Artikkelin kuva
muoti ja kauneus

Hiusharjan pesu – paras pesutapa riippuu harjasi materiaalista

Hiusharjan pesu unohtuu helposti vauhdikkaassa arjessa. Se voi ehkä tulla mieleen vasta silloin, kun harja on jo silmin nähden likainen. Hiusten harjaaminen puhtaalla harjalla auttaa kuitenkin osaltaan kutreja pysymään hyvännäköisinä ja terveinä ja on hyväksi myös hiuspohjalle.

Ajan myötä harjaan kertyy harmahtavaa massaa, joka koostuu kuolleista ihosoluista, hiuksissa olleesta rasvasta ja mahdollisista vanhoista muotoilutuotteista. Kuulostaa melko ällöttävältä, eikö vain? Ei hätää, hiusharjan puhdistaminen on onneksi helppoa puuhaa!

Hiusharjan pesu

Hiusharjan pesu kannattaa ottaa työlistalle kuukausittain. Mikäli käytät paljon muotoilutuotteita, on harja hyvä puhdistaa muutaman viikon välein. Jos sinulla on hilsettä, puhdista harja viikoittain. Harjaan kertyneet hiukset kannattaa poistaa säännöllisesti pesukertojen välissä.

Hiusharjan ja harjasten materiaali vaikuttavat sopivan pesutavan valintaan. Helpoimpia puhdistettavia ovat harjat, jotka ovat valmistettu kokonaisuudessaan synteettisistä materiaaleista (useimmiten muovista). Toki myös luonnonmateriaaleista valmistetun harjan saa pidettyä puhtaana ilman kovin suurta vaivannäköä.


Näin peset muovisen hiusharjan

Suorita synteettisistä materiaaleista valmistetun hiusharjan pesu alla olevilla ohjeilla.

1. Poista hiukset harjasta

Voit käyttää apunasi esimerkiksi teräväkärkistä kampaa, pinsettejä tai irrottaa hiukset sormin. On normaalia, että ihmiseltä irtoaa jopa sata hiusta päivässä – joten niitä kertyy harjaan melko tiuhaan.

2. Pese hiusharja

Täytä pesuallas lämpimällä vedellä, ja laita veden sekaan parin teelusikallisen verran shampoota. Heiluttele harjaa vedessä niin, että syntyy vaahtoa.

3. Jätä harja likoamaan

Voit jättää harjan veteen noin kymmeneksi minuutiksi. Halutessasi voit kuitenkin ryhtyä pesupuuhiin saman tien – etenkin, jos harja ei ole kovin likainen. Käytä halutessasi apunasi puhdasta hammasharjaa, jolla saat harjasten välit tehokkaasti putsattua. Jos hiusharjassa on huomattavasti likaa, laita hammasharjaan ruokasoodaa ja hankaa huolella.

4. Huuhtele

Käytä huuhtelussa lämmintä vettä, ja ravistele lopuksi ylimääräinen vesi harjasta pois. Jätä harja kuivumaan harjakset alaspäin esimerkiksi pyyhkeen päälle.

Vinkki! Ethän pese hiusharjaa kovin kuumalla vedellä, sillä harjakset voivat sulaa tai vääntyä. Tästä syystä hiusharjan pesu astianpesukoneessa ei myöskään ole suositeltavaa.


Näin peset luonnonmateriaaleista valmistetun harjan

Erilaiset luonnonmateriaaleista valmistetut hiusharjat ovat erittäin suosittuja. Noudata alla olevia ohjeita tällaisen hiusharjan pesussa.

1. Poista hiukset harjasta

Voit irrottaa harjassa olevat hiukset sormin tai käyttää apunasi esimerkiksi teräväkärkistä kampaa tai pinsettejä.

2. Pese harjakset

Valitse matala astia, johon hiusharjan harjakset mahtuvat (mutta johon harjan varsi ei mahdu). Täytä se lämpimällä vedellä ja laita sekaan hieman shampoota. Aseta harja astiaan niin, että vain harjakset ovat vedessä. Anna liota noin kymmenen minuuttia. Poista harja vedestä ja hankaa huolella käsin harjaksia ja harjan pohjaa saadaksesi lian irtoamaan.

Huomaathan, ettei harjan puuosia tule jättää likoamaan veteen. Muutoin puu voi vahingoittua ja harjakset voivat löystyä.

3. Pese harjan varsi

Jos hiusharjan varsi on likainen, sekoita hieman hammastahnaa pieneen määrään vettä ja saippuaa. Hankaa pinttymät kevyesti pois tällä seoksella. Pyyhi varsi puhtaalla pyyhkeellä.

4. Huuhtele

Huuhtele harja nopeasti lämpimän veden alla ja aseta kuivumaan esimerkiksi yön ajaksi pyyhkeen päälle harjakset alaspäin.

Milloin uusi hiusharja?

Synteettisistä materiaaleista valmistetut niin kutsutut markettiharjat kestävät yleensä hyväkuntoisina noin puolesta vuodesta vuoteen. Luonnonmateriaaleista valmistettujen harjojen käyttöikä voi usein olla lyhyempi. Erityisen laadukkaat hiusharjat voivat kuitenkin säilyä hyvinä jopa muutaman vuoden.

Hiusharja olisi hyvä päivittää uuteen, kun harjaksia irtoilee. Jos hiusharjan pesu tämän kirjoituksen ohjeilla ei riitä puhdistamaan harjaa, kannattaa se myös siinä tapauksessa vaihtaa uuteen.


Lähde: Real Simple

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock