Artikkelin kuva
muoti ja kauneus

Hiusten värjäys raskaana – parturi-kampaajamestari raidoituksen mahdollisesta riskistä: ‘‘Se on hyvä tiedostaa’’

Hiusten värjäys raskaana mietityttää monia odottavia äitejä. Tietoa hiusvärien turvallisuudesta raskaus- ja imetysaikana ei ole juurikaan saatavilla, sillä kosmetiikan turvallisuutta ei tutkita yhtä tarkasti kuin lääkkeiden.

Turhia kemikaalialtistuksia kannattaa välttää raskausaikana ja turvallisuuden näkökulmasta varmin vaihtoehto on olla värjäämättä hiuksia. Syytä huoleen tai toimenpiteisiin ryhtymiseen ei silti ole, vaikka hiuksiaan olisi värjännyt raskaana ollessa.

Moni odottaja ei halua kokonaan luopua hiusten värjäämisestä. Hiusten raidoittamista pidetään yleisesti ottaen kokovärjäystä parempana vaihtoehtona raskaana ollessa, sillä raidoitusta tehdessä väri ei osu suoraan päänahkaan.

  • Katso mutsin vinkit ja vaihe vaiheelta -kuvat: Arkimeikki

Jotta hiusvärien kemikaalit voisivat vaikuttaa sikiön kehitykseen, tulisi niitä ensin olla raskaana olevan naisen verenkierrossa. Hiusvärin imeytymiseen päänahasta verenkiertoon vaikuttaa useampi tekijä, kuten päänahan ihon kunto, miten laajalle alueelle väriä levitetään, värin vaikutusaika ja värjäyskertojen määrä raskausaikana.

Forbesin mukaan monet lääkärit suosittelevat odottamaan hiusten värjäämistä siihen asti, että raskauden ensimmäinen kolmannes on ohi. Alkuraskaus on sikiön kehityksen kriittisintä aikaa, kun esimerkiksi aivot, keuhkot, maksa ja suolisto kehittyvät.


Hiusten värjäys raskaana mietityttää kampaamoasiakkaita

Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnassa mukana oleva parturi-kampaajamestari Harri Åkerberg kertoo, että hänellä käy säännöllisesti raskaana olevia asiakkaita. Moni heistä myös ottaa esille raskautensa kampaajakäynnin alussa.

– Olemme päätyneet monen raskaana olevan asiakkaani kanssa siihen, että pyrimme vähentämään kemikaalialtistusta. Esimerkiksi oikeanlaisilla raidoitustekniikoilla pystymme jonkin verran pidentämään hiusten värjäysväliä, kun tyvikasvusta ei tule niin tarkkarajainen.

Virallista suositusta siitä, miten monta kertaa raskausaikana voisi värjätä hiuksia, ei ole olemassa. Tyypillisesti Åkerbergin asiakkaat tulevat värjäyttämään hiuksiaan keskimäärin 2–2,5 kuukauden välein. Raskaana olevan asiakkaan raidoitus on mahdollista tehdä esimerkiksi siten, että seuraava värjäyskerta ajoitettaisiin vasta noin neljän kuukauden päähän.

– Jos hiuksiaan haluaa värjätä raskaana, raskausajan viimeinen värjäyskerta olisi ehkä ihanteellista toteuttaa noin kuukautta ennen laskettua aikaa. Tällöin kampaajalla käynti ei ole ajankohtaista vielä melko pitkään synnytyksen jälkeen ja näin ollen joustovaraa on enemmän perhetilanteen huomioiden.

Erilaisissa hiusväreissä on myös huomattavia eroavaisuuksia. Suurin osa kestoväreistä sisältää parafenyleenidiamiinia eli PPD:tä, joka on yksi yleisimmistä hiusvärien herkistävistä ja allergisoivista kemikaaleista. Tarjolla on kuitenkin myös kestovärejä hellävaraisempia vaihtoehtoja.

– Monia raskaana olevia asiakkaitani pohdituttaa hiusten värjäys raskaana ja he haluaisivat löytää mahdollisimman turvallisen vaihtoehdon. Yleensä suosittelen, että tekisimme raidoituksen nimenomaan vaalennusaineella. Myös värillä sävyttämisen voi hyvin jättää väliin, jos altistuksen riskin haluaa minimoida.


Myös raskausaikana tyyliään voi halutessaan päivittää raidoituksen avulla. Eri raidoitustekniikoilla on mahdollista toteuttaa monipuolisesti erilaisia hiustyylejä.

– Raidoituksella pystyy tekemään jopa hiusten kokovaalennuksen ilman, että väri koskee hiuspohjaa – toki noin millin tyvikasvu jää tuolloinkin.

– Raidoitus voi olla esimerkiksi myös liukuvärin tekemistä vaikkapa niin, että väri vaalenee latvaa kohden tai latvaan on mahdollista laittaa jokin eri sävy.

”Värjättyihin hiuksiin jää aina vähäinen määrä kemikaaleja”

Parturi-kampaajamestari Harri Åkerberg muistuttaa, että myös hiusten raidoittaminen voi johtaa kemikaalialtistukseen. Mahdollinen altistus on toki hyvin vähäinen verrattuna hiusten kokovärjäyksestä koituvaan altistukseen, hän painottaa.

– Kun hiukset ovat folion sisällä raidoitusta tehdessä, ne eivät luonnollisesti kosketa päänahkaa sillä sekunnilla. Värjättyihin hiuksiin jää aina kuitenkin joksikin aikaa kemikaaleja, vaikka ne huuhdotaan ja pestään huolella. Pitkät hiukset voivat osua myöhemmin paljaalle iholle esimerkiksi nukkumaan mennessä ja esimerkiksi tuollaisessa tilanteessa kemikaaleista johtuva allerginen reaktio voi ehkä olla mahdollinen.

– Osa ihmisistä pyrkii minimoimaan kemikaalialtistuksen raskausaikana. En lähtisi johtamaan asiakkaitani harhaan siinä, että altistus olisi täysin poissuljettu raidoituksen kohdalla. Se on hyvä tiedostaa.

Hiusten värjäys tai värjäämättä jättäminen raskaana on luonnollisesti jokaisen odottajan oman harkintakyvyn ja päätäntävallan alla.

– On tärkeää toimia tavalla, joka tuntuu itsestä järkevältä ja turvalliselta. Kampaaja voi auttaa prosessissa kertomalla asiakkaalle eri vaihtoehdoista käytettävissä olevan ajantasaisen tietämyksensä pohjalta.


Artikkelin lähteinä on käytetty parturi-kampaajamestari Harri Åkerbergin haastattelua, Forbesin ja Ylen artikkelia ja HUS:n Muut altistukset -sivua.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock