Artikkelin kuva
ruoka

Gluteenittoman leivonnan salat – näin onnistuu täydellinen täytekakku ilman gluteenia

Tahdotko yllättää perheesi tai ystäväsi ja loihtia ihanan täytekakun, joka sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon? Gluteeniton leivonta pitää sisällään omat kiemuransa ja kommervenkkinsä, mutta pienellä ennakkovarautumisella ja ohjeiden tarkalla noudattamisella onnistut varmasti.

Kokosimme viisi vinkkiä gluteenittoman täytekakun leivontaan. Lue nämä huolella ja sitten vain kotileipomo käyntiin ja kakusta nauttimaan!

1. Luota perusreseptiin

Gluteenitonta täytekakkua leipoessa yksi asia on onneksi yksinkertainen: parhaan kakkupohjan reseptissä on vain neljä ainesosaa. Kaikki muu on turhaa. Poimi tästä talteen mainio perusresepti, jolla jo isoäitisi on todennäköisesti leiponut! Sama ohje sopii myös maidotonta ruokavaliota noudattaville.

Resepti: Gluteeniton ja maidoton kakkupohja

Gluteenitonta kakkua on helpompi käsitellä ja sen leikkaaminen ja täyttäminen onnistuvat paremmin, jos maltat valmistaa pohjan päivän tai pari ennakkoon. Voit pakastaa pohjan tai säilyttää sitä muovipussissa, jotta se pysyy pehmeänä. Tärkeintä on, että pohja on täyttämisvaiheessa täysin kylmä.

2. Paista gluteeniton kakku oikein

Gluteenittomassa leivonnassa improvisoinnille on vähemmän sijaa kuin muulloin. Pyri siis noudattamaan reseptin ohjeita huolellisesti. Laita uuni ajoissa lämpenemään ja odota kunnes se on saavuttanut ohjeen mukaisen lämpötilan. Gluteenittomassa leivonnassa paistoajat ovat tyypillisesti hieman pidempiä ja lämpötilat hieman matalampia kuin tavallisia jauhoja käsitellessä. Ole siis kärsivällinen.

Kakkuvuoan gluteenittomaan jauhottamiseen sopivat esimerkiksi gluteenittomat korppujauhot, mantelirouhe, kookoshiutaleet tai tattarihiutaleet. Margariini ja voi sopivat öljyä paremmin voiteluun.


3. Kostuta kakkupohja huolellisesti

Oikeanlainen kostuttaminen on yhtä tärkeää kuin reseptin tarkka noudattaminen. Gluteeniton kakku kuivuu tavallista nopeammin. Voit käyttää kostuttamiseen vedellä laimennettua sitruunaa, hedelmä- tai marjamehua, maitoa tai yhtä hyvin myös säilykehedelmien lientä jos olet laittamassa täytteeksi esimerkiksi ananasta tai persikkaa.

Kostuta osat sitä mukaa kun asetat ne paikoilleen kakun täyttämisvaiheessa. Eri kerrosten kostutuksessa on eroja: kostuta alin kerros vain varovaisesti, sillä nestettä valuu sitä kohti joka tapauksessa ja pohjan on pysyttävä tukevana. Ylimmän kerroksen kostutus puolestaan riippuu käytettävästä kuorrutteesta. Ylintä ei kostuteta lainkaan, jos kakku kuorrutetaan sellaisella kuorrutteella, joka voisi imeytyä kosteaan pintaan. Näitä ovat esimerkiksi keitetty suklaakuorrutus ja kinuskikuorrutus. Kermakakussa ylin kerros sen sijaan kostutetaan normaalisti.

4. Varmista myös koristeiden gluteenittomuus

Gluteenittoman kakun kuorrutusta suunnitellessa on tärkeää huomioida myös koristeiden raaka-aineet. Aivan kuten taikinankin, myös niiden tulee olla gluteenittomia. Lue siis käyttämiesi kuorrutteiden, strösselien ja valmiskoristeiden tuoteselosteet läpi ja varmista, ettei niiden valmistuksessa ole käytetty vehnää, ohraa tai ruista.


5. Tarjoile turvallisesti

Listan viimeinen vinkki koskee erityisesti niitä kotileipureita, jotka eivät leivo gluteenitonta itselleen vaan juhliin tai vieraita varten.

Muistathan, että keliaakikko voi reagoida pieniinkin vehnä-, ohra- tai ruismääriin. Siksi on tärkeää huomioida gluteenittomuuden vaatimukset myös tarjoiluvaiheessa. Keliaakikoille tarkoitettua kakkua ei tulisi leikata samalla kakkulapiolla kuin vieressä mahdollisesti olevaa vehnäjauhoilla leivottua täytekakkua. Huolehdi, että molemmille kakuille on omat välineensä. Ne pysyvät varmimmin erillään, kun et sijoita kakkuja kattauksessa vieretysten.

Katso lisää vinkkejä gluteenittomaan leivontaan osoitteesta www.gluteenittomatreseptit.fi!

Teksti: Riikka Krenn