Artikkelin kuva
matkailu

Uusikaupunki lasten kanssa – idyllinen rannikkokaupunki on lomailuhelmi perheille

Kaupallinen yhteistyö: Visit Uusikaupunki


Matkustin heinäkuussa Varsinais-Suomen rannikolla sijaitsevaan Uuteenkaupunkiin kolmatta kertaa. Olin jo aiemmin todennut, että idyllinen kaupunki on mainio matkakohde juuri lapsiperheille. Siellä on paljon mukavaa tekemistä lapsille ja vanhemmat pääsevät nauttimaan rennosta lomailusta, kun paikasta toiseen voi Uudessakaupungissa siirtyä lasten kanssa helposti kävellen.

Tänä kesänä matkaseurueeseemme kuuluivat itseni lisäksi 1- ja 6-vuotiaat lapsemme ja oma äitini. Pakkasimme matkatavarat rinkkaan ja useampiin nyyskiin, hyppäsimme Helsingistä Turun junaan ja sieltä jatkoimme matkantekoa bussilla määränpäähämme.

Uusikaupunki lasten kanssa

Uusimmat kokemukseni Ukista perustuvat siellä viettämäämme kolmeen kokonaiseen päivään: majoituimme kaksi yötä Airbnb-palvelun kautta vuokraamassamme puutalohuoneistossa keskustassa ja toisen lomapuoliskon paikallisen leirintäalueen mökissä. Lue myös: Santtioranta Camping -kokemuksia.

Keskustaan ulottuva Kaupunginlahden ranta on yksi lempipaikoistani Ukissa. Kuva: Senni Loikala

Veden äärelle on mukavaa pysähtyä myös levähtämään hetkiseksi. Kuva: Senni Loikala

Aiemmilla lomillamme keskityimme pitkälti leirintäalue-elämään Ihala Campingissa, joka on tätä nykyä suljettu ja myynnissä. Teimme tuolloin päiväretkiä Uudenkaupungin keskustaan, ja tänä kesänä oli aika tutustua nimenomaan keskustan alueen mahdollisuuksiin tarkemmin.

Mitä kaikkea kivaa Uudessakaupungissa kannattaa tehdä ja kokea lasten kanssa? Kerron tässä kirjoituksessa, millaisten aktiviteettien parissa kokoonpanomme viihtyi kesäisessä Ukissa.


Pakkahuoneen kahvila ja leikkipuisto

Heti lomamme alkajaisiksi suuntasimme Pakkahuoneen kahvilaan herkuttelemaan seudun ehkä tunnetuimilla munkeilla, jotka osoittautuivat kaikessa mehevyydessään maineensa veroisiksi.

Seurasimme kahvilan terassilta herkkuhetkemme lomassa Kaupunginlahdella lipuvia veneitä ja erään aluksen kannella käyskennelleen kissan raukeita liikkeitä kesäillassa. Yksivuotiaamme nukkui tyytyväisenä päiväuniaan rattaissa ja puheensorinaa kuului sieltä täältä. Tässä ympäristössä oli helppoa saavuttaa saman tien leppoisa lomatunnelma.

Herkussa maistui ihanasti myös kardemumma. Kuva: Senni Loikala

Tuleva eskarilainen valitsi jäätelön, mutta sai toki ottaa haukun myös munkkia. Kuva: Senni Loikala

Laineiden liplatus kuului leikkipuistoon asti. Kuva: Senni Loikala

Kahvilan vieressä oli pieni leikkipuisto, jossa kuusivuotiaamme kirmaili jonkin aikaa myös itsekseen. Pikkutaaperon vanhempana pistin merkille, että paikka sopii myös pienimmille lapsille niin leikkivälineidensä kuin turvallisten aitojensa ansiosta.

Ihastuin Pakkahuoneen kahvilan tunnelmaan ja ympäröivään maisemaan niin kovasti, että palasin myöhemmin vielä nauttimaan virvoitusjuoman terassille kuopuksen nukahdettua rattaisiin vaunulenkin aikana.


Äidin oma kierros Pakkahuoneen Puodissa

Piipahdin lomamme edetessä Pakkahuoneen Puodissa, josta mukaani tarttuivat Merkitys-merkin korvakorut. Olin hankkinut samanmerkkiset puukorvikset jo aiemman Uki-lomamme aikana ja ihastuin niihin niin kovasti, että halusin päästä katsastamaan koruvalikoiman tälläkin kertaa. Puodissa on saatavilla monipuolisesti lähialueen taitajien ihastuttavia tuotteita.

Matkamuisto itselle. Kuva: Senni Loikala

Bonk Museo ja Lasten Keksimö

Sunnuntaina suuntasimme Bonk Museoon, joka on yksi lapsiperheiden suosikkikohteista Uudessakaupungissa. Esillä on Ukissa taannoin eläneen Bonkin suvun keksimiä härveleitä, joissa riittää ihmeteltävää ja nähtävää niin lapsille kuin aikuisille.

Osallistuin museovisiitillämme opastetulle kierrokselle, jonka aikana sain kuulla kiehtovia ja suorastaan lennokkaita tarinoita Bonkin keksintöjen takaa. Kierros sopii mielestäni aikuisten lisäksi hieman isommille kouluikäisille lapsille.

Bonkin suvun ainutlaatuinen tarina ja keksinnöt ovat tutustumisen arvoisia. Kuva: Senni Loikala

Perheemme pienin tutkiskeli heinänkorsia museon pihalla. Kuva: Senni Loikala

Piharakennuksessa oleva Lasten Keksimö näyttäytyi aarreaittana esikoisellemme. Lapset pääsevät ensin omatoimisesti suunnittelemaan ja piirtämään mielikuvituksellisen vempaimen, jonka haluavat rakentaa ja sitten toteuttamaan suunnitelmansa.

Paikka on pienen keksijän unelmakeidas, sillä se on täynnä rakenteluihin innostavia materiaaleja lukuisista muttereista ja pulteista vanhoihin ompelukoneisiin ja monenlaisiin ihmeellisiin osiin maan ja taivaan väliltä.

Lapsemme keskittyneenä mieluisiin rakennuspuuhiin. Kuva: Senni Loikala


Lounas makasiineilla

Museokäynnin jälkeen olimme nälkäisiä ja siirryimme lähimpään rantakahvilaan, Café Aittaan. Paikka sijaitsee vanhoissa tunnelmallisissa makasiinirakennuksissa, joissa on useita tasokkaita ravintoloita.

Café Aitassa nautimme seisovan lounaspöydän antimista, jälleen terassilla Kaupunginlahden rannan kesäistä tunnelmaa siemaillen. Lohikeitto oli erittäin herkullista saaristolaisleivän kanssa ja ruokailuun sisältyi jälkiruoka kahvin kera. Lapset aterioivat kahvilassa euro per ikävuosi -periaatteella.

Bonk Museosta siirryimme kahvilaan tien toiselle puolelle. Kuva: Senni Loikala

Leijonapuisto

Lyhyen kävelymatkan päässä Bonk Museosta ja Café Aitasta on Uudenkaupungin suurin ja riemukkain leikkipuisto. Puistossa riittää mukavaa puuhaa kaikenikäisille lapsille ja esikoisemme meni kiipeilyradan läpi useaan otteeseen. Myös vaijeriliuku on takuuvarma hitti pienille vauhtihirmuille.

Puistossa oli perheitä piknikillä ja alueella oli lisäksi pöytäryhmiä eväiden syöntiä varten. Olisimme voineet jäädä viihtyisään puistoon pidemmäksi aikaa, mutta tahdoimme esikoisen kanssa katsastaa vielä läheisen skeittipuiston ennen päivälevoille siirtymistä.

Uudessakaupungissa kannattaa lasten kanssa suunnata Leijonapuistoon. Kuva: Senni Loikala

Puiston reunamilta löytyi täydellinen kiipeilypuu. Kuva: Senni Loikala


Skeittipuisto-Pumptrack

Skeittipuisto oli scootilla liikkeellä olleen lapsemme suosikkiaktiviteetti koko Uudenkaupungin lomallamme. Hän pyyhälsi onnessaan pitkällä pumptrack-radalla, joka kulki tunnelmallisesti osittain puiden lomassa. Paikalla oli jonkin verran muita scoottaajia ja skeittaajia, mutta iloksemme suuressa puistossa sai kuitenkin potkutella ilman ruuhkaa.

Lapsemme kyseli useasti loppuloman aikana, milloin menisimme skeittipuistoon uudelleen. Löytyisipä näin hieno koko perheelle sopiva skeittipuisto myös meiltä koti-Helsingistä!

Leijonapuistossa ja skeittiparkissa käynti kannattaa yhdistää samaan kertaan, sillä paikat ovat lähellä toisiaan. Kuva: Senni Loikala

Pumptrack-rata on noin 1000 metriä pitkä. Kuva: Senni Loikala

Myllymuorin seikkailuretket

Osallistuimme lomamme aikana koko perheelle suunnattuun toiminnalliseen tapahtumaan, jossa kierrettiin jalan keskustan alueella nähtävyyksiin ja niihin liittyviin tarinoihin tutustuen valloittavan Myllymuorin ja Myllytontun johdolla.

Vuorovaikutteinen tapahtuma oli päivämme kohokohta ja piti lapsemme otteessaan alusta loppuun asti. Jälkikäteen esikoisemme selosti ja näytti tapahtuman ajan lepäämässä olleelle mummille, miten ennen vanhaan torin kaivosta pumpattiin hevosille vettä.

Uudessakaupungissa voi lasten kanssa tutustua kaupunkiin ja sen tarinoihin myös luovalla tavalla. Kuva: Senni Loikala

Korttelikirppis

Mitä olisi loma ilman paikallisella kirpputorilla käymistä? Kirppis-ihmisenä haluan aina katsastaa uuden paikkakunnan tarjontaa tällä saralla, ja esikoisemme on innoissaan päästessään metsästämään kierrätysleluja ja muita aarteita.

Teimme kierroksen viihtyisällä Korttelikirppiksellä, josta lapsemme löysi muutaman pinkan Pokémon-kortteja. Käyntimme aikaan kirpparilla oli runsaasti lapsiperheitä kiinnostavia tuotteita, ja sain täydennystä kuopuksemme kesävaatteisiin. Rattaiden kanssa käytävillä oli hieman ahdasta liikkua, mutta olen huomannut sen lähestulkoon kuuluvan asiaan kirppareita kolutessani.

Jos kierrätyslöydöt kutkuttavat, Uudessakaupungissa kannattaa lasten kanssa käydä myös Korttelikirppiksellä. Kuva: Senni Loikala


Puutalotunnelmaa

Yksi Uudenkaupungin parhaita puolia on mielestäni keskustan empiretyylinen puutaloalue, jossa on reilu 40 puutalokorttelia ja yli 600 pastellisävyistä puutaloa. Rakastan vanhojen puutalojen tunnelmaa ja ihastelen mielelläni kauniita rakennuksia kävelyillä. Olikin suuri elämys päästä myös majoittumaan yhdessä keskustan puutalokortteleista.

Lapsemme potki palloa majoituspaikkamme pihalla. Kuva: Senni Loikala

Lisää vinkkejä Uudenkaupungin lomalle lasten kanssa

Kuten jo mainitsin aiemmin tässä kirjoituksessa, olimme reissussa julkisilla liikennevälineillä ja tällä kertaa emme ehtineet noin kolme kilometriä keskustasta sijaitsevaan Taidetalo Pilvilinnaan. Seuraavalla Uki-lomallamme meidän on kuitenkin päästävä kokemaan tuo satumaiselta vaikuttava taidekohde puutarhoineen.

Lasten kanssa matkatessa aktiviteetit elävät tilanteen mukaan ja puistopiknik Myllymäellä jäi myös odottamaan seuraavaan kertaan. Tuossa kohteessa minua kiinnostavat erityisesti vanhat myllyt, rento oleskelu luonnossa ja korkealta avautuvat näkymät puutalokeskustaan.

Uudenkaupungin lomasta lastemme kanssa jäi uusia rakkaita muistoja. Kuva: Senni Loikala

Muita lapsiperheille sopivia kohteita Uudessakaupungissa ovat esimerkiksi Automuseo, Wahlbergin museotalo ja Isonkarin majakkasaari. Kaupungin historiaan voi tutustua myös Uki Ar -sovelluksen kautta.

Kerroin aiemmin tässä tekstissä myös siitä, että majoituimme osan lomastamme lapsiperheiden suosiossa olevalla Santtioranta Camping -leirintäalueella. Alueelle kannattaa oivien majoitusmahdollisuuksien lisäksi suunnata myös uintireissulle lasten kanssa, sillä siellä on hieno matalapohjainen hiekkaranta. Kesällä alueella järjestetään viikoittain lisäksi hauskoja lasten tapahtumia.

Uki on jälleen valloittanut sydämeni viihtyisänä monien mahdollisuuksien lomakohteena. Kaiken kaikkiaan voin lämpimästi suositella rentoa ja sopivan aktiivista lomailua Uudessakaupungissa lasten kanssa.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Senni Loikala