Lentokoneessa taaperon kanssa – uhka vai mahdollisuus?
Lentokoneella matkustaminen lapsen kanssa on monelle vanhemmalle jännä paikka. Erityisesti pitkät lennot saattavat olla haastavia taaperon kanssa, joka on juuri oppinut kävelemään ja haluaisi olla jatkuvasti liikkeessä. Kasasimme Mutsimediassa muutamia hyväksi havaittuja vinkkejä avuksesi pienen lapsen kanssa matkustamiseen.
Lennon ajankohta
Pienen lapsen kanssa paras lentoajankohta on usein yö, jolloin vanhemmat pääsevät helpolla, kun lapsi nukkuu suurimman osan lennosta. Lapselle kannattaa jo lentokentällä ennen lennon lähtöä pukea mukavat ja pehmeät vaatteet päälle, joissa on mukava nukkua. Oma pieni tyyny sekä unilelu kannattaa varata mukaan ja huolehtia, että molemmat tulevat mukaan koneeseen sisälle tuleviin tavaroihin. Myös iltapesu kannattaa tehdä jo kotona tai viimeistään lentokentällä matkustusajasta riippuen.
Istumapaikan valinta
Lentokoneesta kannattaa mahdollisuuksien mukaan varata aina hätäuloskäynnin vieressä oleva paikka, sillä se on usein tilavampi kuin muut koneessa olevat paikat. Jos perheessä on kolme matkustajaa, joista lapsi ei vielä tarvitse omaa paikkaa, hyvä vinkki on varata koneen kolmen istuttavalta rivistöltä aina reunapaikat. Yksinmatkustajat harvemmin valitsevat keskimmäisen paikan, jos kone ei ole aivan täyteen buukattu.
Anna lapsen pakata itse
Lapsen iästä riippuen, anna hänen pakata itsenäisesti mukaan koneeseen lähtevät lelut omaan pieneen laukkuun tai reppuun, jota hän myös itse kantaa. Näin lapsi pääsee itse valitsemaan, mitä lentomatkalle lähtee mukaan ja myös priorisoimaan, mitkä ovat hänen mielestään tärkeimpiä tavaroita, sillä laukussa on rajattu tila niille. Katso tavarat lapsen kanssa yhdessä pakkaamisen jälkeen läpi ja tarkasta, että mukaan ei ole lähdössä leluja, joissa on irtoavia osia, kuten esimerkiksi legorakennelmia. Pienten irtoavien osien metsästys lennon aikana koneen lattialta voi olla mahdoton tehtävä.
Korvatulpat
Matkalle kannattaa varata mukaan säästöpussi korvatulppia, joita voi tarpeen mukaan jakaa lentokoneessa itsensä lisäksi vieressä istuville kanssamatkustajille. Korvatulpat saattavat tulla tarpeeseen myös öisin perillä matkakohteessa, sillä usein hotelleissa seinien äänieristys ei ole kodin veroinen. Lisäksi ulkoa kuuluvat kaupungin, luonnon tai kanssamatkustajien äänet saattavat häiritä nukkumista lomamajoituksessa.
Vaihtovaatteet
Lennolla sattuu ja tapahtuu, joten varavaatteet on aina hyvä varata mukaan. Pitkähihaisen paidan alle kannattaa lapselle pukea t-paita ja jos koneessa on lämmin, niin pitkähihaisen voi ottaa pois. Lämmintä vaatetta on hyvä varata mukaan, sillä lentokoneen ilmastointi saattaa joskus olla jäätävän kylmä. Usein univajeisen ja matkavalmistelustressistä kärsivän vanhemman on myös hyvä muistuttaa itseään siitä, että matkustamoon lähteviä tavaroita ei kannata pakata ruumaan meneviin laukkuihin.
Ajanviete
Varaa lennolle mukaan paljon erilaista ajanvietettä, kuten kirjoja, pelejä ja leluja. iPadin katsominen tai digipelien pelaaminen saa lennolla lapsen ajan kulumaan nopeasti. Kannattaakin huolehtia, että iPadille on ladattuna valmiiksi lapsen ikään sopivia pelejä ja katsottavaa. Esimerkiksi Lasten Areenasta, Ruudusta, Netflixistä ja Viaplaysta löytyy hyvää sisältöä taaperosta teini-ikäiseen. Muista kuitenkin: sisällöt on ladattava käytettävälle laitteelle niin, että ne ovat käytettävissä ilman verkkoyhteyttä. Ainakin Viaplayn applikaatiossa tallennettuja sisältöjä pystyy katsomaan ilman nettiä.
Ruoka ja juoma
Koneeseen on hyvä ottaa mukaan riittävästi juomaa ja ruokaa. Matkan suunniteltu lentoaika saattaa joskus ylittyä esimerkiksi teknisten ongelmien vuoksi ja koneessa joutuu istumaan aiottua kauemmin. Pienet pillillä juotavat maito- ja mehupurkit ovat lennolla käteviä. Myös rusinat, viinirypäleet, riisikakut, maissinaksut sekä banaanit ovat koneessa helposti syötäviä ja hyvin säilyviä eväitä. Juotavaa ja syötävää kannattaa antaa lapselle nousujen ja laskujen aikana, sillä pureskelu ja nieleminen helpottavat paineen tasaantumista korvissa.
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Jenni Siikaniva