Artikkelin kuva
muoti ja kauneus

Talven luksuskäsineet – lämmin, ihana ja kotimainen Paccas

Artikkeli on tehty yhteistyössä Paccasen kanssa.


Tiedätkö sen tunteen, kun hauskana talvipäivänä on pakko lähteä sisälle lämmittelemään, koska sormet ovat niin kylmästä kohmeiset ja kipuilevat? Ainakin omasta mielestäni tuo pääsee talvi-inhokkien top 3 -listalle. Tämän vuoksi olinkin niin innoissani, kun sain valita kotimaiselta Paccas-merkiltä testiin parit käsineet meidän perheelle.

Paccas on käsityötä vaaliva yritys, joka valmistaa kaikki tuotteensa Pohjanmaalla. Neljän sukupolven yli karttunut ammattitaito ja tarkka valmistus takaavat laadukkaat käsineet niin miehille, naisille kuin lapsillekin. Käsineitä löytyy heidän valikoimastaan sekä poron että lampaan nappanahkaisina ja värivalikoima on mieletön! Värin kulumista pelkäävien iloksi nahka on läpivärjättyä ja lopuksi viimeistelty pintavärillä. Näin kauniit sävyt pysyvät käsineissä hyvin kulutuksesta huolimatta. Kaikki Paccas-käsineissä käytetty nahka käsitellään Suomen olosuhteisiin sopivaksi. Nahan käsittelyprosessi täyttää Reach-sopimuksen kemikaalimääräykset.

Koska palelevat sormet ovat erityisen kurja juttu lapsien kohdalla, halusin ehdottomasti suojella pieniä sormia. Tämän vuoksi valitsin käsineet molemmille lapsilleni, vaikka aikuisten käsinepäivityskin houkutti. Meidän minit kuitenkin ulkoilevat paljon erityisesti päiväkodissa, joten tarve paukkupakkaset kestäville käsineille oli ilmeinen.


Tahdoin kokeilla molempia pintamateriaalivaihtoehtoja, mutta vuoren kanssa en turhia tuumaillut. Valitsin ehdottomasti meidän perheen lempparia, merinovillaa. Se on yleisesti tunnettu lämpimänä, hengittävänä ja kosteudensiirtokykyisenä materiaalina. Nämä kaikki toteutuvat myös näissä käsineissä. Mahtavaa, kun pikkuisia sormia ympäröivä villa pysyy lämpöisenä, vaikka jostain pieni määrä lunta hanskan sisälle pääsisikin.

Kuopuksen käsineet ovat siis kestävää ja ylellisen pehmeää poronnahkaa, joka on sekä eettinen että ekologinen valinta. Paccas-hanskoissa käytetty poronnappa on luonnossa vapaasti vaeltaneilta poroilta kerättyä, lihateollisuuden sivutuotetta. Näin ollen kaikki lämmitys- ja ruokintakustannukset ovat minimissä, jolloin materiaalin hiilijalanjälki on pieni. Värinä meillä on pikkupojilla käytännöllinen, mutta aina tyylikäs musta. Tyttäreni hanskat ovat joustavaa, veden ja kulutuksen kestäväksi käsiteltyä lampaannahkaa. Väriksi valitsimme yhdessä kauniin vaaleanpunaisen. Vaalea väri mietitytti aluksi, mutta ahkerasta käytöstä huolimatta mitään värjäytymää ei ole näkynyt. Pikku neiti itse rakastaa uusia käsineitään, enkä ihmettele ollenkaan, onhan nuo todella söpöt!


Lapset ovat pukeneet hanskat viime viikkojen aikana hanskat lähes joka kerta ulos lähtiessä. Poikkeuksena ainoastaan muutama lähes plussakelien päivä. Rukkasia on käytetty niin päiväkodissa kuin kauppareissuillakin ja kaikkialla ne ovat toimineet täydellisesti. Pidän molemmista materiaaleista, eikä eroa ulkoleikkien tiimellyksessä huomaa. Käsin tunnusteltaessa poronnahkaiset tuntuvat tosin paljon pehmeämmiltä. Lapsilta kysyttäessä eivät sormet ole kertaakaan olleet jäässä, mitä olisi voinut odottaa parin tunnin ulkoilun jälkeen lähes 15 asteen pakkasessa. Tarpeen vaatiessa alle voi vielä pukea toisen kerroksen, esimerkiksi ohuet merinovillalapaset.

Kokovalinta oli nettikaupasta tilattaessa itselleni vaikein päätös. En pidä kertakäyttökulttuurista ja toivon aina valintojeni kestävän vähintään pari kautta käytössä. Toki tämä on vaikeaa nopeasti kasvavien pikkulasten kanssa, mutta tällä kertaa minulla kävi tuuri! Valitsin molemmat rukkaset yhtä kokoa isompana, kuin aluksi ajattelin. Onneksi valmistajan mitoitus on mietitty järkeväksi, eikä tämä haitta käytössä mitenkään. Kaksivuotiaalla pojallani on koko 3 ja lopputalvesta 4-vuotiaalla, sirokätisellä tyttärelläni koko 4. Pienempikin koko olisi varmasti mahtunut kummallekin ja suosituksen mukaan se olisikin ollut paras valinta. Nahkakäsine venyy aina hiukan käytössä, joten se saa olla ostohetkellä napakka. Suosituksesta huolimatta, näin on meille juuri hyvä.

Ehkä tämän löydön jälkeen talvi-inhokki-listalta yksi kohta on historiaa. Vielä kun hankkisin itselleni ja miehelleni omat Paccas-käsineet, voisimme koko perheen voimin olla pulkkamäessä tai metsäretkellä vaikka koko päivän, eikä palelevat sormet ole esteenä. Punainen ja jäätynyt nenänpää onkin seuraava ongelma, mitähän sille keksisi?


Teksti ja kuvat: Anni Virtanen