Artikkelin kuva
muoti ja kauneus

Kohti kokonaisvaltaista kiertotaloutta – lastenvaatteet ovat entistä ekologisempia

Vauvasta taaperoksi varttuva pieni ihminen ehtii ensimmäisten vuosiensa aikana käyttämään jopa kymmentä eri vaatekokoa. Pikkuriikkisistä vaatekappaleista kasvaa nopeasti pieni, pehmeä vuori erilaisia housuja, paitoja, bodyja ja pipoja.

Vaatevuoria katsellessa kiertotalous ja kuluttamisen ekologisuus konkretisoituvat. Kiertotaloudesta puhutaan paljon, mutta miten se näyttäytyy lapsiperheen vaaterumbassa ja pyykkinarulla?

Ympäristöystävälliset materiaalit ekologisuuden pohjana

Luomupuuvilla on vakiinnuttanut paikkansa lastenvaatteiden materiaalina viimeisen kymmenen vuoden aikana. Muuten varsin epäekologinen puuvilla on luomuna huomattavasti parempi valinta. Monet ekologiset materiaalit, kuten pellava, hamppu tai nokkonen, ovat lastenvaatteissa harvinaisuuksia. Pehmeää bambua ja hengittävää villaa lastenvaatteissa on enemmän ja molemmat materiaalit ovat puuvillaa ekologisempia vaihtoehtoja pienen pukeutujan vaatekaappiin.

Mini Rodinin ja Polarn O. Pyretin kaltaiset lastenvaateyritykset ovat miettineet tuotteidensa ekologiset kulmat tarkasti ja kehottavat asiakkaitaan tuotteidensa kierrätykseen ja korjaamiseen. Kertakäyttökultuurista on palattu takaisin kohti kohtuutta ja vastuullisuutta. Volyymiketjujen lastenvaateosastoillekin on ilmestynyt monenlaisia ekologisuudesta ja myrkyttömyydestä ilmoittavia sertifikaatteja. Ekologisia ratkaisuja on entistä helpompi tehdä lasta vaatetettaessa.

Puuvillan suosion lastenvaatteiden materiaalina tuskin muuttuu, mutta valitsemalla luomua on tehnyt ekologisemman valinnan jo ketjun alkupäässä. Suuri ekologinen vaikutus on kuitenkin sillä mitä vaatteelle tapahtuu kassakoneen kilahduksen, lähimaksun tai verkkokauppaostoskorin jälkeen.


Uusia tuulia lastenvaatteiden kierrättämiseen

Pieneksi jääneet lastenvaatteet kiertävät uusille pukeutujille kivijalkakirpputoreille, Facebook-kirppareilla ja siivouspäivinä. Kierto- ja jakamistalous ovat toteutuneet lastenvaatteissa ja -tarvikkeissa jo vuosikymmeniä. Sosiaalisen median aikakaudella Facebookin lukuisat kirpputoriryhmät ovat mullistaneet kierrätyksen maailman: hinnoittelurumban ja pöydän siivoilun sijasta kiinnostunut ostaja sitoutuu ostokseensa jo netissä ja noutaa tuotteen myyjän kotiovelta.

Laadukkaissa lastenvaatteissa kuosien ja materiaalien arvo säilyy käyttäjältä toiselle. Suosituimmat merkit ja kuosit haalitaan vielä kuluneina ja ruokatahraisina kotivaatteiksi. Ekologinen vanhempi parsii collegehousujen polvia eikä hylkää vaatetta yhden tipahtaneen mustikan takia. Vaatteiden loppuun käyttäminen on luonnon arvostamista.

Uusimman tuulen lasten vaatteiden kierrättämiseen ovat tuoneet lastenvaatemerkit itse. Rakastettu ja rohkea VimmaCompany tarjoaa asiakkailleen mahdollisuutta vaatevaihtoon, joka toteutetaan yhteistyössä Emmyn kanssa. Myös toiminnallisten lastenvaatteiden pitkän linjan luottomerkki Reima kampanjoi alkuvuodesta yhdessä Emmyn kanssa vaatteiden vaihdolla. Molemmissa tapauksissa ajatuksena on helpottaa vaatteiden kierrättämistä ja palkita kierrättäjiä rahanarvoisilla bonuksilla, jotka voi hyödyntää vaatemerkin liikkeessä tai nettikaupassa.

Vaatemerkkien osallistuminen ja osallistaminen tuotteidensa kierrätykseen on uusi askel kiertotaloudessa. Askel vie vaatteen elinkaarta kohti maailmaa, jossa vaatteen polku on suunniteltu kankaan kutomisesta vaatteen kierrätykseen ja materiaalin uusiokäyttöön saakka.


Tulevaisuudessa ajatellaan elinkaarta

Emmyn kaltaiset palvelut mahdollistavat yhä tehokkaamman ja kattavamman vaatteiden kierrättämisen: Vaatteiden kierrättäminen tehdään niin helpoksi ettei syitä kierrättämättömyyteen oikeastaan enää ole. Emmyn palvelussa jokainen vaate päätyy jatkokäyttöön: myyntiin, hyväntekeväisyyteen tai kiertoon tekstiilikuitukeräyksen kautta.

Tulevaisuudessa useamman taaperon loppuunkäyttämä vaate voikin päätyä vielä seuraavan taaperon päälle tekstiilin kierrätyksen ja uudelleenkäsittelyn kautta. Pyykkinaruilla roikkuu yhä useammin käyttäjältä toiselle kierrätettyjä kierrätysmateriaaleista valmistettuja vaatteita. Uusiomateriaalit säästävät luonnonvaroja ja mahdollistavat ekologisemman vaatekaapin.

Emmyn, VimmaCompanyn ja Reiman tekojen kaltaiset toimintatavat alkavat toivottavasti yleistymään, jolloin vastuu kierrätyksestä ei ole enää ainoastaan kuluttajan harteilla. Lapsiperheen vaatesirkuksessa tällainen pienikin muutos auttaa ekologisuuden ja kierrättämisen toteuttamisen helpottamisena.

Suomessa kiertotalouden ratkaisuissa ollaan jo pitkällä ja uusia mahdollisuuksia kehitetään jatkuvasti. Myös lastenvaatteissa mennään pienin askelin mennään kohti elinkaariajattelua. Tulevaisuuden lastenvaatepinossa näkyy ehkä uusiomateriaalien kirjo ja vaatemerkit, jotka jalostavat itse vanhoista sesongeista uusia vaatteita. Ennen tulevaisuutta ekologisuutta voi toteuttaa vaikka FB-kirpparilla.

Jutussa on käytetty lähteinä mainiota Vihreät Vaatteet -blogia, kiertotalouteen syventyvää Materiaalit kiertoon -sivustoa ja Emmyn lehdistötiedotteita aiheesta.

Teksti: Susanne Suvilaakso