Artikkelin kuva
matkailu

Merellinen leirintäalue Uudessakaupungissa – Santtioranta Campingista kokemuksia perhelomalta

Kaupallinen yhteistyö: Visit Uusikaupunki.


Lomailin kesällä Uudessakaupungissa lastemme kanssa, ja majoituimme kaksi yötä keskustan lähellä sijaitsevan leirintäalueen mökissä. Olen myös omassa lapsuudessani vieraillut perhelomillamme monilla leirintäalueilla ympäri Suomen ja Pohjoismaissa, ja aikuisiällä olen nauttinut leirintäalue-elämästä muun muassa Helsingissä, Kotkassa ja sittemmin suljetussa Ihala Campingissa. Tässä kirjoituksessa kerron Uudenkaupungin Santtioranta Campingista kokemuksiani.

Santtioranta Camping -kokemuksia perhelomalta

Saapuessamme 1- ja 6-vuotiaiden lastemme ja äitini kanssa Santtioranta Campingin alueelle, ymmärsimme heti löytäneemme meille sopivan lomapaikan. Meri kimmelsi kivenheiton päässä ja ihmiset viettivät kesäpäivää uimarannalla. Sen vieressä oli leikkipuisto ja toisella puolen maisemaa näkyivät pastellinsiniset mökit rinteisen metsän laidalla. Odotimme innolla, että saisimme matkatavaramme mökkiin ja pääsisimme viettämään ulkoilmaelämää kauniissa ympäristössä.


Pian aloitimme päivällisvalmistelut. Päärakennuksessa oli majoittujien yhteiskäytössä oleva keittiö, josta löytyivät uunin, lieden ja mikron lisäksi kaikki tarvittava ruoanlaittoon ja ruokailuun. Valmistimme maistuvan keiton käden käänteessä, ja aterioimme ulkona terassilla. Olemme tottuneet kokkaamaan leirintäalueilla yhteiskeittiössä, mutta mikäli Santtioranta Campingissa haluaa helpotusta ruoanlaittoon, on päärakennuksessa myös aamuvarhaisesta iltamyöhään auki oleva ravintola.

Näkymää mökkimme terassilta. Kuva: Senni Loikala

Haimme päärakennuksesta syöttötuolin kuopuksellemme. Kuva: Senni Loikala

Söimme jälkiruoaksi jäätelöt (alueella oli iloksemme koko päivän auki oleva jäätelökioski), ja pian esikoinen riensi tutkimaan läheistä leikkimökkiä. Siirryin kuopuksemme ja äitini kanssa hiekkalaatikolle, jonka reunalla istuimme pitkään nauttien lämmöstä, jutustelusta ja lasten leikeistä kesäillassa. Santtioranta Camping vaikutti saman tien loistavalta kohteelta juuri lapsiperheille.

Seuraavana aamuna vedimme esikoisen kanssa uima-asut päällemme, kietouduimme pyyhkeisiin ja kävelimme mökiltä lyhyen matkan aamu-uinnille mereen. Virkistävien pulahdusten jälkeen suuntasimme saunaan, joka oli lämpimänä majoittujia varten. Muita saunojia ei ollut, joten saunoimme omassa rauhassamme. Voiko parempaa aloitusta päivälle ollakaan kuin uiminen luonnonvesissä ja löylyt päälle!

Aamu-uinti meressä ja saunominen esikoisen kanssa olivat yksi parhaista Santtioranta Camping -lomakokemuksistani.

Leirintäalueella ja sen upeassa lähiympäristössä voi myös kokeilla monipuolisesti eri aktiviteetteja. Alueelta voi vuokrata muun muassa sähköpyörän, sup-laudan, kanootin, kajakin tai skeittilaudan.


Pomppulinna ja uusia leirintäalue-ystävyyksiä

Päivän edetessä koitti kuusivuotiaamme odottama hetki: lasten leikkipäivä leirintäalueella. Santtioranta Campingissa järjestettiin sesongin aikaan viikoittain lapsiperheille suunnattu tapahtuma, jonka vetonaulana oli suuri pomppulinna. Hiljattain perheitä alkoi tulla paikalle kiitettävästi. Esikoisemme pomppi ja leikki muiden lasten kanssa monta tuntia, eikä olisi hauskojen puuhien lomassa malttanut tulla edes syömään. Mukavassa tapahtumassa oli lapsille tarjolla myös kasvomaalausta.

Santtioranta Campingissa on kuusi 15 neliön mökkiä ja yksi isompi isännänmökki. Majoituimme pienemmässä mökissä, joka oli erittäin siisti ja palveli meitä hyvin. Vietimme aikaa pääasiassa ulkona lepohetkiä ja öitä lukuun ottamatta, ja emme kaipaa leirintäalueen mökiltä kaikkia mukavuuksia. Öiden ajaksi ripustimme kuitenkin verhotankoon pyyhkeen ja vaatteita, sillä heinäkuussa oli kovin valoisaa myöhään yöhön ja aurinko nousi aikaisin aamulla. Niksi toimi mainiosti, ja saimme tilasta riittävän hämärän yöksi.

Esikoisemme juoksi heti testaamaan pomppulinnaa. Myös kuopus pääsi äidin avustuksella kokeilemaan pomppuja rauhallisena hetkenä. Kuva: Senni Loikala

Kokemustemme pohjalta Santtioranta Camping sopii mainiosti lapsiperheille, joita alueella oli runsaasti. Kuva: Senni Loikala

Kesä ja sitruuna-lakritsijäätelö ovat mitä parhain yhdistelmä. Kuva: Senni Loikala

Majoittujien yhteiskäytössä olevat vessa- ja suihkutilat olivat siistit vilkkaan sesongin aikana. Erillistä lastenhoitohuonetta ei ollut, mutta pärjäsimme kuopuksemme kanssa hyvin ilmankin.

Pienten lasten kanssa matkustavien kannattaa huomioida, että leirintäalueelle on hyvä tarpeen tullen ottaa matkasänky mukaan. Alueella ei ole lasten matkasängyn vuokrausmahdollisuutta, mutta saimme nukuttua joka tapauksessa makoisat yöunet kuopus kainalossani.

Lähin ruokakauppa K-Market Kaunisranta oli noin kilometrin päässä leirintäalueelta. Kävelymatkalla kauppaan ihastelin mäntyjen takaa avautuvaa merimaisemaa, joten hoidin mielelläni ruokaostosten tekemisen vaunulenkin lomassa. Myös Uudenkaupungin viihtyisä keskusta palveluineen sijaitsee kävelymatkan päässä: leirintäalueelta torille on matkaa noin puolitoista kilometriä.

Hei, hei mökki! Lomamme päätyttyä tuntui haikealta lähteä kotimatkalle. Kuva: Senni Loikala

Elin täydellistä kesähuumaa liikkuessani Santtioranta Campingin alueella. Aurinko paistoi aamusta iltaan, oloni oli huumaavan onnellinen ja rento, oli mukavaa jutustella muiden leiriytyjien kanssa esimerkiksi yhteiskeittiössä, keskenään ystävystyneitä lapsia leikki siellä täällä ja poimi mustikoita suoraan suuhun metsän laidalta ja mereen pääsi sukeltelemaan milloin halusi. Santtioranta Campingista kokemuksemme olivat kaikkiaan erittäin myönteiset ja haluamme palata leirintäalueelle kesänviettoon myös tulevaisuudessa.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Senni Loikala