Artikkelin kuva
lifestyle

Tavoitteena onnellisuus? Hanki kokemuksia, älä tavaroita

Onnellisuus voi tarkoittaa hyvin erilaisia ​​asioita eri ihmisille. Se, miten onnellisuus saavutetaan, on useimmille meistä elinikäinen kysymys. Rakkaus, terveys ja läheiset ihmiset muodostavat tukevan jalustan hyvälle ja onnelliselle elämälle. Mutta voiko onnellisuuttaan lisätä esimerkiksi kulutustottumuksilla?

Onnellisuus syntyy kokemuksista

Psykologian professori Thomas Gilovich Cornellin yliopistosta on tutkinut onnellisuutta vuosikymmenien ajan. Hänen tutkimustensa keskeinen tulos on, että onnellisuus on peräisin kokemuksista, ei aineellisesta omaisuudesta.

“Ihmiset usein ajattelevat, että rahan käyttäminen kokemuksiin ja elämyksiin ei ole yhtä viisasta kuin sen käyttäminen tavaroihin”, sanoo Gilovich. “He ajattelevat, että kokemus tulee ja lähtee salamannopeasti, ja siten onnellisuuden kokemus jaa lyhyemmäksi kuin tavaroiden kanssa. Mutta todellisuudessa me muistamme kokemuksemme pitkään, kun taas omaisuutemme muuttuu arkiseksi hyvinkin nopeasti.”

Yksi onnellisuuden vihollisista onkin sopeutuminen. Me ostamme tavaroita, jotka tekevät meidät onnellisiksi – mutta vain vähäksi aikaa. Uudet asiat ovat aina jännittäviä aluksi, mutta me sopeudumme niihin. Kokemusten kanssa voi käydä jopa päinvastoin: muistamme kokemuksemme joskus jopa hienompina kuin ne olivatkaan.

Kaiken lisäksi elämysten odottaminenkin voi olla paljon antoisampaa kuin tavaroiden omistamisen odottaminen. Voit olla innoissasi uuden auton hankkimisesta, mutta on todennäköistä, että olet vielä enemmän innoissasi siitä elämyksestä, jonka autolla ajaminen tuottaa tai paikoista, joihin sillä voit ajaa.


Kokemukset ovat sosiaalisia

Toinen syy siihen, miksi kokemukset ovat tärkeämpiä kuin aineelliset asiat, on se, että ne ovat sosiaalisia. Kokemukset koetaan yleensä yhdessä ystävien tai perheen kanssa. Tämä tekee niistä paljon arvokkaampia. Kokemukset aiheuttavat myös tarinoita ja keskustelua sekä varmasti lukemattomia Facebook-viestejä lomakuvista. Harvempaa sen sijaan kiinnostaa kuulla, mitä uusia tavaroita olet hankkinut.

Me Mutsimediassa allekirjoitamme nämä ajatukset sataprosenttisesti. Mikään aineellinen omaisuus ei tuota niin paljon onnellisuutta kuin perheen kanssa yhdessä koetut hetket, leikit ja naurut vaikkapa aurinkoisella lomamatkalla. Nämä kokemukset piristävät muistoillaan myös arjen keskellä.

Mitä onnellisuus sinulle tarkoittaa ja kuinka sitä tavoittelet? Osallistu keskusteluun Mutsimedian Facebook-sivulla.