Artikkelin kuva
matkailu

Lapsiperheen menovinkki talvilomalle: Muumien Taikatalvi

Mutsimedia on saanut Muumien Taikatalven sisäänpääsyliput ilmaiseksi Muumimaailmalta.


Muumimaailma on monelle tuttu retkikohde kesäisin, mutta kovinkaan moni ei välttämättä tiedä, että se on avoinna myös näin Etelä-Suomen talviloma-aikaan. Kaikki suuren Muumimaailman paikat eivät ole auki, mutta niitä korvatakseen muutamia uusia juttuja on lisätty vain talvikautta varten. Mm. Muumipeikon minisuksikierros, Reippailija Hemulin lumikenkärata, Liukurimäki, Minimäkihyppy ja Aliisan Minicurling on rakennettu alueelle ihastuttamaan lapsia ja aikuisia.

Meidän perheen pienin, 2-vuotias poikamme, on mieletön Muumi-fani ja toki nuo valkoisten hahmojen seikkailut uppoavat myös pari vuotta vanhemmalle tyttärellemme. Olemme muutaman kerran vierailleet kesäisin Naantalin Muumimaailmassa, mutta eilen pääsimme ensimmäistä kertaa kokemaan muumihuumaa myös talvella. Lähdimme heti sunnuntaiaamusta ajelemaan kohti Naantalia.

Autoilijoiden kannattaa huomioida, ettei tuttu Muumiparkki ei ole talvisaikaan avoinna, joten autolle voi joutua etsimään hiukan kauemmin parkkipaikkaa Naantalin keskustassa. Hyvä puoli on kuitenkin se, että sekä keskustasta, että Naantalin vanhasta kaupungista löytyy paljon ilmaista parkkitilaa. Parkkiruudun löydyttyä, saa kävellä kauniiden, vanhojen puutalojen läpi kohti Muumien luo johtavaa siltaa. Kävelyä päivään siis tulee reippaasti, mikä kannattaa aivan pienimpien seikkailijoiden kanssa huomioida. Lumitilanne ei rannikkoseudulla ole lämpimien säiden vuoksi kummoinen, joten pelkän pulkan varassa ei kannata lähteä. Onneksi lapset olivat innokkaina tulevasta muumiseikkailusta, joten kävelymatka ei haitannut ollenkaan.Reilusti tekemistä ja ihanat hahmot

Muumimaailmassa parasta on kauniiden, värikkäiden puitteiden lisäksi tietenkin hahmot. Taikatalvessakin paikalla olivat suosikit, kuten kaikki Muumit, Pikku Myy, Nipsu, Nuuskamuikkunen ja Aliisa. Hahmot olivat jälleen kerran todella hyvin omaksuneet roolinsa ja innokkaasti mukana lasten leikeissä. Kaksivuotiaamme innostui laulamaan muumilaulua ja innokkaasti höpötteli siitä loppuillan, kun Muumipeikko tanssi hänen laulunsa tahtiin. Lisäksi lapsista oli hauskaa seurata Nipsun ja Haisulin jännittävää mäenlaskukisaa, joka taisi lopulta päättyä tasapeliin.

Tuttujen hahmojen lisäksi lapsien mielestä hiukan pelottava Jäärouva vieraili Muumilaaksossa. Ennen jäärouvan saapumista lapset olivat kauhuissaan tulevasta, mutta onneksi taitavat hahmot hoitivat tilanteen niin, että jopa meidän herkkä 2-vuotias uskalsi olla leikissä mukana. Päivään mahtui paljon muitakin hauskoja tapahtumia ja esityksiä ympäri muumilaakson. Erityisen paljon naurua sai aikaan Reippailija Hemulin pilkkikilpailu -esitys Teatteri Emmassa, jonka aikana molemmat lapsemme kikattivat lähes taukoamatta hahmojen kommelluksille.


Koska matka saarelle on hiukan pidempi ja aikaa saa kulumaan siellä useita tunteja, nälkä yllättää takuuvarmasti jossain vaiheessa. Muumimaailmasta löytyy monia ruokapaikkoja sekä kahviloita, joissa voi pistäytyä. Itse suosimme kuitenkin jälleen piknik-meininkiä, sillä kauniissa maisemissa on kiva syödä mukaan pakattuja eväitä. Lisäksi erityisesti Taikatalvea varten on alueelle rakennettu muutamia nuotiopaikkoja. Laavulta löytyy reilusti makkaratikkuja, polttopuita ja mukavat taljat, joiden päällä on kiva syödä itsepaistettua ruokaa. Mikäli omat makkarat sattuvat unohtumaan kotiin, niitä voi myös ostaa Muumimaailmasta. Jälkiruuaksi nautimme herkullisia pannukakkuja Muumimamman pannukakkukahvilassa.Hauskat sovellukset osana päivää

Tänä vuonna Muumimaailmaan on tullut uusi, hauska tapa kokea vierailu vielä asteen verran monipuolisemmin. Lasten lempparikohteesta, muumitalosta, löytyy valkoisia simpukoita, joista tapahtuu taikoja! Lippuportilta kaikki lapset saavat taikaheijastimet, jotka voi käydä rekisteröimässä siihen tarkoitetussa pisteessä täyttämällä mm. lapsen etunimen, iän ja lempivärin tabletille. Kun rekisteröinnin jälkeen lapsi hipaisee heijastimella Muumitalosta löytyvää simpukkaa, alkaa puhelin soida ja soittaja toivottaa lapsen nimellä hänet tervetulleeksi Muumilaaksoon tai toisaalla vanha kaappikello arvuuttelee lapsen ikää. Omat lapsemme olivat aivan ihmeissään, kun heidät tunnettiin ja ihastuneina etsivätkin lisää simpukoita kaikkialta.

Heijastimien lisäksi nykyaika ja mobiililaitteet mahdollistavat myös sovelluksen käytön osana hauskaa koko perheen retkipäivää. Kannattaa etukäteen ladata puhelimeen Muumimaailma-app, josta saat lisätietoja kohteista, ajankohtaisia tarjouksia ja voit klikata muistutukset päälle tulevista esityksistä, jolloin puhelimeesi tulee muistutus push-ilmoitus noin 15 minuuttia ennen alkuajankohtaa. Esimerkiksi meiltä olisi ilman muistutusta jäänyt Jäärouvan tanssi kokonaan väliin. Toki portilla jaetaan myös paperisena versiona alueen kartta ja päivän ohjelma, mutta varsinkin näin lumisena aikana paperi voi kärsiä kosteudesta, joten itse koin sovelluksen oikein kätevänä.Mennäänkö uudelleen?

Kaiken kaikkiaan päivä Muumimaailmassa oli oikein onnistunut ja mukava. Sää osui kohdalleen, oli aurinkoisen lämmintä, mutta lunta riitti silti Muumilaaksossa hyvin, taaten oikean talvitunnelman. Tyttären mielestä parasta oli, kun pääsi hiihtämään muumisuksilla ja poika taas tykkäsi Muumipeikon ja Muumipapan tapaamisesta. Me aikuiset taisimme eniten nauttia lasten rajattomasta riemusta, kun he näkivät televisiosta tuttuja hahmoja ja paikkoja.

Tunnelmaltaan vierailu Muumimaailmassa oli kovin erilainen kuin kesällä, mutta mielelläni lähtisin uudelleenkin. Vaikka osa saaresta olikin suljettuna, tekemistä riitti paljon. Emme tainneet edes kokeilla kaikkia pisteitä, koska päiväunet kutsuivat ja päätimme suunnata kotia kohti iloisella mielellä ja monta muistoa rikkaampana.


Muumien Taikatalvi on avoinna 16. – 24.2. päivittäin klo 10 – 16.

Teksti ja kuvat: Anni Virtanen