Artikkelin kuva
lifestyle

Tämä voi pelastaa henkesi – varmista kotisi paloturvallisuus!

On taas se aika vuodesta, kun keskelle säkkipimeää pohjolaa luodaan tunnelmaa polttamalla kynttilöitä ja erinäisiä valosarjoja niin, että huonolla tuurilla lentokoneilla menee Helsinki-Vantaa ja naapureiden kilpavarustelun voittaja sekaisin. Black Friday on täällä nimensä veroinen, levittäytyen myös muille viikonpäiville.

Kaiken tunnelmoinnin keskellä on hyvä muistaa vanha totuus, että tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä. Se on sellainen isäntä, joka pahimmassa tapauksessa vie mukanaan säälimättä kaiken.

Tulipalo on asia, josta moni ajattelee ettei näin käy minulle. Valitettava totuus kuitenkin on, että tuli voi päästä irti vaikka olisit äärimmäisen varovainen ja tarkka paloturvallisuuden kanssa. Tulipaloja syttyy vuosittain n. 14 000 eikä tässä luvussa ole mukana pieniä paloja, jotka ihmiset onnistuvat sammuttamaan itse.

Etenkin lapsiperheissä on hyvä aika käydä läpi paloturvallisuuden pelisäännöt, sillä vuosittain jo pelkästään lasten tulitikkuleikit aiheuttavat useita tulipaloja. Näiden ohjeiden tärkeyttä ei voi liikaa korostaa, joten varmista että jokaisella perheen jäsenellä on selkärangassa se, miten toimia palon syttyessä.


Paloturvallisuuden muistilista

  • Tarkista palovaroittimien toimivuus! Ja se, että niitä on asunnossa riittävästi. Asunnon jokaisen kerroksen tai tason alkavaa 60 neliömetriä kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin. Vain sellainen palovaroitin jossa on toimiva paristo, hälyttää. Ota tavaksi vaihtaa palovaroittimen paristo samana päivänä vuosittain, esimerkiksi päivämääränä 11.2.

  • Osta sammutuspeite. Ja laita se helposti saataville, niin että koko perhe tietää sen sijainnin. Tukahduttaminen on varmin tapa sammuttaa palo. Kun palo on jo syttynyt, on liian myöhäistä lähteä sammutuspeiteostoksille, joten tee se etukäteen. Myös jauhesammutin on erinomainen hankinta. Hätätapauksessa paksu matto toimii sammutuspeiton korvikkeena.

  • Käykää läpi toimintaohjeet palon sattuessa. Opeta lapsille, miten tulipalon sattuessa pitää toimia. Mikäli palo syttyy, tulee talosta poistua välittömästi eikä esimerkiksi mennä piiloon. Turvallisinta on poistua pysytellen maan tasalla, sillä savu nousee aina ylöspäin, joten sen ja kuumuuden alapuolella riittää happea kauemmin. Vaarallisinta tulipalon syttyessä ovat siitä syntyvät myrkylliset kaasut, mm. häkä. Häkä on hajuton, mauton ja väritön kaasu, joten sitä on erittäin vaikea havaita. Se kuitenkin tappaa nopeasti.

  • Polta kynttilöitä vain alustan päällä ja varmista, ettei lähellä ole mitään syttyvää. Kynttilämansetti, lähellä olevat lautasliinat, pöytäliina – tässä vain muutama esimerkki vaaranpaikoista kynttilöiden lähellä. Esimerkiksi keinokuituiset verhot palavat kuin soihtu, levittäen paloa ympäriinsä.

  • Älä käytä ohuita, liian umpinaisia lasiastioita kynttilälyhtyinä. Esimerkiksi pilttipurkki, suosittu DIY-kynttilälyhty, on tässä käytössä vaarallinen. Ohutkuorinen lyhty voi poksahtaa helposti rikki ja aiheuttaa tulipalon.

  • Tarkista sähkölaitteet säännöllisesti. Viallinen sähkölaite aiheuttaa paloturvallisuusriskin! Käy läpi, että johdot ovat ehjät ja osta vain paloturvallisuusmerkinnän saaneita tuotteita. Edullisista ”kiinakaupoista” tilatut valosarjat ja sähkölaitteet voivat olla pahanlaatuinen paloriski.


Lähde: turvaopas.pelastustoimi.net

Teksti: Suvi Honkanen