Artikkelin kuva
muoti ja kauneus

Vaatehuollon kulmakivet

Mitä yhteistä on niillä henkilöillä jotka kiinnittävät huomiosi näyttämällä viimeisen päälle tyylikkäiltä? Sellaisilta joiden päällä jätesäkkikin oletettavasti olisi chic. Yksi yhdistävä tekijä on huolletut vaatteet. Pienillä asioilla on iso merkitys, nyppyinen neule, kissankarvat ja ryppyiset vaatteet vievät tyylistäsi sen terävimmän kärjen. Erityisesti tässä vaiheessa vuotta vaatehuoltoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota kun toimistokelpoiset silkkipaidat, villaneuleet, nahkavaatteet ja villakangastakit kaivetaan taas kuuman – ja vähäpukeisen – kesän jälkeen esille!

Tyylikkyys ei ole kiinni kalliista merkeistä vaan se on jotakin mihin kaikilla on varaa. Esimerkiksi kirpputoreilta ja vintage-liikkeistä teet parempia löytöjä edullisesti kuin halpisketjuista. Vaatteita ei tarvitse olla määrällisesti paljon, tarkkaan harkittu vaatekaappi jossa kaikki sopii yhteen on arkea suuresti helpottava asia. Kaiken A ja O on suosia mahdollisimman paljon luonnonmateriaaleja ja käyttää oikean kokoisia, istuvia vaatteita. Neutraali ja yhteensopiva värimaailma on aina varma valinta, ellet ole superhyvän esteettisen silmän omaava trendsetteri joka osaa yhdistää ne räikeimmätkin kuosit ja näyttää upealta.

Kaikkien lempivaatteidesi vesipesuun pesukoneessa pätevät samat säännöt; tarkista pesulämpötila, käytä hienopesu- tai käsinpesuohjelmaa ja vaatteelle sopivaa hellävaraista pesuainetta. Monesti vaatteissa on hätävarjelun liiotteluna kielletty vesipesu, mutta (omalla vastuulla) voi sitä kyllä tapauskohtaisesti kokeilla kunhan noudatat edellä mainittuja varotoimenpiteitä. Uusi paras ystäväsi on myös vaateharja, joita löytyy eri materiaaleille ja eri käyttötarkoitukseen omansa. Ei enää ärsyttävää teippiroskaa, teippiharjaa kätevämpi vaihtoehto on perinteinen staattinen vaateharja. Toinen bestiksesi on vaatehöyrystin. Vaatehöyrystimellä silität kaikki vaatteesi hellävaraisesti, nopeasti ja ilman pelkoa kärähtämisestä.

Näin hoidat eri vaatemateriaaleja:

Villaneulos

Yksi sana: tuuletus. Villavaatteet saat raikastettua tuulettamalla ja koska villa hylkii luontaisesti likaa, ei sitä kannata pestä turhaan. Toki mikäli vauva puklaa päällesi tai kaadat kahvit villapaitasi rinnuksille on tämä sitten asia erikseen ja vaatii järeämpiä toimia aka vesipesua. Muista tässäkin kolmen kohdan sääntö; hellävarainen pesuaine, pesupussi ja oikea pesuohjelma… tai käsinpesu. Mikäli vaate ei ole näkyvästi likainen, voi höyrytys riittää raikastamaan sen.

Kuivaa villavaate asettamalla se tason (esimerkiksi pyykinkuivaustelineen) päälle ilmavasti, henkarissa märkä vaate venyy. Viimeistele villaneuleidesi huolto vaateharjalla. Laadukas vaateharja uudistaa neuleesi uudenveroisiksi! Harjaaminen poistaa lian sekä pölyn ja siloittaa vaatteen pinnan. Erityisesti mohair rakastaa harjaamista pysyäkseen kuohkeana, mutta pidät myös muut neuleet kuosissa harjan avulla. Harjoja löytyy eri käyttötarkoituksiin, mutta esimerkiksi Cashmirille tarkoitettu vaateharja sopii monien eri villalaatujen kunnossapitoon. P.s. Villavaatteisiin on usein lisätty keinokuituja ominaisuuksien parantamiseksi, mutta hyvässä neuleessa villan osuus tulisi kuitenkin olla vähintään 50%.

Nahka

Ihanan helppohoitoista! Ei ehkä se yleisin materiaali vaatekaapissa, mutta nahkatakki, nahkahanskat tai hyvin istuvat nahkahousut eivät mene koskaan pois muodista. Vesi on nahan vihollinen, joten säilytä nahkaa kuivassa paikassa huoneenlämmössä, älä esimerkiksi kellarissa. Erilaiset nahkalaadut vaativat erilaista hoitoa, joten tarkista hoito-ohjeet riippuen aiotko käsitellä esimerkiksi mokka- tai lampaannahkaa. Suojaa nahka sille sopivalla kyllästysaineella ja poista tahrat aina tuoreeltaan mietoon saippuaveteen kostutetulla rätillä hankaamalla. Mokkanahasta lika lähtee esimerkiksi vaahtomuovin palasella hankaamalla, kostealla pyyhkeellä tai mokkakumilla. Harjaa lopuksi pinta (kuivana).

Silkki

Onko kauniimpaa materiaalia kuin silkki? Se myös eristää hyvin ollen kesällä viileä ja talvella lämmin sekä säilyttää kestävänä kuituna muotonsa erittäin hyvin. Hyvällä hoidolla ihanasta silkkivaatteesta on iloa vuosikausiksi. Silkki ei pidä kemikaaleista, joten vältä suoraa kosketusta esimerkiksi deodorantteihin tai hajuvesiin. Vastoin yleistä uskomusta, silkkiä voi myös vesipestä kunhan noudattaa varovaisuutta. Liota silkkiä haaleassa vedessä johon on lisätty tilkka silkille tarkoitettua pesuainetta. Älä puristele kangasta vaan kääntele sitä vedessä varovasti. Viiden minuutin liotuksen jälkeen huuhtele vaate kylmällä vedellä ja rullaa se pyyhkeen sisään kuivataksesi ylimääräisen veden. Silitä kostea vaate nurjalta puolelta, tarkista silitysraudan asetukset! Silkkiä ei saa silittää liian kuumalla.

Puuvilla

Puuvilla on kestävää sekä hengittävää ja se onkin vaatemateriaalina hyvin yleinen. Puuvillassa on kuitenkin runsaasti laatueroja eri kankaiden välillä. Puuvilla kestää hyvin konepesua, mutta tarkista oikea pesuohje vaatekohtaisesti. Pese puuvillavaatteet nurinpäin käännettynä ja samanväristen kanssa. Puuvilla puhdistuu parhaiten 60 asteessa, joten mikäli puuvillavaatteessa ei ole pesulle herkkiä yksityiskohtia, pese ne kuudessakympissä. Vältä kuitenkin turhaa pesua, puuvilla – kuten muutkin tekstiilit – rakastaa tuuletusta. Voit myös raikastaa puuvillavaatteet laittamalla ne muovipussissa pakkaseen muutamaksi tunniksi.

Teksti: Suvi Honkanen