Artikkelin kuva
muoti ja kauneus

Äitityylin ABC – mitä päälle, kun lähdet ulos lapsen kanssa ja itseksesi? Katso asuvinkit

Puhutaanko hetki äitityylistä? ”Anteeksi mistä?” Siis nimenomaan äitityylistä eli tyylistä mitä äidillä, ei voi sanoa etteikö ole, vaan sitä ehkä haetaan uudelleen.

Rehellinen äitityyli on sitä, että nappaat kaapista ne vaatteet, jotka ensimmäiseksi mahtuvat päälle, toiseksi tuntuvat mukavilta, kolmanneksi ovat puhtaimmasta päästä. Eivät puhtaat, koska se tuntuu mahdottomuudelta, mutta puhtaimmasta. Tukka on jollakin ihme sykeröllä, poissa silmiltä, jotta arkiaskareet hoituvat. Se on THE REAL äitityyli.

Puhutaan nyt kuitenkin siitä äitityylistä, kun lähdetään ulos ihmisten ilmoille. Mitä silloin puetaan? Tähän on kaksi eri lähestymistapaa: oletko liikkeellä lasten kanssa vai yksin. Monesti tällöin konkretisoituu se, että oma tyyli, ei nyt välttämättä ole kadonnut, mutta et vain yksinkertaisesti tiedä mitä laittaisit päälle näyttääksesi hyvältä ja tunteaksesi olosi hyväksi.

Osalla vaatteet ovat jääneet liian pieniksi, osalla ahdistaa rintojen kohdalta, osan rinnat ovat imetty niin tyhjiksi, ettei puhettakaan enää pukeutumisesta V-aukkoisiin paitoihin eikä kaapissa välttämättä edes ole oikeankokoisia rintaliivejä. Toisella housut puristavat joka kohdasta ja toisella taas mikään ei pysy päällä.

Kuva: Mian kotialbumi

On aika siis päivittää tyyliä. Etkä viitsisi lähteä kauppaan ostamaan koko vaatekaappia uusiksi. Olen kasannut tähän perusvaatteita, joita kannattaa hankkia ilman, että uusii kaapin kokonaan. Monilla pienillä asioilla saat asusi ilmeen muuttumaan täysin ja etkä tarvitse läjäpäin vaatteita.

Kuva: Mian kotialbumi


Aloitetaan tyylistä, jossa on mukavaa lähteä ihmisten ilmoille lapsen kanssa

Vaatteiden pitää olla miellyttäviä päällä, sinun pitää päästä kyykkyyn, mahdollisesti imettää, vaate tulee sotkeutumaan todennäköisesti ruoalla tai puklulla. Monta asiaa, mitä tulee ottaa huomioon. Näitä tyylejä voit somistaa lippiksillä, pipolla, villakangastakilla, trenssillä, jakulla, toppaliivillä, karvatakilla, erilaisilla lenkkareilla, nilkkureilla, aurinkolaseilla jne.

Kuva: Mian kotialbumi

Huppari ja legginsit. Ehdottomasti henkilökohtainen suosikkini. Vaatekaapissasi kannattaa olla yhdet supermukavat joustavat mustat legginsit (treenilegginsit yleensä parhaimmat) sekä kaksi parempaa hupparia/collegea: tumma sekä vaalea. Tämä asu pelastaa kaikki vaatekriisit, mitä voit kohdata. Sporttisempi asu syntyy, kun yhdistät lippiksen ja toppaliivin. Kun menen lounastreffeille tässä asussa, laitan vielä trenssin/villakangastakin sekä aurinkolasit.


Kuva: Mian kotialbumi

Jos haluat heittäytyä villiksi, hanki yhdet vaaleammat legginsit, joita voit vaihdella mustien tilalle. Huppareissa oversize on se, jolla saat aina homman toimimaan. Kaiken lisäksi näiden alla on mukava pitää imetysliivejä ja isompi huppari on helppo nostaa ylös imetyksen ajaksi. Kesäksi hanki mukavat mustat biker shortsit, joita voit käyttää legginsien sijaan.


Kuva: Mian kotialbumi

T-paita ja legginsit. Yksinkertaisen hyvä. Tämä asu on oikein hyvä myös lapsen kantamiseen. Kesällä voit vaihtaa shortsit tilalle.


Kuva: Mian kotialbumi

Mekko. Tämä voi olla tunika, rento collegemekko, kietaisumekko – mikä vain, mistä itse tykkäät. Mutta sen tulee olla sellainen, että jos sinulla on kaksi mekkoa joista valita päivittäin, se on se mekko jonka valitset joka kerta. Kylmemmällä ilmalla legginsit/sukkahousut jalkaan, trenssiä/villakangastakkia jne. päälle.


Äiti liikkeellä ilman lasta – nyt ei olla äiti vaan sinä

Voisi ajatella, että tämä on helppoa pukeutumista. Ei tarvitse miettiä, onko helppoa liikkua lapsen kanssa, mitä materiaalia vaate on jne. Olet yksin liikkeellä, kukaan ei roiku lahkeessa tai pulauta päällesi. Mutta tämä onkin se vaikein, koska nyt ei voi verhoutua pukeutumisessa sen taakse, että on äiti.

Kuva: Mian kotialbumi

Farkut ja t-paita. Todella “perus”, mutta niin helppo ja yksinkertainen. Luottoyhdistelmä, joka varmasti toimii. 33 vuotta olen farkuissa mennyt “pillifarkuilla”, kunnes tänä kesänä päätin vaihtaa tyyliä, ja etsin itselleni leveälahkeiset farkut. Ja ai että ihastuin näihin ja olin nämä jalassa useasti! Tätä tyyliä on helppo asustaa koruilla tai lisätä tyylikkyyttä jakulla.


Kuva: Mian kotialbumi

Mustat suorat housut. Mustat suorat housut ovat mukavat jalassa ja tuovat tyyliin ryhdikkyyttä. Todella helppoa yhdistää tyyliin vaikkapa ihana neule, satiinipaita, kimalletoppi, puuvillapaita, ihoa myötäilevä body.


Kuva: Mian kotialbumi

Luottojakku. Etsi yksi sellainen jakku, joka menee juhlamekon, farkkujen, hameiden, kesällä shortsien kanssa. Jakku, jonka valitset joka kerta kaapista – samalla lailla kuten luottomekkosi.


Kuva: Mian kotialbumi

Tämä on vähän villikortti, mutta body. Älä pelkää sitä. Kokeile, testaa, löydä mukavan mallinen ja kivaa materiaalia oleva body. Minullakin on kuuluisia ”mahamakkaroita” kahden lapsen jäljiltä. Olen kuitenkin huomannut, että monesti bodyt sopivat mustien suorien housujen kanssa, rentojen farkkujen kanssa, hameiden kanssa. Body pysyy paikallaan ja on ryhdikäs.

Yhteenvetona tärkeimmät asiat löytääksesi oman tyylin:

  1. Hanki muutamat perusvaatteet perusväreissä, joten voit yhdistellä niitä keskenään

  2. Asusta tilaisuuden mukaan

  3. Ja kaikista tärkein, silloin kun koet olosi hyväksi vaatteissasi, itsevarmuutesi ja hehkusi näkyvät myös muille!

Kuva: Mian kotialbumi


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Mia Lappalainen