
Taimien karaisu totuttaa kasvit ulkoilmaan – vältä yleisimmät mokat
Toukokuussa taimien karaisu tulee ajankohtaiseksi. Tämä artikkeli on sinulle, joka haluat totuttaa rakkaudella kasvattamasi taimet ulkoilmaan onnistuneesti.
Onko sinunkin kodissasi ikkunalaudalla pitkä rivi taimia kasvamassa? Pian on aika aloittaa niiden karaisu, ellet jo ole vauhdissa.
Taimien karaisu on tärkeä vaihe ennen niiden siirtämistä ulos avomaalle tai parvekkeelle. Se tarkoittaa kasvien totuttamista ulkoilman olosuhteisiin eli valoon, lämpötilavaihteluihin ja tuuleen, jotta ne eivät vahingoitu äkillisestä muutoksesta. Kerromme tässä artikkelissa, mitä kaikkea taimien karaisusta tulee tietää.
Mistä taimien karaisussa on kyse?
Karaisu tarkoittaa kasvien asteittaista totuttamista ulkoilmaan. Ilman karaisua taimet voivat kärsiä stressistä, kuihtua tai jopa kuolla. Sisällä kasvaneilla taimilla on herkät lehdet, ja karaisun ansiosta ne eivät pala auringossa ja kestävät viileämmän ilman ja lämpötilan vaihtelut. Karaisu edesauttaa myös, että varret vahvistuvat ja kasvu jatkuu tasaisesti.
Milloin karaisu aloitetaan?
Aloita taimien karaisu noin 1–2 viikkoa ennen istutusta ulos. Yölämpötilan tulisi olla vähintään +5 °C, mieluummin +8 °C tai enemmän, eikä pakkasyön uhkaa saa olla. Ihanteellista on, jos sää on aurinkoinen, mutta ei paahteinen.

Karaisun eteneminen vaiheittain
Kokosimme alle vinkit taimien karaisun etenemiseen vaihe vaiheelta.
Ensimmäinen päivä:
Vie taimet varjoisaan ja suojaisaan paikkaan ulos muutamaksi tunniksi. Palauta sisälle viimeistään yöksi tai kasvihuoneeseen.
2.–4. päivä:
Pidennä taimien ulkona oloaikaa vähitellen neljästä kuuteen tuntia. Taimet voi sijoittaa hieman valoisampaan paikkaan, mutta vältä vielä suoraa aurinkoa.
5.–7. päivä:
Taimet saavat olla ulkona lähes koko päivän, myös hajavalossa. Aloita siedätys suoralle auringonvalolle varoen esimerkiksi tunnin ajan kerrallaan.
Lopuksi:
Taimet voivat olla ulkona koko päivän ja yön, jos sää sallii. Istutus voidaan tehdä, kun sää on vakaa ja taimet selvästi tottuneet ulkoilmaan.

Vinkkejä onnistuneeseen karaisuun
- Suojaa taimet aluksi voimakkaalta tuulelta, mutta vähitellen altista myös sille. Voit alkuun suojata kasveja harsokankaalla.
- Taimet haihduttavat enemmän ulkona, joten kastele niitä hyvin ja seuraa kastelutarvetta päivittäin.
- Karaisulle kannattaa varata riittävästi aikaa, sillä nopea siirtyminen sisältä ulos voi vaurioittaa kasvia.
Erityishuomioita kasvilajeista
Eri kasvilajeilla on karaisussa hieman erilaiset vaatimukset riippuen siitä, kuinka kylmänarkoja, valonarkoja tai herkkiä ne ovat siirroille. Kokosimme alle vinkkejä eri kasvilajien karaisuun.
Tomaatin taimet
Aloita karaisu noin viikkoa ennen istutusta. Muistathan, että tomaatin taimet ovat lämpöherkkiä ja niitä ei ole hyvä altistaa alle +10 °C lämpötiloille. Tärkeää on pitää mielessä, että taimet tarvitsevat vähitellen lisää aurinkoa, etteivät lehdet pääse palamaan.
Kurkun ja kesäkurpitsan taimet
Näiden lajien taimet ovat hyvin kylmänarkoja, joten karaisu tulee aloittaa vasta, kun päivälämpötila on yli +15 °C ja yölläkin mielellään +10 °C. Kurkun ja kesäkurpitsan taimet ottavat helposti nokkiinsa tuulesta ja kylmästä mullasta.
Yrttien taimet (basilika, persilja, timjami)
Basilika on erityisen arka kylmälle, joten aloita karaisu riittävän lämpimänä päivänä. Lämpötilan ei tule olla alle +12 °C. Persilja ja timjami sen sijaan sietävät viileämpää säätä ja niiden karaisu helpompaa.
Kaalit (esimerkiksi lehtikaali, parsakaali)
Kaalien taimet kestävät viileää hyvin. Niiden karaisu helpompaa ja sen voi aloittaa jo varhain keväällä.
Paprika ja chili
Paprika ja chili ovat tomaattien tapaan kylmänarkoja. Niitä tulee totuttaa aurinkoon vähitellen lehtien palamisriskin vuoksi. Taimia ei kannata jättää ulos yöksi, jos sää on erityisen viileä.
Porkkana, salaatti, pinaatti (jos esikasvatettu)
Nämä taimet kestävät viileämpää ja niiden karaisu on melko helppoa. Salaatin kohdalla on hyvä muistaa, että se voi kärsiä liiasta auringosta ja siksi varjo on alkuun hyvä.
Kesäkukat
Vaikka monet kesäkukat näyttävät kestäviltä, ne ovat usein kylmänarkoja ja tottuneet sisätilojen tai kasvihuoneen suojattuun ympäristöön. Useimmat kesäkukat tarvitsevatkin huolellisen karaisun: suojaisan paikan, valoon totuttamista ja suojan yökylmältä.
Aloita kesäkukkien karaisu noin 1–2 viikkoa ennen istutusta. Päivälämpötila vähintään +10 °C, mieluiten +12–15 °C. Vältä karaisua, jos öisin on pakkasta tai lähellä nollaa.
Kokosimme alle huomioita kesäkukkien karaisusta eri lajeittain.
Petunia on herkkä lehtien palamiselle, mikä on hyvä huomioida siirtäessä taimet varjosta aurinkoon.
Tsinnia on kylmänarka, joten älä vie sitä ulos, jos lämpötila on alle +10 °C. Aloita karaisu noin 7–10 päivää ennen istutusta.
Pelargoni on kylmänarka eikä sitä tule viedä ulos lämpötilan ollessa alle +10 °C. Kastele säästeliäästi.
Lobelia sietää viileää hieman paremmin, mutta ei pakkasta.
Samettikukka kestää hyvin aurinkoa, mutta ei yöhallaa.
Miljoonakello tulee totuttaa valoon vähitellen petunian tapaan.
Verbena rakastaa aurinkoa, mutta karaisuvaihe on silti tärkeä.
Begonia on herkkä kylmälle, joten suosi lämpimiä öitä karaisussa.
Vältä yleisimmät karaisumokat
Taimien karaisussa yleisimmät virheet liittyvät liian nopeaan, kylmään tai rankkaan siirtymiseen ulko-olosuhteisiin. Tässä mokat, joita kannattaa välttää:
1. Liian äkkinäinen siirtyminen ulos
Taimet viedään heti täyteen auringonpaisteeseen tai tuuleen. Aloita sen sijaan varjosta ja suojaisasta paikasta, totuta vähitellen valoon ja tuuleen.
2. Altistaminen liian kylmälle
Taimet paleltuvat, jos ne jätetään ulos, kun lämpötila laskee alle +5…+10 °C. Vie ne ulos sen sijaan vain lämpiminä päivinä ja tuo sisään viileäksi yöksi, erityisesti kylmänarat lajit (esimerkiksi tomaatti, kurkku, tsinnia).
3. Unohtunut kastelu
Ulkona tuuli ja aurinko kuivattavat taimet nopeasti ja ne nuupahtavat. Muistathan kastella taimet ennen ulos viemistä ja tarkkaile multaa päivittäin.
4. Liian pitkä aika ulkona liian aikaisin
Taimet jätetään heti useaksi tunniksi ulos, mikä voi johtaa lehtien palamiseen tai kasvi stressaantumiseen. Välttääksesi tämän, aloita karaisu 1–2 tunnista ja lisää aikaa päivittäin 1–2 h.
5. Suora auringonvalo heti alussa
Lehtien pintasolukko ei ole tottunut UV-säteilyyn, joten lehdet palavat herkästi. Muistathan totuttaa taimet valoon vähitellen puolivarjosta kohti aurinkoa.
6. Taimet liian heikossa kunnossa ennen karaisua
Hontelot tai kuivuneet taimet eivät kestä karaisua. Varmistathan, että taimet ovat hyväkuntoisia ja vahvoja ennen ulos vientiä.
7. Karaisu tehdään liian nopeasti
Prosessi hoidetaan liian lyhyessä ajassa, kuten alle 3–4 päivässä. Kun käytät esimerkiksi 7–10 päivää karaisuun, etenkin kylmänarkojen lajien kanssa, jatkavat taimet hienosti kasvuaan myöhemmin ulkona.
Karaistujen taimien ulosistutus
Karaistujen taimien ulosistutus on ratkaiseva vaihe, joka vaikuttaa suoraan kasvin juurtumiseen ja kasvuun. Vaikka taimet olisi karaistu hyvin, istutusolosuhteilla ja -ajankohdalla on suuri merkitys.
Tässä tärkeimmät asiat, jotka on hyvä tietää karaistujen taimien istuttamisesta ulos:
Milloin taimet voi istuttaa ulos?
Vasta, kun taimet ovat karaistu kunnolla, ja hallanvaara on ohi. Suomessa tämä tarkoittaa usein touko–kesäkuun vaihdetta Etelä-Suomessa, myöhemmin pohjoisempana. Yölämpötilojen tulisi olla vähintään +8–10 °C, mikä on erityisen tärkeää kylmänarkojen kasvien kohdalla.
Istutuspäivän olosuhteet
Valitse pilvipoutainen tai hieman sateinen päivä. Sen sijaan paahteista päivää on hyvä välttää, sillä se stressaa juuri istutettuja taimia.
Istuttaminen vaiheittain
Valmistele kasvupaikka ja varmistu, että multa on kuohkeaa ja ravinteikasta. Poista rikkaruohot, ja lisää kompostia tai lannoitetta tarvittaessa.
Kastele taimet ja istutuskuoppa hyvin ennen istutusta. Märkä maa auttaa taimia juurtumaan paremmin. Istuta taimet oikeaan syvyyteen: useimmat kasvit istutetaan samaan syvyyteen kuin ruukussa. Tomaatit voi kuitenkin istuttaa syvempään, jolloin varresta kasvaa lisäjuuria.
Tiivistä multa kevyesti juuripaakun ympäriltä, mutta ei liian tiukasti. Kastele reilusti istutuksen jälkeen.
Suojaaminen istutuksen jälkeen
Harso, varjokangas tai pahvilaatikko voi suojata paahteelta ja yöhallalta muutaman ensimmäisen päivän ajan. Lisäsuoja on tarpeen etenkin aurinkoisella säällä tai kylmillä öillä.
Hyödyllisiä lisävinkkejä
Multa ei saa kuivua ensimmäisten viikkojen aikana, huolehdi siis säännöllisestä kastelusta. Kasveja on hyvä myös tarkkailla päivittäin: nuupahtaminen, vaaleneminen tai tummuminen voi viitata stressiin. Aseta tukikepit paikoilleen tarvittaessa heti istutuksen yhteydessä, kuten tomaattien ja herneiden kohdalla.
Aloitatko sinäkin nyt taimien karaisun? Jaa tämä artikkeli kavereillesi somessa!
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti: Mutsimedian toimitus, kuvat: Senni Loikala
