Artikkelin kuva
muoti ja kauneus

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä – Makia palasi lasten vaatekaappeihin

Kauan, kauan sitten saattoi olla aika, jolloin lastenvaatteet ja aikuisten vaatteet eivät mitenkään tai missään nimessä muistuttaneet toisiaan. Pääsääntöisesti lasten vaatetus on lainannut ideoita ja tyyliä aikuisten vaatekaapista. Mustavalkoisissa kuvissa pienet pojat pukeutuvat kuin herrasmiehet ja tasaraitapaitoja löytyi pitkään perheen kaikista vaatekaapeista.

Suomalaiset vaatemerkit ovat viime aikoina laajentaneet valikoimaansa aktiivisesti aikuisten vaatehuoneista lasten vaatekaappeihin. Keväällä 2016 lastenvaateharrastajien maailmassa pirskahteli moninkertainen ilo, kun Minna Parikka lanseerasi lastenmalliston ja kotimainen pipomerkki Vai-Ko toi markkinoille merinovillaisia pipoja lapsille. Miniatyyriversiot suurta nousukiitoa tekevän R/H Studion suosituista Magic Sweatereista ovat löytäneet trendikkäiden lasten vaatekaappeihin.

Viime vuonna viimeisten ruskanpunaisten lehtien tipahdellessa maahan monen suomalaiseen suunnitteluun ja ajattomiin vaatteisiin panostavan vanhemman toiveet täyttyivät, kun merihenkisistä printeistään tunnettu Makia otti revanssin lastenvaatebisnekseen ja lanseerasi malliston pienille ihmisille.

Uusi tuleminen mahtavasti myötätuuleen

Muutamia vuosia sitten Makia kokeili pientä lasten mallistoa, jossa miesten mallistosta ”kutistettiin" valikoituja vaatekappaleita lasten mallistoksi. Nettikirppareilla näistä tähdenlennoksi jääneistä vaatteista maksettiin pitkään mansikoita, mutta lastenvaatefanien pirskahtelevista blogipostauksista ja nettikirppisten kipuavista huutokauppahinnoista huolimatta lastenvaatteille ei löytynyt vielä tarpeeksi nostetta.

Lämmin muisto makeista Makioista jäi kuitenkin kytemään ja kuluttajat kyselivät säännöllisesti Makian lastenvaatemallistoa. Kysyntää tipahteli säännöllisesti myös vaatemerkin jälleenmyyjiltä. Mahdollisen lastenvaatemalliston uuden tulemisen konseptia ja tunnelmaa kypsyteltiin, pyöriteltiin ja pohdittiin Makialla tiimin kanssa. Viime vuoden lopulla tarjonta kohtasi kysynnän ja Makia tarjoili uunituoreen mallistonsa pienille ihmisille.


Makian lastenmallisto on otettu vastaan suuresti innostuen. Kysely merkin lasten malliston perään ennusti valoisaa vastaanottoa ja rohkaisi revanssiin. Todellisuus on kuitenkin aina todellisuutta, vaatebisneksessä välillä jopa raadollista. Makian kohdalla todellisuus on ylittänyt odotukset erittäin positiivisesti ja mallisto on ollut alusta asti hyvässä nosteessa.

Makian lastenvaatteet ovat piristävä poikkeus moneen muuhun, sillä samisteluajatusta voi toteuttaa molempien vanhempien kanssa, ei pelkästään äidin ja lapsen yhteensopivalla vaatetuksella. Mallisto on myös kirkkaasti ajan hermolla, sillä se on täysin unisex ja sopii jokaisen ankkureita ja raitoja rakastavan lapsen vaatekaappiin.


Tulevaisuus tarjoaa Makiaa mahan täydeltä

Makian arvoissa korostuvat vaatteiden käytännöllisyys, kestävyys ja käyttämisen helppous arkipukeutumisessa. Vastuullisuus näkyy vahvasti Makian tekemisessä. Mallistot eivät ole sesonkeihin sidottuja, vaan niiden suunnittelu kestää aikaa. Vaatesirkusta pyörittävälle vanhemmalle Makia on tehnyt suuren palveluksen, sillä lastenvaatteissa ajattomuus tarkoittaa mahdollisuutta käyttää samaa vaatetta sujuvasti useammalla sisaruksella.

Lasten mallisto on täynnä ajattomia herkkupaloja, joista yhden suosio on kuitenkin ollut yli muiden.\

– Alunperin aikuisille suunnittelemamme, Suomessa tuotettu merinovillapipo on ilmeisesti jonkin asteinen herkkupala myös lastenvaatepuolella. Mikä sinänsä on ihan ymmärrettävä ilmiö, koska itsekin käytän 5-vuotiaan poikani kanssa ristiin kaikkia Makian pipoja, kertoo Makian Ilmari Olkinuora.


Lastenvaatteisiin laajentaminen tuo Makialle uuden kohderyhmän, mutta myös uutta mietittävää. Lastenvaatteiden suunnittelussa tulee vaatteiden käytettävyys on avainasemassa ja suunnitellessa on mietittävä myös vaatteiden turvallisuutta. Bisneskin eroaa Olkinuoran mukaan lastenvaatteiden markkinoilla aikuisten vaatebisneksestä. Vastuullisten lastenvaatteiden markkina on vielä kehittymässä ja kuluttajat sekä kauppiaat opettelevat vielä alan tarjontaa.

Makiaa on luvassa tällä kertaa mahan täydeltä, sillä Olkinuoran mukaan hyvän startin saanutta mallistoa jatketaan näillä näkymillä ainakin pari seuraavaa sesonkia. Tärkeintä on kuitenkin lisäarvon tuottaminen kuluttajille ja Makian tiimin oma innostus tekemiseen. Lapsia vaatetetaan tekemisen ja kokeilemisen ilosta. Niin kauan kuin ilo säilyy, voivat perheen pienimmät pukeutua ankkuripaitaan, samanlaiseen kuin äidillä ja isällä.


Tämä kirjoitus on tehty rakkaudesta suomalaisiin lastenvaatemerkkeihin ja vastuulliseen vaatetuotantoon eikä siihen ole kudottu minkäänlaisia kaupallisia sidoksia. Toimituksessa haaveilemme Samujin ja Pure Waste Textilesin lastenvaatelaajennuksesta.

Teksti: Susanne Suvilaakso, kuvat: Makia