Artikkelin kuva
lifestyle

Tee itse kaunis DIY-joulukalenteri – katso ideat toteutukseen ja yllätyksiin

Joulukalenterin luukun avaaminen on tärkeä päivittäinen perinne lukuisissa lapsiperheissä suuren juhlan kynnyksellä. Kalenteria ei välttämättä tarvitse ostaa kaupasta, sillä tunnelmallinen ja astetta eettisempi DIY-joulukalenteri siivittää niin aikuiset kuin lapset joulun tunnelmaan.

Miten ihastuttavan kalenterin saa sitten itse valmistettua? Vain mielikuvitus on rajana ja voit hyödyntää kotoa jo valmiiksi löytyviä materiaaleja mahdollisimman pitkälle. Voit valita joko yksinkertaisen kalenteri-idean, jonka toteutus on suhteellisen helppoa ja nopeaa tai paneutua enemmän työtä vaativan DIY-kalenterin valmistamiseen ajan kanssa. Osa itse tehdyistä joulukalentereista palvelee vuodesta toiseen, riippuen aivan siitä, minkälaisen kalenterin päätät tehdä.

Kokosimme tähän artikkeliin ideoita omatekoisiin joulukalentereihin.


Tarvitset paperipusseja ja kaunista narua

Pienet paperiset pussit (ruskeat tai muun väriset) ovat mitä parhainta materiaalia joulukalenteriin. Sujauta 24 pussiin pienet yllätykset ja kirjoita paperin pintaan ensimmäinen numero siitä päivämäärästä, jolloin pussin saa avata (tai käytä numerotarroja).

Kiinnitä pussit esimerkiksi juuttinarulla hyllyyn, henkareihin, seinälle ripustettuun puunoksaan tai muuhun haluamaasi paikkaan. Voit myös kiinnittää pidemmän pätkän narua vaakatasossa seinälle ja ripustaa pussukat siihen pienillä koristepyykkipojilla.

Vinkki! Hyödynnä pussien koristelussa esimerkiksi aitoja havuja, käpyjä tai muita luonnonmateriaaleja. Voit ripustaa pussit halutessasi myös koristevaloköynnökseen.

Jos kuva ei näy, pääset katsomaan sen tästä.

Jos kuva ei näy, pääset katsomaan sen tästä.

Kangaspusseista viehättävä DIY-joulukalenteri

Kankaiset pussukat ovat mainio vaihtoehto paperipusseille. Numeroi pussit ja ripusta ne haluamallasi tavalla, esimerkiksi pyykkipojilla kauniiseen naruun.

Jos kuva ei näy, pääset katsomaan sen tästä.

Vinkki! Saat hauskan DIY-kalenterin, kun korvaat kangaspussit 24 lapasella.


Valloittavat kirjekuoret

Valmista suloinen kalenteri kirjekuorista ja narusta. Voit valita joko valmiita kuoria tai tuunata niitä mieleiseksesi. Lisää kuoriin yllätykset ja kiinnitä esimerkiksi juuttinarujen avulla hyllyyn tai seinälle ripustettuun oksaan.

Jos kuva ei näy, pääset katsomaan sen tästä.

Hyödynnä vessapaperihylsyt

Ota talteen 24 vessapaperihylsyä ja rakenna hylsyistä kolmion muotoinen torni niin, että kiinnität hylsyt toisiinsa esimerkiksi kaksipuoleisella teipillä.

Sujauta jokaisen hylsyn sisälle pieni yllätys. Lopuksi ”paketoi” hylsytorni yhdellä kerroksella ohutta koristepaperia. Kirjoita paperiin kunkin hylsyn suuaukon kohdalle ensimmäinen numero siitä päivämäärästä, jolloin lapsi saa rikkoa sormella paperin siitä kohtaa ja kaivaa hylsyn sisältä yllätyksen.

Jos päivitys ei näy, pääset katsomaan sen tästä.

Vaihtoehtoisesti voit askarrella vessapaperihylsyistä pienet paketit, jotka kätkevät sisälleen yllätyksen. Koristele hylsyt esimerkiksi talvisilla tai jouluisilla kuvilla, ja ripusta kauniilla narulla haluamaasi paikkaan.

Jos kuva ei näy, pääset katsomaan sen tästä.


Jos et ehdi ennen joulukuuta kuluttamaan suurta määrää vessapaperia saadaksesi niiden hylsyt, ei hätää - voit tehdä kalenterin myös täysistä vessapaperirullista! Kokoa rullat kolmion muotoiseksi torniksi ja tee niille pahvinen kehikko, jotta rullat pysyvät paikallaan. Aseta kalenteri tiiviisti seinää vasten, niin rullat eivät todennäköisemmin lähde karkuteille.

Sujauta yllätykset hylsyjen sisälle ja peitä niiden suuaukot esimerkiksi kartongilla. Numeroi kartongit ja koristele hauska kalenteri esimerkiksi joulunauhalla.

Jos kuva ei näy, pääset katsomaan sen tästä.

Itse tehdyt minilaatikot

Astetta työläämmän (mutta suloisuudellaan äärimmäisen hurmaavan) DIY-joulukalenterin valmistat askartelemalla kartongista 24 pientä laatikkoa, joiden sisälle yllätykset laitetaan. Laatikoiden kannet voit askarrella esimerkiksi eläin-, joulu- tai talviteeman mukaisesti.

Jos kuva ei näy, pääset katsomaan sen tästä.

Paperikääröt

Joulukalenterin yllätysten ei aina tarvitse sisältää materiaa tai herkkuja, vaan ne voivat olla esimerkiksi myös puuha- tai väritystehtäviä, valokuvia tai esimerkiksi kuvitteellisia viestejä Korvatunturilta. Valmista jokaisen päivän oma yllätys pienelle paperille, rullaa se ja kiinnitä koristenarulla. Aseta paperikääröt lasipurkkiin, jonka voit viimeistellä jouluiseksi esimerkiksi tarroilla tai koristeilla.

Jos kuva ei näy, pääset katsomaan sen tästä.


Tulitikkuaskit hyötykäyttöön

Yksi vaihtoehto on askarrella kalenteri tyhjistä tulitikkuaskeista. Tuunaa askit mieleisiksesi, numeroi ne ja piilota sisälle pienet yllätykset. Aseta askit vaikkapa suurelle tarjottimelle, jossa voi olla myös koristeita joulun tunnelmaa luomassa.

Jos kuva ei näy, pääset katsomaan sen tästä.

Lisävinkki: Lapsen selkään piirrettävä joulukalenteri

Joulukalenteri voi myös olla täysin aineeton ja silti tuoda iloa ja joulun taikaa. Tämä onnistuu siten, että sinulla on jouluinen tarina ja piirrät siitä aina yhden osan lapsen selkään joka päivä. Näin ollen tarinan viimeinen osa piirretään aattona. Voit hyödyntää esimerkiksi Oranssia-blogin valmista Hiirunen-tarinaa ja selkään piirtämisen ohjeita tai keksiä omasi.

Millaisia yllätyksiä kalenteriin voi kätkeä?

Yllätysten keksiminen DIY-joulukalenterin 24 ”luukkuun” onkin oma projektinsa. Kokosimme yhteen ideoita hyvän mielen yllätyksiin, niin aineellisiin kuin aineettomiin.

 • kuvitteellinen kirje esimerkiksi joulupukilta tai tontulta
 • jokin hauska tehtävä lapselle tai yhteistä tekemistä
 • värityskuva
 • valokuva
 • piparkakkumuotti
 • jääkaappimagneetti
 • lastenruno tai lyhyt satu
 • makeisia, pipareita tai muita pieniä herkkuja
 • tarroja tai kiiltokuvia
 • rusina-aski
 • pikkuauto tai muu pieni lelu
 • rytmimuna
 • heijastin
 • ilmapallo
 • kuusenkoriste

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock