Artikkelin kuva
lifestyle

Virtsa lannoitteena – nämä kasvit rakastavat laimennettua pissaa!

Kasvit ottavat ravinteita kasvualustastaan ja siksi lannoittaminen sopivin väliajoin on tärkeää ihanteellisen kasvun ja sadon takaamiseksi. Moni käyttää kaupan valmiita lannoitteita pihalla, puutarhassa kuin parvekkeella, ja osa hyödyntää esimerkiksi myös kahvinporot lannoitteena. Vaihtoehtoja on monia ja tässä artikkelissa kerromme, millainen on kultavesi eli ihmisen virtsa lannoitteena.

Kultavesi eli virtsa lannoitteena

Puhtaasti eroteltu virtsa on oikein käytettynä mainio lannoite, sillä kultavesi sisältää paljon ravinteita. Erityisen paljon siinä on typpeä, mutta myös kasvien hyödynnettävissä olevaa fosforia ja kaliumia. Lannoitteena virtsa on ekologinen vaihtoehto ja vieläpä täysin ilmainen.

Miten virtsaa käytetään lannoitteena?

Voit lannoittaa kasveja vedellä laimennetulla tuoreella virtsalla tai säilöä pissaa esimerkiksi kannellisessa ämpärissä parin kuukauden ajan. Puhtaasti eroteltu virtsa sisältää vain vähän suolistomikrobeja ja sitä voi huoletta hyödyntää lannoituksessa. Virtsan säilyttäminen ennen lannoitusta minimoi mahdollisten taudinaiheuttajien muutoinkin vähäisen riskin, eikä säilöminen ole välttämätöntä.

Laimennetulla virtsalla lannoittaminen on helppoa: Kaada seos mahdollisimman lähelle kasvien juuria ja vältä kaatamasta sitä kasvien päälle.


Sopiva laimennussuhde

Tyypillisesti virtsaa laimennetaan vedellä 1:3 suhteessa (yksi osa virtsaa ja kolme osaa vettä), mutta laimentaa voi myös runsaammin esimerkiksi 1:10 suhteessa (yksi osa virtsaa ja kymmenen osaa vettä).

Mitä kasveja voi lannoittaa virtsalla?

Kultavettä voi hyödyntää puutarhan, kasvimaan tai vaikkapa parvekekasvien lannoituksessa, mutta aivan kaikille kasveille kovin typpipitoinen lannoite ei sovi.

Kuopion yliopiston vuonna 2008 tekemästä tutkimuksesta selvisi, että virtsaa voi hyvin hyödyntää punajuuren lannoittamisessa joko sellaisenaan tai puuntuhkan kanssa. Niiden käytön havaittiin kasvattavan punajuurisatoa jopa väkilannoitusta enemmän ja sadon laatu säilyi hyvänä.

Laimennetulla virtsalla voi lannoittaa esimerkiksi myös kaalit, tomaatit, kurkut, vehnän ja maissit: vastaavia tuloksia kuin Kuopion yliopiston tutkimuksesta on nimittäin saatu myös näiden kasvien osalta. Virtsan käyttöä lannoitteena ei kuitenkaan suositella sellaisenaan syötäville kasveille, kuten salaatille. Kultavettä ei tule antaa myöskään taimille, atsaleoille, orkideoille, bromelioille ja saniaisille.

Jos virtsaa on käytettävissä runsaasti, voi sitä kokeilla laimennettuna nurmikon, puiden ja pensaiden lannoitukseen.

Miten usein kultavedellä voi lannoittaa?

Virtsan ei tule olla ensisijainen pihan, puutarhan tai parvekkeen kasvien lannoittaja ja sitä ei luonnollisesti tule antaa kasveille päivittäin.

Puutarhakasveja voi lannoittaa virtsalla esimerkiksi kerran tai kaksi kuussa, mutta moni puutarhuri antaa runsaasti laimennettua virtsaa kasveille jopa pari kertaa viikossa.

Miten estää hajut?

Runsaasti laimennettu virtsa ei juurikaan haise. Kaada kultavettä kasvien juurille tuulettomana päivänä, sillä tuolloin hajut eivät leviä yhtä helposti kuin tuulisena päivänä. Voit myös levittää päälle hieman lehtikatetta tai multaa hajuhaittojen välttämiseksi.

Näin ollen laimennettu virtsa on lannoitteena oikein mainio typpeä kaihtamattomille kasveille silloin tällöin annettuna.


Lähteet: Go Veganic, Helsingin yliopisto, Käymäläseura Huussi ry:n sivusto, Käymäläseura Huussi ry:n tietopaketti, Kildwick

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock