
Granaattiomena on sotkuinen, mutta niin herkullinen – katso reseptit
Rubiininpunainen granaattiomena on ihanan pirskahteleva ja taivaallisen maukas, mutta moni epäröi tarttua siihen, koska pelkää sotkua ja sen hankalaa käsittelyä. Kuoren alta paljastuvat siemenet ovat herkullisia, kauniita ja monikäyttöisiä, mutta niiden irrottaminen vaatii pienen hetken keskittymistä.
Loppupeleissä hedelmä on yllättävän helppo, kun sen kesyttää oikeilla tekniikoilla. Ja kun onnistut saamaan siemenet vihdoin esiin, ne palkitsevat vaivannäön jokaisella makean hapokkaalla puraisulla.
Näin granaattiomena avataan siististi: kaksi toimivaa tapaa
Granaattiomenan avaamista pidetään usein sotkuisena urakkana, mutta todellisuudessa siemenet irtoavat helposti, kun valitsee oikean tekniikan.

Yksi siisteimmistä tavoista on vesimetodi. Hedelmä viilletään lohkoiksi ja upotetaan kulhoon kylmää vettä. Kun kuorta painellaan auki veden alla, siemenet irtoavat pehmeästi ja ne valahtavat kulhon pohjalle. Vesi estää mehua roiskumasta ja valkoinen kalvo nousee pintaan, mistä sen voi helposti nostaa pois. Lopputuloksena saat siemenet käyttöösi ilman punaisia läikkiä sormissa tai keittiön tasoilla.
Toinen menetelmä on huomattavasti napakampi. Hedelmä halkaistaan kahtia leikkuulaudalla. Tämän jälkeen otetaan sen alle reilun kokoinen kulho. Kuorta kopautetaan reippaasti puukauhalla, jolloin siemenet putoavat kulhoon. Tekniikka vaatii hieman voimaa, mutta toimii erinomaisesti silloin, kun siemenet haluaa irti nopeasti ja suhteellisen siististi.
Granaattiomena tuo annokseen raikkautta
Granaattiomenan salaisuus on sen tekstuuri: pienet siemenet ovat yhtä aikaa meheviä ja rapsakoita. Siksi se toimiikin erityisen hyvin suolaisten ruokien parina.
Sitä voidaan käyttää kuin maustetta: ripottelemalla siemeniä valmiin annoksen päälle. Se antaa salaatille kontrastia, leivonnaisiin raikkautta ja lämpimiin ruokiin yllätyksellisyyttä.

Jogurtin ja myslin päällä granaattiomena on klassikko, mutta yhtä lailla siemenet toimivat uunivihannesten kanssa, hummuksen koristeena tai jopa glögin seassa.
Seuraavat kaksi reseptiä näyttävät, miten monipuolinen hedelmä granaattiomena on: tarjolla on yksi suolainen ja yksi makeampi reseptivaihtoehto.
Resepti: granaattiomena–halloumisalaatti
Tämä salaatti on helppo ja näyttävä. Halloumin suolaisuus ja granaattiomenan raikkaus tekevät annoksesta kevyen mutta silti täyttävän. Salaatti sopii arkeen, viikonloppuun tai jopa joulupöydän raikkaaksi lisukkeeksi.

Ainekset 2–3 annosta
1 pkt halloumia
1 granaattiomena
1 pieni punasipuli
1 avokado
kourallinen rucolaa
kourallinen babypinaattia
1 rkl oliiviöljyä
1 tl hunajaa
1 tl balsamicoa
mustapippuria
Valmistus
Leikkaa halloumi viipaleiksi ja paista se pannulla kullanruskeaksi. Kuori ja siivuta punasipuli ohuiksi renkaiksi. Halkaise granaattiomena ja irrota siemenet kulhoon. Viipaloi avokado. Sekoita rucola ja pinaatti tarjoiluvadille ja nosta päälle halloumi, sipuli ja avokado. Ripottele granaattiomenan siemenet päälle. Sekoita öljy, hunaja ja balsamico kastikkeeksi ja valuta salaatin ylle. Viimeistele mustapippurilla.
Resepti: jogurtti–granaattiomenakulho
Tämä kulho on talvien pelastus: kevyttä, kaunista ja helppoa. Jogurtti tuo pehmeyden, granola rouskuvuutta ja granaattiomena pienen makean poksahduksen.

Ainekset 1–2 annosta
2 dl kreikkalaista jogurttia
1 dl granolaa
1/2 granaattiomenan siemenet
1 rkl hunajaa
ripaus kanelia
Valmistus
Annostele jogurtti kulhoon. Lisää päälle granola ja granaattiomenan siemenet. Valuta päälle hunaja ja mausta kevyesti kanelilla. Tarjoile heti, kun granola on vielä rapsakkaa.
Kuvat: Unsplash
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!



