Artikkelin kuva
lifestyle

Tee itse kranssi syksyn lehdistä

Kun kesän kukkaloisto on muisto vain ja kukka-asetelmissa kestää elossa enää kanerva, on kuivatuista kukista ja lehdistä koottu kranssi kaunis katseenvangitsija niin sisä- kuin ulkosisustuksessa. Ruskan värittämät lehdet ovat mielettömän kauniita ja pienellä pintakäsittelyllä saat niistä kestäviä DIY-projektien materiaaleja.

Tämän kranssin materiaalikustannukset eivät päätä huimaa, sillä suuren osan poimit jokahenkilönoikeuksilla lähimetsästä ilmaiseksi. Spreijaaminen läpinäkyvällä lakalla tekee lehdistä kestävämmät ja auttaa säilyttämään värit, joten kranssi on pitkäaikainen ilo.

Voit käyttää tähän haluamiasi luonnonmateriaaleja; lehtiä, käpyjä, heiniä… Kuivata käyttämäsi luonnonmateriaalit vain hyvin ennen askartelua. Kranssi on helppo tehdä, eikä vaadi kummempia kädentaitoja, joten tämä onnistuu keneltä tahansa!

Noudata materiaaleja kerätessäsi virallisia jokamiehenoikeuksia. Kaikkea maahan pudonnutta, kukkia ja lehtiä saa kerätä, mutta ethän revi puista oksia tai vahingoita niitä muuten.


Tarvitset:

Erivärisiä lehtiä (esim. vaahtera)
Kuivattuja kasveja/heiniä
Käpyjä, koristemarjoja ym. haluamiasi koristeita
Metallisen kranssin
Läpinäkyvää spray-lakkaa
Sanomalehtiä
Rautalankaa
Juuttinarua tai satiininauhaa ripustuslenkiksi


  1. Kerää ulkoa kasa tuoreita, värikkäitä lehtiä ja asettele ne sanomalehtiarkkien päälle niin, että kaikki (puun)lehdet mahtuvat arkkien päälle kokonaan. Voit laittaa useita sanomalehtiaukeamia päällekkäin.

  1. Kasaa sanomalehtien päälle reilusti painoa, kirjat ovat erinomaisia tähän. Mitä enemmän sanomalehtiaukeamia päällekkäin, sitä enemmän tarvitset painoa.

  2. Anna lehtien kuivua vähintään kaksi päivää painojen alla.

  3. Spreijaa lehdet läpinäkyvällä lakalla sanomalehtien päällä kauttaaltaan. Anna kuivua välissä ja spreijaa molemmat puolet

  4. Leikkaa ohuesta rautalangasta n. 5 cm pituisia pätkiä ja sido lehdet, kuivat heinät, kävyt rautalangalla kranssin ympärille.


  1. Lisää esimerkiksi satiininauhaa tai juuttinarua ripustuslenkiksi ja tadaa – valmista tuli!


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Suvi Honkanen