Artikkelin kuva
ruoka

Aromikas mustatorvisienikeitto tuo metsän maut lautaselle – katso resepti!

Syksyn sienikauden ylellisin ruoka on mustatorvisienikeitto. Kokenut sienestäjä Armi Mehto jakaa luotto-ohjeensa sienikeittoon, joka saa lisämakua fetajuustosta.

Mustatorvisienen – kuten monen muunkin sienen – hyödyntämiseksi ruoassa vain mielikuvitus on rajana. Oma ykkössuosikkini on mustatorvisienipiirakan ohella mustatorvisienikeitto, jonka ohjetta voi monin tavoin myös soveltaa. Voit muunnella keittoa oman makusi mukaan lisäämällä esimerkiksi porkkanaa, perunaa, bataattia tai maustamalla keittoa valkosipulilla, paprikajauheella tai chilillä.

Voit käyttää keitossa joko tuoreita mustatorvisieniä tai kuivattuja sieniä. Olen kertonut omia kokemuksiani ja vinkkejä mustatorvisienen säilöntään ja kuivaukseen.

Mustatorvisienikeitto

Mustatorvisienikeitto on herkullinen ja metsänmakua täynnä oleva sienikeitto. Sen kanssa voi tarjoilla lisukkeita, jotka täydentävät ja tasapainottavat makuja. Esimerkiksi perinteinen ruisleipä, rapeakuorinen patonki tai maalaisleipä yrtti- tai valkosipulivoilla ovat oivia makupareja mustatorvisienikeitolle.

Sienikeiton ohella voi tarjoilla halutessaan vaikkapa salaattia, pikkelöityjä vihanneksia tai pienen annoksen savustettua tai graavattua kalaa. Juomapuolesta esimerkiksi kivennäisvesi, kuiva valkoviini tai vahva olut toimivat mustatorvisienikeiton kanssa.

Mutta mennäänpä sitten itse mustatorvisienikeiton ohjeeseen! Tässä hyväksi havaitsemani luotto-ohje.

Tarvitset

1 litra tuoreita (vastaava määrä kuivattuja) mustia torvisieniä
1 iso salottisipuli
3 rkl voita
8—10 dl liha-, kana- tai kasvislientä
1 paketti fetajuustoa
2 dl kuohukermaa
(Maizena-suurustetta)
(tilkka sherryä)

Valmistus

  1. Puhdista ja pilko tuoreet sienet (jos teet keiton kuivatuista sienistä, liota ne.) Kuori ja hienonna sipuli. Kiehauta tuoreet sienet kattilassa, kunnes neste on haihtunut.

  2. Kuullota rasvassa sipuli ja hienonnetut sienet. Lisää liemi koko ajan sekoittaen. Murustele joukkoon feta, lisää mustapippuria, tarvittaessa suolaa. Suurusta tarvittaessa Maizena-suurusteella. Hauduta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Halutessasi soseuta keitto.

  3. Lisää kerma ja kuumenna vielä. Tarkista maku. Lopuksi voit lisätä pinnalle tuoretta silputtua persiljaa. Jos kaapista löytyy sherryä, tilkka sitä antaa keitolle mukavan vivahteen.

Kenen ystäväsi kanssa nauttisit mieluiten mustatorvisienikeittoa iltaa istuen ja kuulumisia vaihdellen? Jaa tämä artikkeli hänelle!

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuva: Armi Mehto