounaaksi. Keitto oli sanalla sanoen herkullista, ja soppakulhot kaavittiin tyhjiksi viimeistä lusikallista myöden. Lapset toki odottavat myöhemmin myös Halloween-herkkuja, kuten muumionakkeja ja hämähäkkikeksejä.

Kurpitsakeiton maku on pehmeä ja miedosti tulinen chilimausteen ansiosta. Kuva: Senni Loikala

Kurpitsakeitossa on hehkuvan oranssi väri. Kuva: Senni Loikala

Kurpitsakeitto

Kurpitsakeiton pinnalla olevat lisukkeet ovat tärkeä osa makunautintoa. Me ripottelimme päälle rapeaksi paistettua kanapekonia, tuoretta ruohosipulia ja ranskankermaa. Myös esimerkiksi krutongit, pähkinät, siemenet ja kikherneet sopivat keittoon paahdettuina. Halutessasi voit viimeistelellä keiton yrttiöljyllä.

Alla olevalla reseptillä valmistat herkullisen kurpitsakeiton neljälle hengelle.

Tarvitset

n. 1 kg kurpitsaa
200 g porkkanaa
sipuli
7 dl vettä
1 dl ruokakermaa
3 valkosipulin kynttä
½—1 tl raastettua inkivääriä
kasvisliemikuutio
ripaus suolaa
mustapippuria
1—2 tl chilimausteseosta
rypsiöljyä tai muuta rasvaa

Tarjoiluun

esim. ranskankermaa tai smetanaa, tuoreita yrttejä, paistettua pekonia, paahdettuja siemeniä, kikherneitä tai pähkinöitä

Valmistus

  1. Halkaise kurpitsa, poista siemenet ja rihmasto. Lohko kurpitsa pienehköiksi paloiksi. Kuori ja viipaloi porkkanat. Raasta inkivääri.

  2. Pilko sipuli ja valkosipulit, ja kuullota sipulisilppua rasvassa kattilassa. Lisää rasvaa ja laita kurpitsalohkot ja porkkanaviipaleet sekaan tirisemään pariksi minuutiksi. Lisää raastettu inkivääri. Sekoittele hetken.

  3. Lisää vesi ja liemikuutio. Anna kiehua, kunnes kurpitsalohkot ja porkkanaviipaleet ovat pehmeitä. Soseuta, ja mausta. Tarjoa haluamiesi lisukkeiden kanssa.

Jos aiot valmistaa kurpitsakeittoa tänä syksynä, jaa tämä artikkeli inspiraatioksi ja hyödyksi myös ystävillesi ja tutuillesi!

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Senni Loikala