Artikkelin kuva
matkailu

Suuri seikkailu pienellä rahalla – kesällä reissataan lähikaupungin jännittäviin leikkipuistoihin

Onnistuneen kesälomareissun ei tarvitse sisältää kalliita laitelippuja ja pääsymaksuja. Päiväretki vieraan kaupungin leikkipuistoon on täynnä löytämisen riemua ja sopivankokoisia kesäisiä seikkailuja. Pienen budjetin päiväretkellä perheen pienimmät riemuitsevat uuden leikkipuiston valloittamisesta ja aikuiset noukkivat puistoilun oheen maistiaispaloja kaupungin mielenkiintoisista kohteista.

Retkellä leikkipuistoon voi löytää itsensä elokuvan kulisseista tai löytää unohtumattomia maisemia. Suuntaatteko te laskemaan liukumäkeä Turkuun, Kotkaan, Lahteen vai Loviisaan?

Onnelin ja Annelin jalanjäljissä Loviisaan

Kesäretki ihastuttavaan Kissanmintun kaupunkiin ja taianomaiselle Ruusukujalle? Ihanien ja elämänmyönteisten Onnelin ja Annelin kotitalon ovet ovat auki kaikille leikkimistä rakastaville loviisalaisissa leikkipuistoissa.

Loviisan Kappelinpuistossa seisoo tutunnäköinen sininen talo. Loviisassa kuvatuissa elokuvissa kulissina käytetystä Onnelin ja Annelin kotitalosta rakennettiin leikkimökki kaikille leikkimistä rakastaville. Loviisalaisen taiteilijan Senni Koskenvesan kuvituksella sisustettu mökki avautui leikkijöille kesäkuussa. Syyskuun loppuun saakka mökissä voi leikkiä klo 9-18 välillä. Pienempi versio samasta sinisestä talosta löytyy myös Loviisan Rantapuiston leikkipuistosta.

Loviisan Kappelinpuisto löytyy osoitteesta Puistokatu 3, Loviisa.

Mausta matkasi

Loviisan ihastuttavaan keskustaan kannattaa tutustua Onneli ja Anneli -kuvauspaikkojen kartan avulla. Kartta löytyy sähköisesti Visit Loviisan nettisivuilta. Kartan avulla suunnistat perille myös Onnelin ja Annelin leikkipaikkoihin.

Kävelyretken jälkeen lounasajan yllättäessä kannattaa suunnata Ravintola Bellaan, joka on alueen ensimmäinen ja ainoa vegaaniravintola. Loviisalaisravintola vaihtoi toukokuussa 2018 konseptinsa täysin vegaaniksi, jonka jälkeen somessa on ihasteltu suuresti herkullista ruokaa ja pirteää ravintolaa.

Autolla liikkuvat voivat liittää reittinsä varrelle Strömforsin ruukkialueen. Fiskarsin alueen kaltainen hurmaava ruukkialue tarjoilee esimerkiksi suppailua, joogaa ja kesäteatteria. Alueelta löytyy myös mielenkiintoisia ravintoloita, kahviloita ja putiikkeja. Päiväreissua voi myös pidentää majoittumalla vanhassa upeassa kartanossa.


Seikkailua ihan koko päiväksi Turussa

Turun Seikkailupuisto eli Seikkis Kupittaalla on leikkipuisto ja lastenkulttuurikeskus, jossa tapahtuu kesäkaudella päivittäin. Kupittaanpuiston laidalla sijaitsevasta puistosta löytyy tekemistä ja leikittävää kaikenikäisille lapsille. Lämpimänä kesäpäivänä puistossa voi kastua suihkusienessä ja kahluualtaassa, joten varavaatteita kannattaa pakata mukaan. Liikennetaitojaan voi testata hurmaavassa liikennekaupungissa ja pienen annoksen jännitystä saa kulkemalla Ystävyyden siltaa.

Seikkailupuistoon on vapaa pääsy. Ohjatut toiminnot, kuten liikennekaupungin polkuautovuokra tai pomppulinna maksavat muutamia euroja.

Seikkailupuisto löytyy osoitteesta Kupittaankatu 2, Turku.

Mausta matkasi

Kupittaalla vierähtää helposti koko päivä ja eväsretken yhdistäminen leikkipuistopäivään onkin mukava idea. Kuuman leikkipuistoretken jälkeen pulahtaminen Kupittaan maauimalan altaisiin kruunaa reissupäivän. Maauimalassa on reilun kokoinen lastenallas ja pärskähtelevä liukumäki. Ilmaiseksi pulahtamaan pääsee esimerkiksi Ekvallan uimarannalla, jonne ajaa keskustasta vartissa.

Pääsyliputtomaan Turku-päivään sopii loistavasti Föri-matkailu. Lyhyt lossimatka Aurajoen yli on lapsille jännittävä kokemus. Eväskoria kannattaa täydentää tunnelmallisessa Kauppahallissa. Herkutella voi myös VG Wokissa, joka on ilmiöksi noussut turkulainen ravintolaketju. Pienestä portsalaisesta grillikioskista ponnistanut herkullista aasialaista kasvisruokaa tarjoileva ravintola löytyy nykyään neljästä toimipisteestä ympäri Turkua.


Supermarsun jalanjäljissä Lahteen

Kahdeksankymmentäluvun lopusta asti lapsia leikittänyt Launeen perhepuisto Lahdessa kuuluu suurempaan puistoalueeseen yhdessä arboretumin ja liikunnallisten alueiden kanssa. Kolmen hehtaarin alueelle mahtuu paljon kiivettävää, tasapainoteltavaa ja liukumista. Puistolla on pitkä historia, jonka havinaa voi aistia puistossa. Uudenkarheiden, hienojen kiipeilytelineiden rinnalla on edelleen pieni liikennekaupunki, jossa puistossa vierailevat vanhemmat ovat kurvailleet jo lapsuudessaan 90-luvun alussa.

Perhepuiston läheisyydessä sijaitsee Yli-Marolan 4H-kotieläinpiha. Lehmiä, hevosia, lampaita, kanoja ja muita karvaisia kavereita pääsee katselemaan vapaaehtoisella pääsymaksulla.

Launeen Perhepuisto löytyy osoitteesta Kaarikatu 26, Lahti.

Mausta matkasi

Supermarsun neuvonantajan Jättiläismarsun asuinpaikka Lahden hyppyrimäkien kupeessa on jokaiselle Supermarsu-fanille tuttu juttu. Vierailu hyppyrimäissä kruunaa Lahti-päivän. Hyppyrin huipulle pääsee hissillä ja ylhäällä odottavat huikeat maisemat ja tutisevat polvet korkeanpaikankammoisille. Hyppyrimäen mäkimontusta löytyy Lahden maauimala, jonka altaissa voi pulahtaa vaikkapa helteisen reissupäivän päätteeksi.

Sibeliustalon kupeessa sijaitseva Lahden Satama on idyllinen paikka täynnä kahviloita ja terasseja. Mahan murinaa helpottaa myös herkullista lounasta tarjoava Popot Cafe & Bistro Lahden keskustassa.


Leikkihetkiä merituulessa Kotkassa

Minikokoisia majakoita, jättiläiskokoinen linnunpesäkeinu ja rauhoitettu tervaleppälehto. Puistojen kaupunkina tunnetun Kotkan merellinen Katariinan meripuisto tarjoaa leikkihetkiä, luonnonläheisyyttä ja vilvoittavaa merituulta yli kahdenkymmenen hehtaarin kokoisella alueella. Suomenlahti välkehtii puiston ympärillä ja horisontissa lipuvat purjeveneet ja rahtilaivat. Vanha öljysatama on loihdittu vehreäksi kaupunkilaisten keitaaksi, jonka useissa leikkipuistoissa viihtyy pidempäänkin. Kesällä 2018 puistossa laiduntaa myös kahdeksan lammasta.

Alueella voi grillata (ota mukaan omat puut) ja kattaa suuremmankin eväslounaan jykevillä kivipöydille. Tuulisena päivänä mukaan kannattaa pakata leija, sillä meripuiston korkeimmilla kohdilla on loistavia leijanlennätyspaikkoja.

Katariinan Meripuisto löytyy osoitteesta Puistotie 32, Kotka.

Mausta matkasi

Merikaupunki tarjoilee paljon ilmaista kesätekemistä. Vuosittain järjestettävä kesätaidetapahtuma Kotka Art esittelee nuorten taiteilijoiden teoksia ympäri kaupunkia. Vehreän Lehmuskujan varrelta voi löytää yllättäviäkin taideteoksia, jotka kuuluvat Veistospromenadiin ja matkan varrelta voi bongata myös viimevuotisen Upeartin muraalin. Kotka-päivän kruunaavat Merikeskus Vellamon katolta aukeavat maisemat. Vellamon katto on myös loistava paikka evästauolle.

Lounaan voi herkutella kotkalaiseen tapaan aurinkoisella torilla: pääruoaksi lihapiirakkaa ja jälkiruoaksi kotkalaista perinneherkkua possoa, jota ei voi nautiskella ilman sokeroituneita suupieliä.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Susanne Suvilaakso, kuva: Juuso Siikaniva