Artikkelin kuva
lifestyle

Uudenvuodenlupauksilla parempaa elämänlaatua – 5 vinkkiä miten tehdä lupaus joka pitää

Tammikuun alku, se aika vuodesta kun kuntosalin pitäjät nauravat matkalla pankkiin, kirjastokortit kaivetaan naftaliinista ja Alkon myyntikäyrä notkahtaa. Uudenvuodenlupauksilla tähdätään yleensä oman elämänlaadun parantamiseen – miksi niitä on silti niin vaikea pitää? Uudenvuodenlupaushan on yhtä kuin muutos, jonka omaan elämääsi haluat.

Paras mahdollinen uudenvuodenlupaus on konkreettinen, realistinen, mitattavissa oleva, muiden hyväksymä ja motivoiva. Tässä viisi vinkkiä miten tänä vuonna onnistut!

  1. Tee lupaus, joka lähtee suoraan sinusta itsestäsi, ei läheisten tai ympäristön paineesta. Sinun täytyy uskoa järkähtämättä lupaukseen ja itseesi, siihen että pystyt saavuttamaan muutoksen oli se mitä tahansa. Ota kuitenkin myös muu perhe huomioon isompaa elämänmuutosta miettiessä ja keskustele heidän kanssaan onko tavoite kaikille yhteinen. Perhe on tiimi, ei yksilösuoritus.

  2. Muista realismi. Jos hengästyt jo sohvalta ylös noustessa ja lenkki tarkoittaa sinulle HK:n sinistä, ei ehkä kannata luvata juoksevasi maratonin maaliskuun loppuun mennessä. Pienikin parannus entiseen on tyhjää parempi. Liian kunnianhimoinen tavoite tuntuu äkkiä niin saavuttamattomalta että se pyyhkiytyy kokonaan unholaan. Lupaa itsellesi jotakin konkreettista ja realistisesti saavutettavaa, pienet askeleet vievät kohti suurempaa päämäärää. Arvioi realistisesti myös käytettävissä oleva aika ja muut resurssit. Uudenvuodenlupauksen tarkoitus ei ole aiheuttaa kärsimystä, vaan sinun tulisi nauttia matkasta. Jos et ole esimerkiksi harrastanut liikuntaa laisinkaan, aloita lisäämällä kalenteriisi lenkki kerran viikossa. Mikään ei estä ylittämästä tätä tavoitetta ja näin saat motivoivia onnistumisen tunteita tavoitteisiisi pääsyn johdosta.

  3. Positiivisuuden kautta! Asioiden kieltäminen itseltään on todella epämotivoiva tapa elämänmuutoksen saavuttamiseen. Älä mieti sitä mitä lopetat, vaan sitä minkä aloitat ja mitä kaikkea parempaa aloittamasi asiat elämääsi tuovat.

  4. Älä luota lupauksen pitämisessä vain muistiisi. Tammikuun alussa kirkkaana mielessä oleva lupaus katoaa arjen astuessa kuvioihin kuin se kuuluisa saharaan. Laita kalenteriin ylös aikoja jolloin tarkastelet oletko päässyt suunnitelmasi mukaisesti lähemmäs tavoitettasi. Sitä mitä seuraat ja mittaat, sitä myös saat koska alat keskittymään siihen. Aarrekartta on loistava tapa konkretisoida unelmia ja tavoitteita, vuodenvaihde on loistava ajankohta aarrekartta-askartelulle! Lisää aarrekarttatyöskentelystä täällä.

  5. Repsahdus ei ole kaiken loppu. Lupasitko lopettaa tupakoinnin mutta lähdit viikon päästä yksin kauppaan päästäksesi salaröökille? Ei se mitään, ylä-ja alamäkiä tulee, mutta mikäli motivaatio on kunnossa pääset tavoitteeseesi kyllä. Älä anna takaiskujen lannistaa, huonoin vaihtoehto on heittää elämänmuutos roskakoriin kokonaan. Elämänmuutosten tekeminen ei ole helppoa ja itseään kohtaan tulee olla armollinen. Muista, että lupaus on sinua itseäsi, ei ketään muuta varten, ja repsahdusten jälkeen jatkat taas entistä vahvemmin motivoituneena kohti tavoitteitasi!

Onnellista uutta vuotta 2019 jokaiselle ja uskoa positiivisiin muutoksiin!

Teksti: Suvi Honkanen