Artikkelin kuva
ruoka

Glögi saa uuden elämän – 5 reseptiä, joita kannattaa kokeilla

Kun ulkona on kylmä ja pimeä, mikään ei tunnu yhtä lohdulliselta kuin kuuma glögi. Mitä jos tänä vuonna maustaisit juoman kuitenkin uudella tavalla? Glögistä voi nimittäin loihtia monta erilaista versiota.

Tässä viisi herkullista glögireseptiä, jotka sopivat niin pikkujouluihin, itsenäisyyspäivän juhliin kuin jouluaaton herkkuhetkeen.

1. Valkoinen glögi – raikas ja pehmeä


Valkoviinistä tai omenamehusta tehty glögi on kevyempi vaihtoehto, joka sopii myös niille, jotka eivät pidä punaviinin mausta.

7 dl omena- tai päärynämehua
3 dl valkoviiniä tai alkoholitonta kuohuviiniä
1 kanelitanko
2 cm pätkä tuoretta inkivääriä
1 rkl hunajaa
pala sitruunan kuorta

Kuumenna mehu ja mausteet, anna hautua noin 10 minuuttia. Lisää hunaja ja viini. Älä keitä enää, jotta viinin maku säilyy. Koristele sitruunaviipaleilla ja muutamalla karpalolla.

Vinkki: Jos haluat tästä juhlavamman version, lisää joukkoon lusikallinen seljankukkamehua.

2. Appelsiini–inkivääriglögi – lämmittävä ja pirteä


Tämä glögi tuoksuu joululta, mutta maistuu raikkaalta. Inkivääri antaa pientä potkua, appelsiini puolestaan makeutta ja kirkkautta.

7 dl appelsiinimehua
3 dl vettä
2 cm pala tuoretta inkivääriä
1/2 kanelitanko
2 tähtianista
1 rkl hunajaa
pari palaa kuivattua appelsiinia tai raastettua kuorta

Kuumenna kaikki ainekset kattilassa. Anna hautua 15 minuuttia ja siivilöi. Koristele appelsiiniviipaleilla ja raastetulla inkiväärillä.

Vinkki: Juomasta tulee upea mocktail, kun lisäät lopuksi hieman kivennäisvettä ja tarjoilet kuumana tai haaleana.

3. Suklainen kahviglögi – jälkiruoan ja juoman yhdistelmä


Jos kaipaat jotain todella täyteläistä ja makeaa, tämä on joulun hemmottelujuoma. Sopii täydellisesti pipareiden tai jälkiruokien seuraksi.

5 dl kaakaota
3 dl vahvaa kahvia
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
(halutessasi tilkka konjakkia tai rommia)

Kuumenna kaikki ainekset, sekoita tasaiseksi ja kaada kuppiin. Koristele kermavaahdolla, suklaarouheella ja kanelilla.

Vinkki: Tämä toimii myös jäähtyneenä: kaada lasiin jäitä ja nauti kylmänä suklaaglöginä.

4. Alkoholiton puolukka–kardemummaglögi – lasten suosikki


Happaman puolukan ja pehmeän kardemumman liitto tekee tästä glögistä hurmaavan. Tämä versio sopii koko perheelle.

8 dl puolukkamehua
2 dl vettä
1 tl kardemummaa
2 neilikkaa
1/2 kanelitanko
2 rkl hunajaa

Kuumenna vesi ja mausteet, anna hautua 10 minuuttia. Lisää mehu ja hunaja, kuumenna, mutta älä keitä. Koristele puolukoilla ja kanelitangolla.

Vinkki: Jos haluat vaaleamman version, käytä karpalo- tai punaherukkamehua puolukan sijaan.

5. Klassinen punainen glögi – perinteiden ystävälle


1 l mustaherukka- tai punaviinimarjamehua
2 dl vettä
1 kanelitanko
3 neilikkaa
2 tähtianista
1/2 appelsiinin kuori (luomu)
2–3 rkl sokeria
(halutessasi 1–2 dl punaviiniä tai tilkka rommia)

Kuumenna vesi, mausteet ja appelsiininkuori kattilassa. Anna hautua 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää mehu ja sokeri, kuumenna, mutta älä keitä. Siivilöi mausteet pois ja tarjoile kuumana. Koristele appelsiiniviipaleella ja kanelitangolla.

Vinkki: Lisää päälle lusikallinen vaahdotettua kermaa. Toimii yllättävän hyvin myös perinteisen glögin kanssa.

Jaa artikkeli glögin ystäville!

Kuvat: Unsplash, Shutterstock

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!