Artikkelin kuva
ruoka

”Äiti, granola on taivaallista!” – ohje pellilliseen itsetehtyä granolaa

Jogurtti myslin kanssa on arkisin suosittu aamu- ja iltapala perheessämme. Minulla on ollut tapana ostaa sydänmerkillä varustettu erittäin riittoisa ja edullinen myslipaketti. Jokin aika sitten kaipasin vaihtelua ja nappasin kaupan hyllyltä pussillisen granolaa, joka osoittautui saman tien suureksi menestykseksi halpismyslin jälkeen.

Lapsemme olisi hakenut uusia, hyvin granolapitoisia jogurttiannoksia kerta toisensa perään, ja jossain vaiheessa muistin puuttua peliin. Täytyy kuitenkin sanoa, että granola oli niin rapeaa ja herkullista, että santsikierroksia tein välillä myös itsekin.

Pian kaadoimme granolapussin viimeiset rippeet jogurtin päälle. Tuotteen määrä pussissa oli huomattavasti vähäisempi kuin tutussa kilomyslissämme ja granola loppui aivan liian nopeasti. Kilohinta oli myös luonnollisesti paljon kalliimpi kuin tavismyslillä.


”Äiti, granola on taivaallista!”

Itsetehty granola hetkeä ennen syömistä. Kuva: Senni Loikala

Päätimme, että voisimme kokeilla valmistaa itsetehtyä granolaa. Tutkin eri reseptejä netistä ja tarkastin kuiva-ainekaappimme sisällön. Granolan tekemisessä voi hyödyntää nimenomaan olemassa olevia aineksia, ja meiltä löytyi esimerkiksi valmiiksi kurpitsansiemeniä (mitkä tahansa siemenet käyvät hyvin.) Kaapissamme oli myös kookoshiutaleita, joita päätin testata granolassa.

Esikoisemme osallistui itsetehdyn granolan valmistamiseen, joka osoittautui yllättävän helpoksi. Isoin homma oli manteleiden ja pähkinöiden pilkkomisessa, mutta erityisesti pekaanipähkinät ovat suhteellisen pehmeitä ja ne sain pilkottua melko nopeasti.

Säilytämme granolaa kannellisessa lasipurkissa. Kuva: Senni Loikala

Tällä ohjeella valmistetusta granolasta tuli erittäin herkullista. ”Äiti, granola on taivaallista!”, esikoisemme huudahti maistettuaan ensimmäistä kertaa itsetehtyä granolaa kreikkalaisen jogurtin ja marjojen kanssa.

Ohjeella valmistui granolaa noin pellillisen verran. Aiomme jatkossakin syödä arkena pääasiassa tavallista mysliä, mutta granolalla herkutellaan sitten viikonloppuisin.


Itsetehdyn granolan ohje

Granolan ohjetta voi soveltaa sen mukaan, mitä aineksia keittiöstä löytyy valmiina. Kuva: Senni Loikala

Nappaa resepti talteen ja valmista herkullinen granola kruunaamaan aamu-, väli- ja iltapalasi.

Tarvitset:

5 dl kaurahiutaleita
¾ dl siemeniä (meillä oli kurpitsansiemeniä, muutkin käyvät mainiosti)
0,5 dl juoksevaa hunajaa
1 dl rypsiöljyä
¾ dl kookoshiutaleita
1,5 dl manteleita
1,5 dl pähkinöitä (meillä oli helposti pilkottavia pekaanipähkinöitä, muutkin käyvät)
1 dl rusinoita
1 tl kanelia
ripaus suolaa

Valmistus:

  1. Sekoita kulhossa kaurahiutaleet, siemenet, kookoshiutaleet ja pieneksi pilkotut mantelit ja pähkinät. Lisää joukkoon hunaja, rypsiöljy ja mausteet. Sekoita huolellisesti.
  2. Levitä granola pellille leivinpaperin päälle. Paahda 150 asteessa noin 25 minuutin ajan. Sekoita noin kymmenen minuutin välein ja tarkkaile, ettei granola pääse palamaan.
  3. Kun granola on jäähtynyt, lisää rusinat. Nauti esimerkiksi kreikkalaisen jogurtin ja marjojen kanssa. Säilytä granolaa esimerkiksi kannellisessa lasipurkissa.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Senni Loikala