Artikkelin kuva
matkailu

Sekalaisia muistiinpanoja Sydneystä

Kuten joku teistä saattoikin tietää, vietämme perheemme kanssa talvea parhaillaan Australian lämmössä. Olemme reissussa yhteensä kolme kuukautta, josta Sydneyssä kaksi ja puoli kuukautta. Lisäksi tasoittelemme aikaeroa ja nollaamme pitkien lentojen rasituksia Bangkokissa molempiin suuntiin matkustettaessa yhteensä kaksi viikkoa.

Tämä on meille neljäs talvi, kun olemme Suomesta talven pois, ja koemmekin olevamme erittäin etuoikeutetussa asemassa, että pystymme tällaisia irtiottoja tekemään. Lapsemme on vasta neljävuotias ja pystyy vielä hyvin olemaan päiväkodista pois reissun ajan. Kun koulu astuu mukaan kuvioihin, ei arjesta irrottautuminen pidemmän matkan muodossa tule varmasti enää olemaan yhtä helppoa. Teemme mieheni kanssa myös onnekkaasti molemmat sellaista työtä, että pystymme olemaan kotimaasta pois ja työskentelemään etänä netin välityksellä Suomeen.

Seuraavassa kerron hiukan talvestamme, Sydneystä, ja siitä miksi viihdymme täällä niin hyvin, että palaamme kaupunkiin vuosi toisensa jälkeen aina uudestaan.


Miksi talveksi pois?

Vastaus on ehkä aika itsestään selvä meille talvisin puoli vuotta kylmyydessä ja pimeydessä kärvisteleville suomalaisille: valon ja lämmön vuoksi. Suomi on ihana, turvallinen, puhdas ja kaunis maa elää, mutta talvet ovat suoraan sanottuna kamalia. Kylmyyden vielä kestää, mutta kuukaudesta toiseen jatkuva pimeys – se ei tee hyvää ihmismielelle. Arkiset asiat alkavat tuntua loppumattomalta tuntuvassa pimeydessä kohtuuttoman hankalilta, pinna alkaa kiristää eikä ajatuskaan oikein kulje. Toiset ratkaisevat asian kirkasvalolampulla, me olemme ratkaisseet asian omalla tavallamme, lähtemällä pakoon.

Tammikuu on mitä parhain aika vetää shortsit jalkaan ja suunnata puistoon nauttimaan auringosta.

Miksi Sydney?

Kävimme mieheni kanssa ensimmäistä kertaa Sydneyssä viisi vuotta sitten. Ihastuimme kaupunkiin, joka oli mielestämme ihana sekoitus Lontoota ja New Yorkia – ja vieläpä ihanteellisella ilmastolla kuorrutettuna. Sydney tuntui meille heti kotoisalta, helpolta sekä luontevalta paikalta olla ja asua. Ihmiset olivat ystävällisiä, Sydneyssä oli paljon puita ja puistoja, ruoka oli hyvää ja kaikki palvelut olivat helposti käsillä.

Nyt vuosien varrella olemme asuneet lähes joka kerta eri puolilla kaupunkia, joten sen eri kolkat ovat tulleet meille tutuiksi. Jokaisella kerralla kaupunki pystyy yllättämään meidät, koemme siitä uusia puolia ja näemme ennen kokemattomia ulottuvuuksia. Olemme asuneet mm. urbaanissa yliopistokaupunginosassa Ultimossa, kaupungin itäpuolella Bondi Junctionissa, lähes ydinkeskustassa Surry Hillsissä sekä nuorekkaassa Chippendalen naapurustossa.

Chippendale on täynnä värikästä katutaidetta.

Terveydenhuolto pelaa

Itselleni turvallisen tunteen reissun päällä tuo se, että tietää perusterveydenhuollon onnistuvan tarvittaessa helposti ja turvallisesti. Ensimmäisellä kerralla kun olimme Sydneyssä, olin raskaana ja jouduin käymään lääkärissä kontrollitarkastuksissa säännöllisesti. Tämä onnistui helposti, sillä Australiassa on Suomen Kelan kaltainen Medicare-järjestelmä, jonka piiriin suomalaiset kuuluvat automaattisesti. Australian ja Suomen välillä on sosiaaliturvasopimus, joka koskee välttämätöntä sairaanhoitoa, ja suomalaiset saavat sairaanhoitopalvelut maassa joko ilmaiseksi tai omavastuun hinnalla. Tällöin täytyy olla hankittuna Medicare-toimistosta kortti, jota näytetään hoitoon mennessä. Lääkäriasemia, joissa Medicare-hoitoa saa, löytyy Sydneystä lukuisia ja ainakin kantakaupungin alueella lähintä lääkäriasemaa ei yleensä tarvitse etsiä kilometriä kauempaa.

Tällä matkalla päätimme olla hakematta omia Medicare-kortteja, sillä niiden toimittamisessa kotiin menee jonkun aikaa ja vietämme Syndeyssä vain pari kuukautta. Olemme silti joutuneet käymään lääkäriasemalla useamman kerran myös tällä reissulla ja olemme itse maksaneet laskun, joka yhdeltä käyntikerralta oli 55 dollaria (n. 34 €) eli varsin kohtuullinen. Summan saamme toki matkavakuutuksesta takaisin. Klinikalle pääsee ilman ajanvarausta sisään kävelemällä ja usein jonotusajat ovat olleet varsin maltillisia, riippuen toki päivästä sekä ajankohdasta.

Ihana ilmasto

Itse tykkään Sydneyssä erityisesti siitä, että vaikka Suomen talvella täällä on kesä ja ajoittain todella kuuma, mahtuu väliin myös viileämpiä päiviä. Pidän kyllä lämmöstä, mutta en ole kovin kuumien helteiden perään. Sydneyssä mielestäni yksi hienoimmista asioista on se, että toisena päivänä voi olla neljäkymmentä astetta lämmintä ja seuraavana päivänä lämpötila saattaa olla laskenut reiluun kahteenkymmeneen. Lisäksi Sydneyssä tuulee aina, mikä tuo ihanaa viilennystä kuumiin päiviin. Joskus tuuli saattaa olla niin puuskittaista, että hatun pitämisen voi suosiolla unohtaa ja aurinkolaseja kannattaa pitää valon lisäksi ihan silmien tuuleltakin suojaamisen vuoksi.

Vesipuisto virkistää kuumana päivänä.

En ole varsinaisesti rantaihmisiä, mutta Sydneyn lähistöltä löytyy myös monta ihanaa rantaa, joilla on kiva viettää rentoja vapaapäiviä hellettä viilennellen. Lautalla pääsee puolessa tunnissa kotoisalle Manly Beachille, jossa on pitkä ranta sekä leppoisa meininki. Manly onkin erityisesti lapsiperheiden ja eläkeläisten suosiossa. Myös Bondi Beach on näkemisen arvoinen, mutta usein melkoisen täynnä innokkaita auringonpalvojia. Hieman rauhallisempaa rantatunnelmaa voi löytää esimerkiksi Coogeesta, muutama kilometri etelään Bondilta.

Coogee Beach.


Liikkuminen on helppoa

Sydneyssä liikkuminen onnistuu helposti junalla, bussilla, Uberilla tai taksilla. Jos vietät kaupungissa pidemmän aikaa, kannattaa hommata Opal-kortti, joka on verrattavissa HSL:n matkakorttiin. Korttia vilautetaan juna-asemalle tultaessa tai bussissa kuljettajan vieressä olevaan laitteeseen ja samoin myös bussista tai asemalta poistuttaessa. Opalille pystyy lataamaan rahaa melkein kaikissa ruokakaupoissa sekä juna-asemilla. Lastenvaunujen kanssa bussiin mennään sisään etuovesta ja vaunujen kanssa matkustaville on varattu oma paikkansa bussin etuosassa. Bussikuskit ovat poikkeuksetta ystävällisiä ja todella palvelualttiita sekä auttavat mielellään, jos kysyttävää ilmenee.

Junalla on kätevä liikkua etenkin kaupungin keskustassa sekä sen etelä- ja länsiosissa.

Pienen lapsen kanssa matkustettaessa on hyvä huomioida, että alle 7-vuotiaat tarvitsevat lain mukaan henkilöautoon oman turvaistuimen. Näin ollen esimerkiksi Uberilla matkustaminen ei onnistu perheen pienimpien kanssa, ellei omaa istuinta ole mukana. Taksilla kuitenkin pienten lastenkin kanssa ajaminen on sallittua. Taksin nappaaminen onnistuu kadulta helposti lennossa.

Shoppailu on edullista

Sydneystä löytyy myös eräs asia, jota olen Anttilan konkurssin jälkeen kaivannut Suomessa kovasti, nimittäin kempparit. Kempparilla tarkoitan siis kemikalio- ja kosmetiikkakauppaa, josta pystyy ostamaan päivittäisiä hygieniatuotteita, kuten esimerkiksi lääkkeitä, vitamiineja, suihkusaippuoita, meikkejä tai vaikka hajuvesiä.

Pinkkejä Priceline-ketjun liikkeitä löytyy Sydneystä kymmeniä. Kosmetiikka on Australiassa noin parikymmentä prosenttia halvempaa kuin Suomessa ja esimerkiksi hajuvesiä saattaa saada vieläkin edullisemmin. Erityisesti olen ihastunut uusiseelantilaiseen luonnonkosmetiikkamerkki Essanoon, jota löytyy Pricelinesta usein hyvään hintaan tarjouksesta. Lisäksi Nude-luonnonkosmetiikkasarjan meikit ovat hinta-laatusuhteeltaan erinomaisen hyviä.

Lelut ovat Australiassa noin 30 prosenttia halvempia kuin Suomessa, mikä tuo melkoisen säästön lapsiperheen budjettiin esimerkiksi joulun aikoihin. Sydneystä löytyy Kmart- ja Target-tavarataloketjujen useita liikkeitä, joista leluja voi ostaa edullisesti. Lisäksi keskustassa tavaratalo Myerilla on erinomainen leluosasto (sekä huikea rakettihissi lapsille!) ja Kidstuff-lelukaupoista löytyy perheen pienimmille tekemistä sekä näkemistä.

Pitt Streetin kävelykatu on Sydneyn keskustan shoppailukeskittymä.

Jos siis mietit perheellenne kivaa ja kiinnostavaa kaupunkikohdetta, jossa eläminen on helppoa, kannattaa Sydney ottaa shortlistille mukaan. Sydney on ehdottomasti harkitsemisen arvoinen kaupunki koko perheen yhteiselle rennolle lomailulle!


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Jenni Siikaniva, kuvat: Juuso Siikaniva