Artikkelin kuva
lifestyle

Siivouskuningatar Auri Kananen kannustaa lapsiperheitä: ‘‘Hutilointisiivous on hyvästä’’

Tamperelainen siivouskuningattarena tunnettu, miljoonien somessa seuraama siivousalan ammattilainen Auri Kananen kannustaa lapsiperheitä tekemään siivouksesta hauskaa.

”Voi laittaa esimerkiksi ajastimesta 15 minuuttia ja siivota kisana lapsen kanssa niin paljon kuin ehtii. Siivoukseen voi myös yhdistää kivoja juttuja, kuten perheen yhteisen päivän, joka sisältää siivousta, hyvän ruoan kokkausta ja leffan katselua”, Auri kertoo sähköpostitse.

Somevaikuttaja siivoaa suosituilla videoillaan ilmaiseksi ihmisten koteja ja antaa siivousvinkkejä. Auri kertoo kokemuksensa perusteella Mutsimedialle, mitkä ovat Suomessa asuvien lapsiperheiden yleisimmät sudenkuopat kodin siivouksessa.

”Puhutaan siivouksesta negatiivisesti ja valitetaan. Luodaan jo pienestä pitäen lapselle fiilistä siitä, että siivous on pakkopullaa ja inhottavaa. Tavaran hamstraus, eli siivousta ei ole helppoa suorittaa, koska koti on täynnä tavaraa ja siellä on kaaos vaikka pinnat olisivatkin puhtaat.”

Auri suosittelee karsimaan tavaraa, panostamaan laadukkaisiin siivousvälineisiin ja opettamaan lapsille myönteistä suhtautumista siivoamiseen.

Aurin siivousrakkauskirja ilmestyy 16. helmikuuta.


Miten kodin saa siivottua vartissa, Auri Kananen?

Ruuhkavuosien keskellä kodin siivoamiselle voi joskus olla haasteellista löytää aikaa ja jaksamista, mutta moni kuitenkin haluaa elää puhtaassa ympäristössä. Erityisesti silloin siivouksen pitää olla helppoa ja nopeaa, painottaa Auri Kananen.

”Hutilointisiivous on hyvästä, eli siivoa niin nopeasti ja suurpiirteisesti mieluummin kuin tarkasti ja yksityiskohtia.

Aseta ajastimesta aikaa kymmeneksi minuutiksi keittiöön, viideksi minuutiksi vessaan ja niin edelleen, ja siivoa niin paljon kuin ehdit. Usein ihmiset jäävät tussuttamaan jotain turhanpäiväistä, aikaa kuluu ja mitään näkyvää ei saada aikaan.”

Aurin vinkkejä! Pölyt saa pyyhittyä nopeasti pölyhuiskalla mikrokuituliinalla pyyhkimisen sijaan. Keskity pelkästään likaisiin paikkoihin: Jos esimerkiksi keittiön lattia on likainen, voi sen imuroiminen riittää eikä tarvitse imuroida koko kotia.

Joskus kodin siivoamiseen voi olla aikaa vain vartti. Miten somen siivousguru suosittelee käyttämään tuon ajan?

”Siivoa viisi minuuttia keittiössä, viisi minuuttia vessassa ja viisi minuuttia eteisessä parantaen samalla olohuoneen yleisilmettä. Ennen siivousta tarkastele, mikä huoneessa näyttää sotkuiselle ja likaiselle ja aloita siitä.”

”Kannustan nopeuteen ja suurpiirteisyyteen, ei elämä ole niin justiinsa, lika tulee ja menee.”

Auri Kananen kertoo, mitkä ovat hänen näkemyksensä mukaan kodin siivouksen tärkeimmät kulmakivet ja rutiinit.

”Se, että siivous on mielekästä, niin sitä tulee tehtyä! Pölyjen, kosketuskohtien ja tasojen pyyhintä, altaiden pesu ja lattian puhdistus. Eipä se sen kummallisempaa ole. Suurin osa ajasta menee yleensä tavaroiden järjestelyyn.”


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuvat: Auri Kananen, Otava