Artikkelin kuva
ruoka

Focaccia tvistillä – valmista taivaalliset minileivät nopeasti muffinivuoalla

Muffinivuoalla voi valmistaa paljon muutakin kuin perinteisiä muffineja, esimerkiksi herkullisia minifocaccioita.

Kuohkea, täyteläinen ja rapeakuorinen focaccia on yksi parhaista suolaisista syötävistä, joista pääsee nauttimaan esimerkiksi brunssilla, lasten kanssa piknikillä tai vaikkapa perhejuhlissa.

Aito italialainen focaccia ei kuitenkaan synny kädenkäänteessä, vaan vaatii pitkän, joskus jopa yön yli -kohotusajan. Ei kuitenkaan hätää, jos kaipaat valmista nopeasti: nämä muffinivuoalla valmistuvat minifocacciat ovat juuri meitä vauhdikasta arkea eläviä perheellisiä varten.

Nopeiden muffinifocaccioiden kohotusaika on 45 minuuttia, siinä missä aitoa italialaista focacciaa kohotetaan usein kahteen otteeseen yhteensä vähintään parin tunnin ajan. Jos tekaiset taikinan pikafocaccioihin esimerkiksi viikonloppuaamuna herättyäsi, saat herkullisia lämpimiä vehnäleipäsiä brunssipöytään.




Nopea focaccia tvistillä

Bongasimme helppojen minifocaccioiden reseptin Kodin Kuvalehdestä ja nappasimme sen testiin koekeittiöömme. Leipästen valmistaminen osoittautui helpoksi ja nopeaksi puuhaksi ja lopputulos maistui niin hyvältä ilmakuivatun kinkun, mozzarellan ja aurinkokuivattujen tomaattien kanssa, että tämä erilainen focaccia-resepti jää elämään testaajaperheen arkeen – aivan kuten esimerkiksi myös nämä yön yli -sämpylät.

Vinkki! Myös esimerkiksi oliivit, kirsikkatomaatit, sipuli tai valkosipuli maistuvat focaccian kanssa.

Oli myös mukavaa saada käyttöä muffinivuoalle, joka ainakin meillä lojuu unohtuneena keittiönkaapin perukoilla suurimman osan vuodesta. Valmista sinäkin herkullisia leipäsiä alla olevalla testaamallamme focaccia-reseptillä!

12 minifocacciaa

Tarvitset:

7 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl suolaa
2 tl kuivahiivaa
1 tl sokeria
4 1/2 dl vettä
1 rkl oliiviöljyä

Lisäksi

1/2 dl oliiviöljyä
1—2 tl sormisuolaa
(rosmariinin tai timjamin oksa)

Valmistus:

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää noin 42-asteinen vesi (reilusti kädenlämpöistä kuumempaa) ja öljy kuivien aineiden joukkoon, sekoita taikina tasaiseksi.

  2. Valele muffinivuoan kolot öljyllä. Täyty kolot puoliväliin asti taikinalla. Voit nostella taikinaa ruokalusikalla. Peitä vuoka leivinpaperilla ja liinalla, anna kohota 45 minuuttia.

  3. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Paina kohonneisiin leipiin öljyisillä sormilla koloja. Valuta jokaisen minifocaccian päälle teelusikallinen öljyä. Ripottele päälle sormisuolaa. Paista uunissa 15—20 minuuttia.

Löytyykö kotoasi muffinivuoka? Lähtevätkö nämä herkulliset minifocacciat testiin?

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Senni Loikala