Artikkelin kuva
lifestyle

Vinkit täydellisen ruokapöydän hankintaan

Artikkeli on tehty yhteistyössä Kodin1:n kanssa.


Ruokapöytä on todellinen kodin sydän, jonka ääressä nautitaan perheen ja ystävien kera niin arjesta kuin juhlasta. Näin tärkeää virkaa toimittavan huonekalun soisi siis olla mahdollisimman ihana, toimiva ja kaunis. Ei sitä turhaan sanota että visuaalisuus on puoli ruokaa – harkittu kattaus ja tuoreet kukat kauniin pöydän päällä tekevät maanantaisesta makaronilaatikostakin gourmeeta.

Pyöreän pöydän ääressä viihtyvät muutkin kuin ritarit

Yksi vuoden 2019 sisustushiteistä on pyöreä ruokapöytä. Kuten niin usein muulloinkin käy, ensin sitä alitajuisesti rekisteröi jotain ihanaa, sitten siihen alkaa törmätä entistä useammin ja lopulta se on yksinkertaisesti pakko saada. Näin kävi minulle pyöreän ruokapöydän kanssa. Enkä ole ainoa, sillä pyöreät pöydät ovat vallanneet sisustusfriikkien ruokailutilat.

Muistan hämärästi kahdeksankymmentäluvulta, että perheelläni oli juurikin pyöreä pöytä, mutta sen jälkeen pyöreä muoto sai väistyä suorien kulmien tieltä. Ja miten freesiltä pyöreä muoto taas näyttääkään kaikkien näiden vuosien jälkeen!


Marmorinen ruokapöytä – uhka vai mahdollisuus?

Meidän perheen muonakuntaan kuuluu vanhempien lisäksi minä itse -asenteella varustettu pikkutaapero, jonka ruokailutavat vielä toistaiseksi muistuttavat sitä mitä näkee viikonloppuisin aamuyöstä snägärien liepeillä. Puolet suuhun, puolet rinnuksille ja loput hierotaan pöytään tai milloin nyt mihinkin.

Tästä huolimatta päädyimme uuden ruokapöydän valinnassa vaaleaan marmoriin pöytälevyn materiaalina. Täydellinen yksilö löytyi Kodin1:stä, jossa pöytävalikoimaa olikin jokaiseen makuun.

Pöytä on halkaisijaltaan 120 cm ja sen ympärille mahtuu helposti kuusi ihmistä.

Siitä, kuinka arka materiaali marmori on, on olemassa hieman ristiriitaisia kokemuksia. Meillä on marmoripöydästä kokemusta jo sohvapöydän muodossa ja tämä on osoittautunut peloista huolimatta helppohoitoiseksi. Toki vaalea marmori vaatii varovaisuutta ja hoivaa, mutta mikäli on valmis näkemään tämän pienen ekstravaivan on se myös todellinen ilo silmälle.

Marmori tulee suojata luonnonkiville tarkoitetulla suoja-aineella ennen käyttöä. Perheen sottaisimman jäsenen – kuka se ikinä onkaan – kohdalle voi lisäksi laittaa esimerkiksi silikonisen alustan pöydän suojaksi. Roiskeet ja sotkut kannattaa marmorista pyyhkiä samantien ja erityisen varovainen tulee olla esimerkiksi sitruunan kanssa, jonka happo imeytyy marmoriin kuin kesäloman ensimmäinen valkoviinilasi äiti-ihmisen ikeniin.

Kukkamaljakko pääsee oikeuksiinsa pyöreän pöydän centerpiecenä.

Viisi vinkkiä täydellisen ruokapöydän valintaan

 1. Valitse pöydän muoto tilan ja omien mieltymystesi mukaan. Usein pöydäksi valikoituu tilaan nähden turhan isokokoinen pöytä. Pyöreä pöytä on ilmavan näköinen ja pehmentää huoneen kulmikkuutta, ja se on hyvä valinta myös ahtaaseen tilaan. Pitkän, suorakaiteen muotoisen pöydän ympärille mahtuu puolestaan paljon porukkaa. Mikäli tykkäät kattaa ruuat tarjolle pöydän keskelle, on neliön muotoinen hyvä valinta. Mikäli neliöitä on hyvin vähän, on tarvittaessa esille nostettava taittopöytä tilaa säästävä vaihtoehto.

 2. Ota pöydän kokoa valitessasi huomioon ruokailijoiden määrä. Yksi ruokailija tarvitsee n. 60 cm pöytätilaa. Huomioi tilankäytössä myös se, että tuoleja pitää voida liikutella. Ennen ostopäätöstä kannattaa lattiaan hahmotella esimerkiksi maalarinteipin alueella tulevan pöydän koko, näin säästyt ikäviltä yllätyksiltä.

 3. Ruokapöydän ei tarvitse olla vain pakollinen paha, vaan se voi olla itseoikeutettu katseenvangitsija! Erilaisia muotoja, materiaaleja ja värejä on olemassa toinen toistaan kauniimpia, joten mikäli esteettisyys on sinulle tärkeää ei kauneudesta tarvitse tinkiä. Voit myös valita neutraalin ruokapöydän ja tuoda lisäilmettä näyttävillä tuoleilla.

 4. Mikäli syöjien määrä vaihtelee tai haluat lisätilaa tarpeen mukaan, on jatkettava ruokapöytä hyvä valinta. Jatkopalan avulla saat lisätilaa niin peleille, leikeille kuin bileisiin.

 5. Kiinnitä huomiota materiaaleihin. Ruokapöydän tulisi kestää käyttöä, kuumuutta, kosteutta ja tahrojen puhdistusta. Täyspuiset, kiviset ja lasipintaiset pöydät on helppo pitää siistinä.


Inspiraatiota ruokapöydän valintaan


 1. Isolle perheelle 180 senttiä pitkä pöytä tammea metallijaloilla – Kodin1\
 2. Modernin sisustuksen ystävälle ruokapöytä lasia ja kromia – Kodin1\
 3. Näyttävästä tyylistä pitävälle pyöreä pöytä mustaa marmoria ja kultaa – Kodin1\
 4. Upea marmoripöytä saa lisäboostia mustista metallijaloista – Kodin1\
 5. Pyöreä pöytä jatkettavana versiona, lisätilaa silloin kun sitä tarvitset – Kodin1\
 6. Betoninen ruokapöytä (alla) sopii minimalistille – Kodin1\

Teksti: Suvi Honkanen, kuvat: Suvi Honkanen ja Kodin1